Zomerschoonmaak bergen in Val d’Isère

Afgelopen zondag hebben de Mountain Riders en Ecomove73 de bergen in Val d’Isère schoongemaakt. Het resultaat: meer dan 500 kilo afval en 12000 sigarettenpeuken.

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Kennelijk gooien veel wintersporters hun afval gewoon de sneeuw in. Met name onder de liften lag er ontzettend veel troep. Voornamelijk sigarettepeuken, maar ook blikjes en verpakkingen van eten en drinken.

Mountain Riders
De schoonmaak in Val d’Isère was georganiseerd door de Mountain Riders, een organisatie die zich sinds 2000 inzet voor het milieu en duurzame ontwikkeling in de bergen. Met zo’n 600 leden organiseert de organisatie opruimdagen als deze. Het zijn er meer dan honderd dit jaar, zowel in Frankrijk maar als in enkele andere landen. Ook publiceert ze de Eco Guide des Stations de Montagne (hier online te bekijken), een gids waarin 100 skigebieden worden beoordeeld op duurzaamheidscriteria.

Daarin valt bijvoorbeeld te lezen dat in Val Thorens de bowlingbaan verwarmd wordt met hout, dat het verlichten van de Péclet er 1900 kWh per jaar kost, en dat al het water voor de sneeuwkanonnen van de berg komt en niet uit het waterleidingnet.

Gear
Behalve skigebieden, wordt ook skimateriaal langs de ecologische meetlat gelegd. In de Eco Gear Guide lees je hoe duurzaam de fabrikant van jouw spullen is.

Afval niet van je af gooien
Het is natuurlijk fantastisch dat organisaties als Mountain Riders, of het Nederlandse Respect the Mountains, zich inzetten om de bergen weer schoon te maken na het winterseizoen. Maar de meest eenvoudige oplossing is natuurlijk: gooi je afval gewoon in de prullenbak!

Lees ook:Groene Skigebieden in Frankrijk!
Lees ook:Alle Clips van de Freeride World Tour 09: Stage 1 – Sochi
Lees ook:Snowboardtoppers aanwezig bij Jägermeister Fridgeriderz
Lees ook:Oostenrijkse wintersport weer een tikkie duurder!
Lees ook:Het gaat weer van start!

13 reacties op “Zomerschoonmaak bergen in Val d’Isère

 1. ronny

  hallo,
  Wakker worden, want tis al half september en de winter is al (bijna) begonnen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Doeternietoe

  Ik kijk bijna dagelijks even op wintersport.blog.nl…
  Het is weer hoog tijd voor nieuwe verse (sneeuw) berichten!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Coen

  Het is inmiddels half oktober, de eerste sneeuw gaat dit weekend vallen, volgende week begint de Wereldbeker… waar blijven de sneeuw berichten?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Golfvakantie

  Hoe schoner des te beter. Dat mogen ze in alle hotels en en vakantie accommodatie doen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. RosalindaBooth34

  If you are willing to buy real estate, you will have to receive the home loans. Furthermore, my mother all the time takes a collateral loan, which is really useful.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Bas Overdoorn

  Ook ik heb angst gehad om me te binden aan degene van wie ik hield. Gelukkig ben ik destijds goed geholpen door de juiste mensen. Nu wil ik met mijn praktische e-book ook anderen helpen van hun bindingsangst af te komen. Neem een kijkje op http://www.bindingsangst.net voor meer informatie.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Florida

  Beste mensen, naar aanleiding van dit artikel over duurzaamheid wil ik graag reageren. Ik heb laatst vernomen dat North Face, Patagonia, Helly Hansen, Jack Wolskin en wie weet nog veel meer hun dons voor de sportkleding van levend geplukte ganzen halen en soms zelfs uit de foie gras sector.
  Ik vind het een schande dat dit soort praktijken nog steeds aan de gang zijn. Ik hou van natuur en sport maar daar neem ik graag wat diervriendelijkheid bij mee in!
  Ik wil jullie vragen of jullie je hier in willen lezen en de protestbrief te sturen: http://www.vier-voeters.nl/output.php?id=1196&idcontent=3030&language=2. Dit is toch niet meer van deze tijd!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Lara

   Jeetje, is dat echt zo? Dat wist ik helemaal niet! Nou, dat lijkt me reden genoeg om deze merken voorlopig links te laten liggen. Jammer zeg, want ze maken best mooie kleding.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.