Veel regen in de Alpen

Van zomerweer is momenteel geen sprake in de Alpen, het lijkt meer herfst met bakken regen die uit de lucht vallen.

Een stationair lagedrukgebied ligt boven Midden-Europa en zorgt de komende dagen veelvuldig voor intensieve regenval. 's Winters staat deze drukverdeling garant voor zware sneeuwval en kou. Zoals op bovenstaand kaartje te zien is is het nu echter warme vochtige lucht die op grote hoogte naar het Alpengebied lekt. Deze lucht, afkomstig uit Oost-Europa, draait nu om het lagedrukgebied heen en bereikt dus via een omweg de Alpen.

Het gevolg is zware regenval, met name aan de noord- en westzijde van de Alpen. Doordat relatief warme lucht wordt aangevoerd ligt de sneeuwgrens aanvankelijk erg hoog, zeker in Oostenrijk sneeuwt het pas vanaf zo'n 3500m. In Zwitserland ligt de sneeuwgrens wat lager maar voelt het met al die regen juist erg kil aan. Kortom geen vakantieweer, ook niet voor zomerskiërs.


De verwachte regenhoeveelheden tot komende zondag. Hier kun je de neerslag live volgen.

Lees ook:Nieuwe koudeput boven de Alpen
Lees ook:Veel regen, weinig sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw maar vandaag zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: Frankrijk verzinkt in de sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: regen en sneeuw in het noorden, zon in het zuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.