Lawinedrama Kamtsjatka eist zeven levens

In het Russische Kamtsjatka is een heliski avontuur geëindigd in een lawinedrama. Volgens de eerste berichten zijn er zeven mensen overleden in een lawine die zowel de mensen als de helicopter onder een dikke laag sneeuw bedolf.

Twaalf skiërs en snowboarders zijn gistermorgen in Kamtsjatka in de helicopter gestapt, om onder begeleiding van vier gidsen een afdaling door de diepe sneeuw te maken, op één van de vulkanen in het Yelizavetinsky gebied. De twaalf waren op reis met een Duitse touroperator, die heliski vakanties aanbiedt in Kamtsjatka, het oostelijk gelegen Rusissche schiereiland.

De helicopter, een Mi-8, was net aan de grond gezet, en de eerste toeristen waren uitgestapt, toen er een enorme lawine aan kwam rollen. De wintersporters die de helicopter al verlaten hadden werden onder een laag sneeuw bedolven, die tot 15 meter dik was. Zelfs de helicopter werd bedolven onder de sneeuwmassa.

Het ongeval werd ontdekt doordat de helicopter volgens een veiligheidsprocedure om één uur ‘s middags contact zou moeten hebben met de basis. Dit contact bleef echter uit, zodat er een reddingshelicopter op pad werd gestuurd. De piloot van dit toestel zag een deel van de verongelukte heli uit de sneeuw steken en sloeg alarm.

Negen mensen, waaronder een Belgische snowboarder, werden gered uit de helicopter, de meeste waren lichtgewond en hadden onderkoelingsverschijnselen. Zeven mensen hebben de lawine waarschijnlijk niet overleefd – zij waren gisteravond toen de duisternis inviel nog niet gered. Het merendeel van de toeristen was Duits, maar er waren ook enkele Britten aan boord van de helicopter.

Update 15:00
Inmiddels meldt HLN dat de Belg die de het ongeluk heeft overleefd, vandaag terugkeert naar zijn vaderland. Hij is niet gewond.

Verder zijn er tien doden te betreuren, in plaats van de eerder gemelde zeven. Het betreft vijf Russen en vijf Duitsers, die niet op de tijd uit de lawine konden worden uitgegraven.

Bron: nieuwsblad.be

Lees ook:Veel slachtoffers door lawines in de Alpen
Lees ook:Lawineslachtoffer ligt 8 uur naast overleden vriendin
Lees ook:Groot lawinegevaar in de alpen – blijf op de piste!!
Lees ook:Lawine tijdens sneeuwscooterrally eist mensenlevens
Lees ook:Weer minstens twee lawinedoden in Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.