Zware sneeuwval

Alpenweerpraat van Roel:

Nadat gisteren vooral de Italiaanse Alpen en Zuid-Oostenrijk met zware sneeuwval te kampen hadden (40.000 huishoudens in Karinthië zonder stroom) sneeuwt het momenteel zwaar aan de noordzijde van de Alpen. Op de Zugspitze zou vannacht in 6 uur tijd 50cm zijn gevallen en het blijft ook vandaag doorsneeuwen.

Oorzaak is een afgesnoerd laag dat gisteren boven Italië ontstond en koude vochtige lucht tegen de zuidkant van de Alpen aanstuwde. Vandaag ligt dit laag iets oostelijker zodat de lucht nu met een noordelijke stroming tegen de Alpen wordt gedrukt.

De komende dagen blijven depressies rondcirkelen boven Midden-Europa omdat ze feitelijk zijn ingeklemd door hogedrukgebieden. Omdat ze geen kant opkunnen sneeuwen ze uit in dit gebied, dit geeft de komende dagen nog een extra lading sneeuw in met name in Oostenrijk en Zwitserland. In Italië en Frankrijk kan af en toe de zon doorkomen maar ook hier blijft het waarschijnlijk niet droog. De nulgradengrens ligt aan de noordkant van de Alpen op zo’n 500m, in het zuiden stijgt deze onder invloed van föhn naar 1200-1500m.

Lees ook:Alpenweerpraat: massieve winterinval
Lees ook:Alpenweerpraat: volgende week spannend
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in het westen
Lees ook:Alpenweerpraat: kouder, daarna südstau
Lees ook:Alpenweerpraat: winterweer houdt nog even stand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.