FAQ: met kinderen naar de sneeuw. Hoe pak ik dit aan?

Veel fanatieke wintersporters willen natuurlijk hun kinderen ook graag laten wennen aan de geneugten ervan. Maar hoe pak je dit nou handig aan met kinderen naar de sneeuw? Wij geven je wat tips voor onderweg en ter plekke!

-Vervoer je je baby in een maxicosi? Laat hem/haar er dan niet te lang inzitten. Aangeraden wordt zo'n 2 a 2,5 uur. Dat komt mooi uit, want dan kan de bestuurder ook even rusten. Wel zo veilig. 

-Doe tijdens de stops actieve spelletjes: voetballen, tikkertjes. Zo kunnen je kids wat stoom en energie afblazen en met een beetje geluk slapen ze straks lekker… 

-Heb je meerdere kinderen? Verwissel je kinderen ook eens van plek in de auto; ze hebben dan een wat ander uitzicht (ook op papa en mama). Toen ik jong was maakte mijn vader zelfs een heus schema om er voor te zorgen dat niet altijd dezelfde dochter in het midden moest zitten. 

-Denk eraan dat het achterin de auto vaak kouder is als voorin. Denk eens na over een 12volt kacheltje die je achterin plaatst. Let wel op dat je kinderen er niet aan kunnen zitten. Bovendien moet je het kacheltje niet aan laten staan als je stil staat….anders sta je met een lege accu. 

-Kinderen kunnen bij het berg op rijden (bochten) snel wagenziek worden. Denk aan wat frisse lucht of evt. een kinder-wagenziektepilletje. En vergeet natuurlijk een (plastic)zak niet en wat verfrissingsdoekjes mochten ze toch de boel er uit gooien. Die doekjes zijn natuurlijk sowieso handig om even de snoetjes en handjes te poetsen.

-Het is een open deur, maar denk aan voldoende entertainment achterin: DVD, een luisterboek voldoende speeltjes.

-Maak speeltjes met een touwtje vast aan het autostoeltje en bevestig
een eventuele fopspeen aan de kleding. Misschien ben je er geen
voorstander van een fopspeen te gebruiken om je kind buiten zijn bedje
zoet te houden, maar het kan in de auto veel ergernis voorkomen als je
voor een lange autorit van dit principe afstapt.

-Snoep is weliswaar een lekker zoethoudertje, maar de suiker kan ook zorgen voor drukke (en vervelende!) kindertjes in de auto

-Zorg dat je auto altijd voorbereid is op filerijden of ander ongemak: voldoende brandstof, dekens en wat waxinelichtjes. Je moet er toch niet aan denken dat je stil komt te staan met je kinderen achterin…. 

-Houd rekening met de tijd waarop je in je accommodatie kunt; eerder aankomen is vervelend, vooral voor de kinderen. Ze worden er jengelig en hangerig van. Beter wat later aankomen dus.

-Heb je voldoende ruimte in de auto denk er dan eens aan om hun eigen bedjes/matrasjes mee te nemen. Staat garant voor een goede nachtrust voor je kids. Heb je niet voldoende ruimte neem dan de eigen dekens/lakens/dekbedden en kussens van je kids mee. Hebben ze toch iets vertrouwds in die vreemde hotelbedden.

-Met kinderen is het vaak toch een optie om onderweg te overnachten. In één ruk doorrijden is natuurlijk prettig, maar het kost je toch twee dagen om bij te komen en dat geldt natuurlijk ook voor je kinderen. 

-Denk aan een goede skibril voor je kinderen. Een gewone zonnebril volstaat niet!! Lees dit artikel er nog maar eens op na. 

-Als je dan toch bezig bent: denk ook aan goede zonnebrand/sunblock voor je kinderen.

-Neem ook extra handschoenen mee voor je kindertjes. Ze vallen vaker dan volwassenen waardoor ze eerder nat worden en koude handjes is voor je kleintjes natuurlijk niet echt fijn….Spuit ze vantevoren (of ter plekke) nog even extra in met een waterafstotende spray. Zorg er ook voor dat ze de handschoenen niet kwijt kunnen raken door ze met een lang touw aan elkaar vast te maken en langs de rug en de mouwen van de jas te steken.

-Bereid je kinderen voor op de lange reis: vertel ze hoe lang het duurt, waar je heen gaat, door welke landen je gaat rijden, wat ze onderweg kunnen tegenkomen, wanneer je gaat stoppen om te eten/drinken/plassen etc. Je zult zien dat ze je dan niet continu lastig vallen met de vraag: "zijn we er al?" 

-Zorg dat grotere kinderen ook goed naar buiten kunnen kijken; ze zullen minder snel verveeld raken en de gordel werkt/zit dan ook beter.  

-Ik heb het nergens bewezen kunnen vinden, maar het schijnt dat kinderen nogal last kunnen hebben van de hoogte op je locatie (bijv. slechter slapen, hoofdpijn). Misschien is het te overwegen om dit jaar voor een wat lagere bestemming te kiezen. Kijk voor de zekerheid even op: www.hoogteziekte.info.

-Laat je kinderen voldoende (water) drinken. Op grotere hoogte is dat absoluut noodzakelijk, maar kinderen verbranden ook een hoop energie.

-Zorg dat je kind een naamplaatje draagt. Zet hierop de naam van het kind, jouw mobiele nummer, de naam van je accommodatie en evt. het adres in Nederland. Je moet er toch niet aan denken dat je je kind in de sneeuw kwijt raakt?

-In kindvriendelijke gebieden wordt veel georganiseerd voor kinderen en het is vaak ook nog gezellig voor ze ook. Tevens zijn er vaak goede oppasmogelijkheden voorhanden. Vraag er naar bij de plaatstelijk vvv. 

-In sommige gebieden kun je je kind al vanaf 3 jaar in een skiklas doen. Het is natuurlijk nog niet echt skiën wat ze er leren, maar vooral lekker spelen en ravotten. Tussen de 8 en 12 jaar worden de lessen serieuzer en zul je zien dat ze het heel snel leren.  

-Wat grotere kinderen kun je vragen alvast een reisverslag te maken van de reis naar je bestemming toe. Geef ze dan natuurlijk wel pen en papier  

Heb je meer tips? Mail ze dan naar: [email protected] 

Klik hier voor alle FAQ's 

Lees ook:Zoethoudertjes voor onderweg naar de wintersport
Lees ook:Tips voor Wintersporten met Kinderen
Lees ook:Stubaital richt zich op gezinnen met BIG Skikamp
Lees ook:Hij komt, hij komt! Sinterklaas in SnowWorld!
Lees ook:Mike! Het is ongelofelijk… de Ski-Pal Hoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.