Bioscoop film Nanga Parbat: de omstreden beklimming van Reinhold Messner

Reinhold Messner  – als je wel eens in Zuid-tirol bent geweest ken je hem ongetwijfeld – is misschien wel de beste klimmer ter wereld. Zo beklom hij niet alleen als eerste solo de Mount Everest zonder extra zuurstof, hij is ook de eerste klimmer die alle 14 8000′ers beklom. Die reeks begon met de omstreden beklimming van de Nanga Parbat. Was de dood van zijn broer nou wél of niet zijn schuld?

Reinhold Messner in gevecht met zijn toenmalige expeditie leden
De strijd om de waarheid duurt nu zo’n 10 jaar. Reinhold Messner heeft altijd beweert dat zijn broer zo verzwakt was door hoogteziekte, dat zij genoodzaakt waren om aan de Diamir zijde van de Nanga Parbat af te dalen. Hierbij zou zijn broer door een lawine om het leven zijn gekomen. Zijn expeditie leden kwamen 30 jaar later met een iets ander verhaal.

Reinhold liet broer in de steek voor roem
Zijn expeditieleden beweren namelijk dat het al die tijd Reinhold’s plan was om de onbekende Diamir zijde af te dalen. Op die manier zou hij heldhaftig de boeken in gaan als eerste die in de traverse (ene kant omhoog, andere kant omlaag) zou slagen. Zij beweren vervolgens dat Reinhold zijn verzwakte broer in de buurt van de top in de steek liet, om vervolgens zelf succesvol af te dalen.

Film het antwoord?
Waarschijnlijk niet. Ondanks dat Reinhold Messner officieel alleen als adviseur bij de film betrokken was, schijnt hij achter de schermen overal zijn invloed op hebben gehad en als 2e regisseur actief te zijn geweest. Hierdoor is de film dus eigenlijk de bewegende versie van zijn kant van het verhaal.

Dat daar gelaten, het ziet er wel spectaculair uit en lijkt me een mooie film om te zien. Hieronder de trailer en making of Nanga Parbat, voorlopig alleen in Duitsland (of Duitstalige landen) te zien maar vast gauw op DVD!


:
:

Lees ook:SnowTube: Lawines, gevaarlijk maar ook mooi
Lees ook:Pretty Faces!
Lees ook:Teveel vooroordelen in film Mr. Bean – dus kom nu naar Frankrijk
Lees ook:Hyves: wel of geen hype?
Lees ook:Video: Oostenrijkers skiën Mt Saint Elias (‘Man Eater’) af

4 reacties op “Bioscoop film Nanga Parbat: de omstreden beklimming van Reinhold Messner

  1. Jesper Engels

   Hey Frans, jij hebt hem dus gezien?
   Ben je het met de critici eens of is het gewoon een mooie film, basta?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans

    Hey Jesper, het is inderdaad een hele mooie film, en ik ben het niet met de critici eens, omdat Reinhold geen eten, tent, donsjassen etc. bij zich had. De onbekende ´andere´ Diamirwand (4000m) is weliswaar minder hoog en minder steil, maar ze was niet voorzien van bivaks, tussen- en basiskamp.
    De soms loodrechte Rupalwand (4500m) was wel voorzien van dit alles, maar Reinhold vond het onverantwoord om zijn uitgeputte broer langs die kant te laten afdalen, omdat die gewoon te steil en nog belangrijker niet gezekerd was.
    Wat vooraf ging: nadat ´s avonds vanuit het basiskamp een rode vuurpijl (als teken van naderend slecht weer) afgestoken was, besloot Reinhold midden in de nacht om vanuit kamp 5 alleen heen en weer naar de top te snellen zonder enige bagage, en hij liet de anderen slapen. Tot zijn grote verbazing merkte hij halverwege opeens dat zijn broer hem achterna was gekomen: hij was 2 uur (!) later dan Reinhold vertrokken. Dat was de oorzaak van zijn uitputting in combinatie met mogelijke hoogteziekte.

      /   Beantwoorden  / 
 1. Jesper Engels

  Wow klinkt behoorlijk heftig. Toch maar kijken als de dvd uit is! Bedankt voor de review in ieder geval!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.