Archief: oktober 2006

Carve-A-Round meldt eerste boekingen

De innovatieve reisaanbieder www.skate-a-round.com lanceert deze winter een aantrekkelijk ski- en snowboard-programma onder de naam Carve-A-Round. Inmiddels stromen de eerste boekingen binnen en dus is initiatiefnemer Lex van Buuren in zijn nopjes: "We hebben in maart twee weken lang een pension in de Kitzbüheler Alpen afgehuurd. Tijdens die weken is de klant bij ons koning. Wij bieden les-clinics aan met een vrijblijvend credit-systeem en elke avond is er een gezellige video-analyse, naast natuurlijk de echte après-ski fun."

Hieronder lees je wat carven betekent voor skiërs en snowboarders.

Het wordt kouder


Het lijkt wel een beetje op vorig jaar, toen de kou en de (enorme massa's) sneeuw aanvankelijk alleen in de Oostalpen te vinden waren. Het gaat eindelijk een beetje kouder worden en ook in Nederland gaan we later deze week een graadje nachtvorst meepikken. De kou zakt richting oosten omlaag en brengt de meeste sneeuw in Oostenrijk en dan oostelijk van Salzburg, dus juist daar waar de kleinere en minder bekende skigebieden liggen. De Franse en Zwitserse Alpen blijven in de warme sector. Vorig jaar begon het daar pas eind januari flink te sneeuwen. Benieuwd hoe het dit jaar gaat.

Wil je weten waar het echt vet gaat sneeuwen in Europa? Lees dan hieronder verder.

Ik ben lid van Snow-Forecast.com!


Sinds gisteravond ben ik lid van Snow-Forecast.com. Dat betekent dat ik ten opzichte van niet-leden voortaan als een soort sneeuwgod over over de sneeuwsituatie kan uitwijden inclusief fraai gekleurde sattelietprognoses en allerlei gebiedsinformatie. Waar is het nu het koudst? Waar ligt nu de meeste sneeuw? Waar valt de komende 3 dagen de meeste sneeuw? En de komende 6 dagen? En dat voor skigebieden wereldwijd! Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat het in Australie nog volop sneeuwt terwijl de gebieden net gesloten zijn.

Wil je weten waar het de komende dagen absoluut het koudst is? Zie dan hieronder…

Kom in de sfeer met Teton Gravity Research

Twee jaar geleden pikte ik ergens in Amsterdam een flyer op voor de presentatie van een nieuwe ski-video in Club More. Het werd een te gekke avond: voor de deur op de Rozengracht stond een coole oude dubbeldekker van sponsor The North Face. En daar was ie dan Soul Purpose van Teton Gravity Research. Wat een vette film! Check hier een fragment. Natuurlijk kocht ik de DVD bij de garderobe…

Vandaag maar weer eens op de site van Teton gekeken. En ja, je hoeft eigenlijk helemaal geen DVD te bestellen. Je kunt je hart al ophalen puur met de trailers en fragmenten.

Hieronder nog een paar tips!

Nederlanders in de sneeuw – aflevering 1

De komende tijd zal ik regelmatig de moedige initiatieven onder de aandacht brengen van Nederlanders die het hebben aangedurfd om ergens in de sneeuw een nieuw bestaan op te bouwen. Deze rubriek start meteen met een heel sympathiek hotel in een klein-maar-fijn skigebied: Gasthof Sonneck in Werfenweng. Langlaufers zitten helemaal top in dit hotel: de loipes starten pal voor het huis. Het skigebied is sympathiek, zeker voor gezinnen zoals je ook op de website van de liftmaatschappij ziet. De ruime bus van het hotel wordt ook volop ingezet om gasten te laten genieten van dagtripjes naar de grote skigebieden in de buurt (zie de Salzburger Sportwelt).

