Een helm op met wintersport helpt!

Uit een onderzoek van alarmcentrale SOS International blijkt dat het dragen van een helm nuttig is. Het aantal gevallen van hoofdletsel is dit seizoen beduidend minder dan vorig seizoen, terwijl het aantal ongevallen gelijk is gebleven. De organisatie vermoed dat dit te danken is aan het feit dat steeds meer mensen een helm dragen tijdens het wintersporten.
Uit een ander onderzoek blijkt dat veel Nederlanders voor een helmplicht op de piste zijn.

:
:
:
:
:
:

Minder letsel
Tot 14 februari is het aantal ongevallen op de piste dit seizoen ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van vorige seizoen; SOS International registreerde zo’n 1000 ongelukken. Opvallend was echter dat het aantal ongevallen met hoofdletsel zo’n 15% af is genomen – volgens de alarmcentrale komt dit door het dragen van een helm.

Ook een Canadees onderzoek, waar de Telegraaf begin februari over schreef, concludeert dat het dragen van een helm zin heeft: de kans op hoofdletsel wordt erdoor met 35% verlaagd.

Nederland is voor helmplicht
Reisorganisatie Bizztravel heeft de afgelopen weken een online enquête uitgevoerd, waarop 5000 reacties binnenkwamen. Daar was 64% van de ondervraagden het eens met de stelling “Er moet een helmplicht komen voor wintersporters van alle leeftijden in alle wintersportlanden”. Nederland lijkt dus erg voor het dragen van een helm te zijn.

Boter op het hoofd in plaats van helm
Stel dat deze 64% representatief is voor de Nederlandse wintersporter, dan ben ik benieuwd wie er allemaal boter op het hoofd hebben. Een beetje slap om voor een helmplicht te zijn, maar er zelf nog géén te dragen.
Want het is absoluut niet het geval dat 64% van de Nederlandse wintersporters een helm draagt, dat percentage is aanzienlijk lager. In december publiceerde de Telegraaf nog het volgende hierover.

Maar liefst 78% van de Nederlandse wintersporters gaat deze winter zonder skihelm de piste op. Een kwart draagt geen skihelm omdat deze het zicht of de bewegingsvrijheid zou beperken (25%). 26% vindt het niet nodig een helm te dragen, omdat zij niet bang zijn voor ongelukken op de piste.

Helm populair
Toch is het dragen van een helm populair. Uit een persbericht van de helmen webwinkel skihelm.nl. De winkel kent dit jaar een grote vraag naar helmen voor volwassenen, maar kinderhelmen verkopen ze minder. Vreemd, omdat enkele landen een helmplicht voor kinderen kennen, en niet voor volwassenen. Als reden daarvoor noemt Skihelm.nl dat ouders zich bewust zijn geworden van de gevaren tijdens het skiën en in ieder geval het goede voorbeeld richting hun kroost willen geven. Voor de kleintjes wordt dan vaak een helm op locatie gehuurd.

Bron: Bizztravel , Trouw, Telegraaf

Lees ook:Een helm bij skien of boarden: stoer of stom?
Lees ook:Wintersporters Nemen Grote Risiko´s
Lees ook:Voorbereidingen helmplicht in Californië
Lees ook:Poll Uitslag “Gebruik jij een Helm? En je kinderen?”
Lees ook:Stelling: Er Moet Een Helmplicht Voor Wintersporters Komen

4 reacties op “Een helm op met wintersport helpt!

 1. Jacco

  Wij gaan op zeker en vertrekken dit weekeinde met een gezin van vier inclusief vier helmen!
  Op naar de sneeuw.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk Rappange

  Een helm heb ik bij Skihelmspecialist.nl gekocht, je hebt daar keuze uit veel verschillende soorten helmen. Ook skihelmen voor kinderen

    /   Beantwoorden  / 
 3. Thijs

  Voor kinderen worden helmen vaak gehuurd. Niet gek, want als je niet oppast koop je elk jaar een nieuwe helm. Op de pistes zelf zie ik niet zo veel kinderen zonder helm!

  Zelf een skith skihelm gekocht bij snowcountry.nl. Aanrader!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Sjors de Korte

  Tegenwoordig met de snelheden vindt ik het echt veiliger om met een skihelm de piste op te gaan. Ook mijn vrienden en kennissen adviseer ik om een skihelm te nemen. Er zijn genoeg winkels die ze verkopen, dus dat is geen excuus meer. Onze skihelmen komen bij Eurofuncenter vandaan. Geven goed advies en nemen de tijd voor je.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.