Archief: december 2006

Skiën in Dubai: minus veertig graden in de woestijn

Het zal de meesten niet ontgaan zijn dat in Dubai hard wordt geanticipeerd op de snel oprakende olie-voorraden. In allerijl worden niet alleen palm-eilanden en enorme winkelcentra uit de grond gestampt, ook een indoor ski-baan kan niet ontbreken.

Nou staat er al sinds 2005 een indrukwekkende hal, met 5 pistes van maximaal 400m lengte en 85m hoogteverschil, ski-bars en alles wat de verwende (indoor-)wintersporter mag verwachten. Maar in 2008 verrijst een nog groter complex: Dubai Sunny Mountain Resort of Snowdome. Begin 2006 zijn de eerste palen geslagen van dit complex, wat de grootste vrijstaande dôme ter wereld zal worden. De pistes zullen zelfs rond een berg lopen, om de 'arctic experience' te benadrukken. En verder zullen er natuurlijk ook winter aquaria, sneeuwval, kabelbanen en spa's te bewonderen zijn…

Maak van je mountainbike een snowbike

In de categorie 'gadgets voor op wintersport' weer wat leuks gevonden: de snowbike.  

Met een simpele kit converteer je je doodgewone mountainbike in een snowbike.Hoe combineer je fietsen met wintersport? Simpel, door je eigen mountainbike om te bouwen tot een snowbike met de KtraK kits. De ombouw-kits bestaan uit twee delen: een achterdeel waarmee je je achterwiel vervangt door een exemplaar met rupsaandrijving en een (optionele) kit om je voorwiel te vervangen door een ski. Met de ski-kit erbij kun je je fiets gebruiken in plaats van je skis of snowboard. Om je fiets om te bouwen, heb je in de meeste gevallen geen gereedschap nodig: een kwestie van je wiel loshalen en de rupsband-variant vastzetten. Een extra schokbreker moet de rit ook nog eens comfortabel maken.

Erg goedkoop is het ombouwen van je fiets niet: de achterkant kost je zo'n 400 dollar (ongeveer 300 euro) en de ski-kit kost nog eens ongeveer 140 dollar (rond de 100 euro). Maar ach, een paar verse skis zijn ook niet veel goedkoper… Vanaf januari moet de KtraK wereldwijd verkrijgbaar zijn. (bron: planet.nl)

Veiligheid voorlop! 7 belangrijke adviezen voor de wintersport

We weten allemaal dat wintersport heel wat van je lichaam vergt - hoewel je er natuurlijk enorm van opknapt en energie van krijgt! Hierbij zeven belangrijke adviezen - om maximaal te kunnen genieten.

1. Bereid je lichaam goed voor. Het is essentieel je lichaam goed voor te bereiden op een – voor de meesten – vrij plotselinge volle week inspanning. Versterk dus je spieren, werk aan je balans en doe wat aan conditietraining om het risico op blessures te verminderen. Ideaal zijn cardio-trainingen, mountainbiken en bijvoorbeeld vecht- of danssporten – voor de balans! Er bestaan ook speciale sneeuw-fit trainingen.

2. Laat je bindingen door een expert afstellen. Elk jaar raken duizenden wintersporters gewond door verkeerde afstelling van de bindingen – ongeveer de helft van de knie-blessures komt voor rekening van een verkeerde afstelling. Maar ongeveer 10% van de bindingen is correct afgesteld. Elk seizoen moeten deze opnieuw door een vakman bekeken worden, aan de hand van je gewicht, ski-vermogen en schoenmaat.

3. Doe regelmatig een 'escape-test' – om de correcte werking van de bindingen te testen. Dit kun je doen door een ski vast te (laten) fixeren en je been, met je knie licht gebogen, te draaien. Deze 'ontsnapping' moet niet te makkelijk maar ook niet te zwaar gaan. Doe dit voor beide ski's.

Trikke Skki filmpje

Gevonden op YouTube: een Trikke Skki filmpje, om jullie alvast wat meer info te geven. Zie hier voor een uitgebreider stuk over de Trikke Skki – en binnenkort meer!