Het gezin van Jaco en Ineke Sillevis heeft de moedige stap vanuit de randstad naar het Oostenrijkse platteland gewaagd, maar als echte skifanaten hebben ze er nog geen moment spijt van gehad. Jaco, een oud-cricket international, is trots op zijn contacten met Oostenrijkse skitoppers. In de eetzaal hangt een paar afdalingski’s van Herman Maier die hij op de kop heeft getikt. Beide zoons werken als skileraar in skigebieden in de buurt en dochterlief – zij skiet ook wedstrijden – gaat nu naar een Oostenrijkse middelbare school.

Vanaf dit seizoen staat Ineke Sillevis zelf te koken en dat staat garant voor de beste Oostenrijkse en internationale gerechten. Lees hieronder ook de andere nieuwtjes van dit pension!

Eerste FIS Worldcup verzopen en gesmolten

De extreem warme temperaturen waarvan wij momenteel in Nederland nog genieten, zijn een ware plaag voor de hooggelegen skigebieden in de Alpen, die rond deze tijd hun poorten voor het publiek openen. Wat een ramp als je net de pistes voor de eerste FIS Worldcup van het seizoen (in het Oostenrijkse Sölden) perfect met het tandenborsteltje hebt geprepareerd en dan valt ineens de regen met bakken uit de hemel en worden ook nog eens zomerse temperaturen voorspeld. Dan rest je niets dan de hele boel te cancelen. Wil je weten waar nu de opening zal zijn?

Onafhankelijke wintersportblog is live: let it snow!

Het is zover! wintersport.blog.nl is vanaf vandaag toegankelijk voor het publiek.

Nederland heeft recht op een onafhankelijke wintersportblog. Als wintersporters staan we te veel bloot aan de mooie verhalen die ons overal worden opgedist: van de verschillende commerciële portals tot aan de niet zelden half-kundige verkopers in de wintersportwinkels.

Als redacteur heb ik de waarheid ook niet in pacht – ook al heb ik de laatste 35 jaar op wintersport meer gezien dan hele sneeuwgekke volksstammen bij elkaar – en daarom staat of valt dit weblog bij de levendige discussies die jullie als hopelijk trouwe lezers gaan voeren rondom mijn berichten.

Mijn verzoek: fluit me terug! moedig me aan! hou me scherp!
Winterse groeten,
Hajo Smit

Wedze? Was da wedze?

Op het internet vind je al volop informatie over het nieuwe skimerk dat de wereld mede dankzij de selling power van Decathlon moet gaan veroveren.

Hier is ie dan:

Het gaat om twee lijnen korte twintip ski's: een beginnerslijn en een lijn voor de cracks. De ski's worden gemaakt in de buurt van Chamonix door de hofleverancier van Decathlon: Quechua. Ik zou zeggen een super initiatief, want uiteindelijk willen we toch allemaal freeriden (waarover later meer). Zie hieronder voor nog een paar wedze-links en ook een gaaf introductiefilmpje.

Nieuwe pocket editie van hèt boek over lawines

Als offpiste-skiër of -boarder Je kunt niet genoeg boeken lezen over lawinegevaar. Daarom melden we hier nu alvast dat er op 31 oktober aanstaande een nieuwe pocketeditie uitkomt van 'The Avalanche Handbook' van David McClung and Peter Schaerer. De nieuwe editie is niet alleen een handige pocket, maar ook nog eens volledig herzien ten opzichte van de vorige editie uit 1993.

Hieronder vind je een link waarmee je het boek bij Amazon kunt bestellen.

Stichting staat (knielt) voor telemarkend Nederland

Heb helaas de laatste jaren de Nederlandse telemarkscène niet echt meer gevolgd. Wel vorig jaar december nog een dag getelemarkt en ik blijf herhalen dat dit een heerlijke sneeuwsport is. Iedere vergevorderde skiër zou het eens moeten proberen. En dat kan dus want de Stichting Telemark Nederland organiseert een 3-daags seizoensopeningsevenement in Val Thorens. Aanmelden kan t/m 1 november dus wees er snel bij.

Dat telemarken bepaald NIET suf is zie je in de gave telemarkvideo hieronder.