Winterbanden – veiliger, en vaak verplicht

Voor veel wintersporters is de voorpret voor de wintervakantie begonnen. Webcams kijken, sneeuwberichten in de gaten houden, een kijkje in de wintersportwinkel. Maar denk ook aan winterbanden en sneeuwkettingen!

Winterbanden

Behalve dat winterbanden ‘s winters een stuk veiliger zijn vanwege een kortere remweg, zijn ze in sommige landen ook verplicht. Nederlandse auto’s zijn standaard uitgerust met gewone, ofwel zomerbanden. Die voldoen het grootste deel van het jaar prima, behalve in de winter. De harde zomerbanden worden door de kou nog harder, waardoor je minder grip op de weg hebt. Winterbanden zijn zelfs bij koude nog wat zachter, en ze hebben een ander profiel, zodat je in winterse omstandigheden meer grip hebt dan op zomerbanden. Ook als je niet gaat wintersporten zijn winterbanden een veilige keus!

Aansprakelijkheid

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in het buitenland ligt dat anders. Soms zijn ze verplicht, en krijg je een boete als je ze niet hebt. Soms zijn ze niet keihard verplicht, maar word jij wel aansprakelijk gesteld als je een ongeluk krijgt, omdat je auto niet aangepast was aan de weersomstandigheden waar je in rijdt.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn geen alternatief voor winterbanden. Op doorgaande wegen gebruik je ze niet, en op bergweggetjes zijn ze vaak wel verplicht, ook al rijd je op winterbanden of in een 4×4. Kijk hier voor de meest recente sneeuwkettingen test.

Overzicht

De ANWB heeft een handig overzicht gemaakt van de regels met betrekking tot sneeuwkettingen in de Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Check de ANWB site dus voordat je met je auto koers gaat zetten naar een wintersportgebied.

Klik hier voor de winterbandentest 2009.

Lees ook:Winterbanden ook in Oostenrijk verplicht
Lees ook:Nieuwe serie: goed voorbereid naar de wintersport. Deel 1: winterbanden.
Lees ook:Sneeuwkettingen Test 08/09:
Lees ook:Hoe zit het nou met die winterbanden?
Lees ook:ANWB Sneeuwkettingentest 2009: Stalen Ketting het Beste

Eén reactie op “Winterbanden – veiliger, en vaak verplicht

 1. Jeroen

  Hallo!

  Ik kwam op dit artikel terecht met mijn zoektocht naar winterbanden en wat nu wel de juiste winterbanden zijn. De testen van ANWB zijn super. Maar enkel jammer dat deze van 2009 dateert. Met wat verder zoeken op het net kwam ik terecht op http://winterbandentest.be/getest
  Hier vinden jullie de ANWB tests van dit jaar. Hopelijk zijn jullie er iets mee.

  Groeten

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.