Wintersport Auto Tips

Winterbanden:     
Sneeuwkettingen:  

Hier nog een paar praktische auto tips om het weekend mee te beginnen! En dan is de auto echt klaar om naar de wintersport te gaan!

 

AUTO:

* Zorg dat zowel de koelvloeistof en de ruitensproeier-vloeistof -30 °C bestendig zijn! Dat betekent dus onverdunde anti-vries in het sproeierreservoir!

* Controleer de lampen voor vertrek. Ook handig om als preventie een extra (vakantie)setje met lampen te kopen. 

* Check het reservewiel (bandenspanning en krik).

* Vervang de ruitenwisserbladen op tijd! Slecht werkende bladen zijn bij mij altijd een grote irritatie-factor bij sneeuw en regen onderweg.

* Controleer de bandenspanning en profieldiepte (waarschijnlijk recent nog gedaan als je winterbanden er net om liggen).

* Spuit of smeer wat siliconenspray of vaseline op de rubbers in de deuren, dit voorkomt het vastvriezen!En als je dan eindelijk weer op wintersport gaat,

NEEM MEE:

* Zorg voor een ijskrabber en slotontdooier. En laat de slotontdooier niet in de auto liggen hè!

* Fluoriserend hesje (verplicht)!

* Verband trommel (verplicht)!

* Oude kleren/ jas en handschoenen voor het leuke sneeuwkettingen proces.

* Waxinelichtjes. Mocht het echt gebeuren dat je in een sneeuwstorm of iets dergelijks komt (bijvoorbeeld de sneeuwchaos in Maart 2006, Duitsland), dan kun je de auto lekker warm houden zonder de motor te laten draaien. Ook dekens en jassen zijn natuurlijk praktisch om bij de hand te houden.

* Zaklamp

* Extra vloeistoffen (koel- en anti-vries).


VERDER NOG:

* Kijk hier voor de verwachte wintersport verkeersdrukte in 2008/2009 naar de Alpen (ANWB). Best handig!

* Niet de motor starten vóór het krabben! Slecht voor het milieu en hij warmt stationair toch niet op! Gewoon starten als je echt gaat rijden, dan een poosje rustig aan rijden om de motor even de tijd te geven om wakker te worden.

KLAAR OM TE GAAN?

Mocht ik iets vergeten zijn, reageer dan met de extra tip(s)!

Source: anwb.nl, vakantiepromotie.nl

Lees ook:FAQ: heb je nog wat handige wintertips voor mijn auto?
Lees ook:Voorbereiding wintersport deel 4: je auto en je rijstijl fit voor in de bergen
Lees ook:Winterbanden – veiliger, en vaak verplicht
Lees ook:Bijna op wintersport? Hier nog wat handige tips op een rijtje
Lees ook:Winterbanden ook in Oostenrijk verplicht

3 reacties op “Wintersport Auto Tips

 1. job

  Voor het rijden in de bergen is het niet onverstandig om de sneeuw uit het wiel te halen, zodra je wegrijd. Want wanneer je gaat rijden smelt de sneeuw in het wiel en vriest evenlater weer vast waardoor het wiel zijn balans verliest, daardoor kan je stuur gaan trekken, of een hele hobbelige rit veroorzaken.

  En probeer zoveel mogelijk op de motor te remmen in de bergen. Als je de normale voetrem steeds gebruikt worden de remmenschijven zo heet dat dit onregelmatig remgedrag kan veroorzaken. Dus schakel naar zo’n laag mogelijke versnelling (2 of 3) en laat dan de koppeling, het gas en de rem los. Dit kun je onthouden door deze regel aan te houden, in dezelfde versnelling naar beneden als dat je naar boven bent gereden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jesper Engels

  Ben benieuwd wat er dan precies anders gezegd wordt, Paul. Jouw expert, de Duitse ADAC, is namelijk ook de bron voor zowel de winterbandentest als de sneeuwkettingentest waarnaar ik hierboven link. De overige tips komen van de ANWB. Ben benieuwd!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.