Redacteur Claire op ski’s

Een goede vriend van me (dank, Sander!!) heeft als verrassing een filmpje van en voor mij in elkaar gedraaid. Heel knap gefilmd terwijl hij in de ploeg achter me aan jaagt met zijn camera. Zoals je kunt zien moet ik wel aan mijn carve-techniek werken… Nogmaals, Sander: super leuk!!

Een helm bij skien of boarden: stoer of stom?

In Amerika al jaren verplicht, in Europa een opkomend verschijnsel: de helm. Voor kinderen in de klasjes al een gewoonte, voor veel volwassenen nog even grote onzin als het dragen van een helm bij het fietsen. In de snowparks is het (gelukkig) al bon ton. De deelnemers van Snowchamps moesten vanaf de tweede ronde allemaal een helm dragen.

Ikzelf had tot voor kort nog nooit een helm gedragen. Nooit zo over nagedacht eigenlijk. Maar eigenlijk is het best raar – met de snelheden die je vaak toch maakt, de rotspartijen waar je rakelings langs suist, de sprongetjes die je op je weg vindt en niet te vergeten de mindere goden die jou nog wel eens onderuit halen. 

Op de site van de Nederlandse Ski Vereniging hierover het volgende:

Nieuwe sensatie: Trikke Skki!

Op zoek naar leuke nieuwtjes om op dit blog te plaatsen kwam ik een filmpje van de Trikke Skki tegen (spreek uit traik).  Ik had de straat-versie van de Trikke (spreek uit traik) al eens gezien, maar in de sneeuw was ik hem zelf nog niet tegengekomen.

Het leek me geweldig om hier meer over te weten te komen – en natuurlijk om een keertje uit te proberen – dus heb ik de importeur in NL aangeschreven. En guess what: ik mag hem een weekje uitproberen!! Helemaal cool. Ik zal de komende tijd op dit blog mijn ervaringen met jullie delen, en natuurlijk ook wat filmpjes plaatsen. Ben ook bezig om korting te regelen voor lezers van wintersport.blog, dus hou het in de gaten…

Voor degenen die Trikke niet kennen: het is een soort driewieler/step waarmee je door gewichtsverplaatsing snelheid maakt.  Een beweging die eigenlijk heel dicht bij het carven ligt… dus het vervolg was slechts een kwestie van tijd. Begin 2006 is de Trikke Skki, na 4 jaar doorontwikkelen en testen, definitief gelanceerd.

Klik hier voor meer info van de officiele website & een filmpje!

 

 

Nederlands Studenten Snowboard Kampioenschap: inschrijving geopend

Ben jij een snowboarder en daarnaast ook student? Dan zijn de Nederlandse Studenten Snowboard Kampioenschappen gemaakt voor jou. Vanaf 23 maart 2007 zal in Le Corbier, France in 10 dagen uitgemaakt worden wie zich 'Beste Studenten Snowboarder 2007' mag noemen op de onderdelen Freestyle, Big Air, Slalom en BoarderX. Daarnaast zal er ook een aparte rookie categorie zijn met vette prijzen. Zie 'lees verder' voor meer info.

Wintersport op TV rond kerst

Even een overzichtje van wat er de komende dagen op TV te zien is w.b.t. skiën en snowboarden:

- RTL Wintersport (incl. snowchamps): zaterdag 16u30 (herhaling zondag 13u30), beide op RTL 7. Afleveringen zijn ook op Internet terug te zien. Ondergetekende is in deze afleveringen overigens deelnemer nr 55.

- SBS Snowmagazine: zondag 10u30 op SBS 6 (herhaling zondag 16u op NET 5)

- Eurosport: zaterdag 23/12 en zondag 24/12: ski-jumping vanaf 11u (beide dagen). Maandag en dinsdag (1e & 2e kerstdag) vroeg wakker worden met om 8u Xtreme Sports: Winter X-games. Vanaf 13u30 weer ski-jumping.