Veel slachtoffers door lawines in de Alpen

Afgelopen dagen zijn er veel lawineslachtoffers gevallen in de Alpen. Recente sneeuwval, in combinatie met wind en regen, hebben het sneeuwpak erg instabiel gemaakt. De situatie in de Alpen is op dit moment op veel plaatsen levensgevaarlijk, pas dus ontzettend op met toerskiën of off-piste gaan!

Italië

In de Italiaanse regio Süd-Tirol alleen al zijn zeven slachtoffers te betreuren. Zaterdagavond zijn vier reddingswerkers, op zoek naar twee vermiste toeristen omgekomen in een lawine. Drie andere reddingswerkers zijn gewond geraakt. Ook de twee toeristen naar wie ze op zoek waren hebben het niet overleefd. De lichamen van de twee, die aan het klimmen waren, werden zondag gevonden.

Een 14 jarige Duitse snowboarder is in dezelfde regio ook om het leven gekomen. Hij was op weg met twee anderen, die het dankzij de inspanningen van de reddingsdiensten wel overleefd hebben. Ze werden op tijd onder de sneeuw vandaan gehaald.

Bron: nu.nl

Frankrijk

In Réallon, nabij Gap in de Franse Zuidalpen, is een toerskiër om het leven gekomen door een lawine. Hij was met een metgezel in de buurt van de Pointe Gardette, op 2200 meter hoogte, toen er een lawine ontstond. Zijn metgezel, die niet onder de lawine terecht kwam, heeft de man kunnen uitgraven, vlak voordat de reddingsdiensten per helikopter arriveerden. Ondanks reanimatiepogingen heeft het slachtoffer het niet overleefd.

Bron: Alpes 1

Bij Chamonix was het afgelopen week ook raak. Vorige week maandag is er een 25 jarige Franse snowboarder omgekomen, die met vrienden off-piste was gegaan aan de Zwitserse kant van de Tête de Balme. Ook hij was in een lawine terechtgekomen, en droeg geen lawinepieper, zodat zijn lichaam niet snel gevonden kon worden, ondanks de inzet van 25 reddingswerkers.

Bron: Romandie news

Met kerstmis was er in Chamonix wederom een slachtoffer te betreuren. Een 44 jarige Engelsman was op eerste kerstdag gaan skiën, maar kwam niet terug in het chalet dat hij met vrienden deelde. Deze hebben alarm geslagen, maar de reddingsdiensten konden de man op eerste kerstdag niet vinden. Op tweede kerstdag werd hij pas gevonden, vlak naast de piste, in een hoop sneeuw. Vermoedelijk is hij door het slechte zicht door een sneeuwstorm op ongelukkige wijze naast de piste terechtgekomen en gevallen.

Bron: Sky News

Zwitserland

Bovenstaande ongevallen hebben niet op de piste plaats gevonden; skigebieden doen hun uiterste best om het skiën op de pistes veilig te houden, en sluiten de pistes indien nodig. Toch is het in Zwitserland gisteren op de piste misgegaan. In Anzère, in Wallis, is een lawine over de Rousses pistes heen geraasd, en heeft twee mensen meegesleurd. De één is vrij snel gevonden en gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. De ander werd gisteravond nog vermist. Men gaat onderzoeken hoe de lawine is ontstaan – wellicht is hij door een off-piste skiër getriggerd.

Bron: Bergredding.nl, Swiss Info

Oostenrijk

Een Duitse off-piste skiër in het Oostenrijkse Hochgurgl kan het zijn avontuur gelukkig nog navertellen. Hij werd door een lawine bedolven, maar kon op tijd gered worden. Zijn vrienden waarschuwden de reddingsdienst, en de man kon op tijd uitgegraven worden, mede dankzij de hulp van toegesnelde skileraren.

Bron: Bergredding.nl

Een Duits echtpaar dat in het Pitztal aan het toerskiën was, is helaas wel omgekomen. De twee werden sinds donderdag vermist, en hun lichamen zijn teruggevonden onder een lawine.

Bron: Bergredding.nl

Lees ook:Groot lawinegevaar in de alpen – blijf op de piste!!
Lees ook:Lawine aan Lawines in het “Lawine-Weekend”
Lees ook:Een dode en vijf gewonden door lawine in Zwitserland
Lees ook:Eerste Lawine Slachtoffer een Feit
Lees ook:Lawinedrama Kamtsjatka eist zeven levens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.