Kans op hartinfarct bij skiën door slechte conditie

 Geprikt van collega's van gezondheidblog:

Ga je nog op wintersport? Zorg er dan voor dat je in een goede conditie verkeert. Jaarlijks worden namelijk duizenden wintersporters op de skipiste getroffen door een hartinfarct. Nederlanders en Duitsers vormen de grootste risicogroepen.

Dat stellen Oostenrijkse artsen. Zij waarschuwen wintersporters die in slecht conditie verkeren om het vooral rustig aan te doen.

 

Alleen al in het ziekenhuis van Innsbruck worden ieder jaar zo'n 250 mensen binnengebracht die op de skipiste een hartinfarct hebben gekregen. Ruim een derde van hen bestaat uit buitenlandse toeristen. Volgens cardioloog Otmar Pachinger komt dit omdat zij niet gewend zijn aan de hoogte en de lage temperaturen. In combinatie met andere risicofactoren als een hoge bloeddruk, overgewicht en roken wil dit nogal eens leiden tot hartproblemen.

Dat met name Nederlanders en inwoners van Noord-Duitsland extra gevaar lopen, komt volgens de arts ook vanwege de stress die wordt veroorzaakt door de lange autorit richting de wintersport. Als deze mensen daarna in de kou het uiterste van hun lichaam vergen, terwijl ze normaal nauwelijks aan beweging doen, gaat het nogal eens mis.

Ook de ANWB drukt wintersporters op het hart goed voorbereid de piste op te gaan. "Skigymnastiek en een goede warming-up zijn echt aan te raden", aldus woordvoerder Marcus van Tol. "Met skiën en snowboarden wordt het lichaam toch ineens heel zwaar belast."

Hoewel de ANWB ook Nederlanders helpt met hartklachten, is knieletsel verreweg het grootste probleem. Het aantal gewonden ligt tot op heden 10 tot 15 procent hoger dan vorig jaar. Slechte skiomstandigheden zijn de oorzaak.

Bron: De Telegraaf 

Lees ook:Meer gewonden door wintersport dan vorig jaar
Lees ook:1 miljoen Nederlanders op Wintersport
Lees ook:Daling Aantal Gipsvluchten
Lees ook:ANWB: één op de 14 Nederlanders op wintersport
Lees ook:Geen topdrukte verwacht op de wegen naar de Alpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.