Turkije als wintersportbestemming

Foto: Kras.nl (Paul Schoenmaker)

Enige jaren geleden werd Turkije nog volop gepromoot als wintersportbestemming. Het publiciteitsoffensief lijkt inmiddels aardig verstomd. Kan je er nog steeds wintersporten? En is het leuk daar? Niet iedereen vindt dat in elk geval: “Zou verboden moeten worden. Touroperators zijn onverantwoordelijk bezig.”

Hoewel Turkije bij Nederlanders meer bekend staat als zonbestemming, is het toch mogelijk om er de sneeuw op te zoeken. Delen van Turkije, zoals Anatolië, kennen een echt landklimaat met warme zomers en koude winters.

De objectieve feiten: skigebieden
Er zijn verschillende skigebieden in Turkije, zoals je op de kaart hieronder kunt zien.
Kaart: vakantielanden.net

Elmadag is een erg klein skigebied, met één ankertjeslift en een piste die een hoogteverschil van ruim 300 meter overbrugt. Absoluut geen gebied om een week naartoe op vakantie te gaan, maar wel leuk als je in januari, februari of maart in Ankara bent. Het ligt slechts 18 kilometer buiten de stad.
Saklikent, op 50 kilometer afstand van Antalya, is ook een mini skigebiedje met twee ankertjesliften. Je kunt er 400 hoogtemeters skiën. Door de ligging is het leuk om er een keer heen te gaan als je van je strandvakantie aan het genieten bent.
Kartalkaya is een wat serieuzer skigebied. Gelegen in de buurt van de Zwarte Zee, heeft het een aardige infrastructuur: 12 pistes, 6 ankerliften, 2 stoeltjesliften en nog wat kinderliftjes. Er valt hier aardig wat sneeuw – soms drie meter – en het seizoen loopt van eind december tot eind maart.
Uludag is ook een aardig gebied, met maar liefst 8 stoeltjesliften en zeven sleepliften. Er zijn 13 skipistes, die liggen tussen de 1750 en 2543 meter hoogte liggen. Hier ook een skiseizoen van eind december tot eind maart. En in dit gebied kan je, net als in Kartalkaya, het best aan het begin van het seizoen skiën. De sneeuw is dan nog poederachtig, terwijl je het later in het seizoen vooral moet stellen met slush puppy of modder.
Erzurum heeft de Palandöken berg, waar afdalingen van 1000 hoogtemeters tot de mogelijkheden behoren. Ook weer een behoorlijke infrastructuur met vijf stoeltjesliften, een ankertjeslift en zelfs een heuse gondel. Er zijn aardig wat hotels (vier en vijf sterren) en restaurants.
Foto: Kras.nl (Paul Schoenmaker)
Verder zijn er de kleine skigebieden Zigana, Davraz, Ilgaz en Sarikamis, die gezien hun geringe grootte geen bestemming voor een week wintersporten zijn. Ook liggen ze niet in de buurt van een toeristische trekpleister zodat ze daarmee te combineren zijn.
Erciyes is interessant omdat er 900 hoogtemeters te maken zijn. Toch is de infrastuctuur beperkt: één stoeltjeslift en twee sleepliften.

Subjectief: de ongezouten meningen
Dat wintersport in Turkije niet zo heel populair is bewijst het feit dat de grote reisaanbieders het inmiddels uit hun aanbod geschrapt hebben. Toch hebben enkele reisaanbieders als Corendon en GoMundo het nog wel in hun assortiment. Overigens zal dit wel één en dezelfde reisorganisatie zijn, want hun sites lijken erg op elkaar.

Op Zoover heb ik gezocht naar wat meningen over skiën in Turkije. Die zijn niet al te positief. Erzurum krijgt bijvoorbeeld een 5,6 als beoordeling, en scherpe bewoordingen zijn niet van de lucht. Arnold, Floortje en Stefan: Er is helemaal geen dorp. De stad ligt op een een uur lopen. Het hotel is wel ok, beetje opgefokt en de winkeltjes zijn 20x zo duur als in de stad. Het skigebied is waardeloos.
Ronald, Ivette en Jorg zijn positiever: Erzurum is terug in de tijd en je waant je echt in een andere wereld. Juist dat vinden wij zo geweldig. Heerlijk om daar rond te lopen.
Over Uludag schrijven Jos en Max: Skiën in Turkije blijft een belevenis, geen file ernaar toe en de pistes kun je bijna privé pistes noemen. Hier kun je zeker als beginnend en (licht)gevorderde geheel uit je dak gaan.

Kortom: de meningen zijn verdeeld. En ik? Voorlopig geen wintersport in Turkije voor mij!

Link: veel informatie over wintersport in Turkije op vakantielanden.net

Lees ook:Turkije krijgt nieuw skigebied
Lees ook:Turkije, veelzijdige wintersportbestemming
Lees ook:Turkije het nieuwe wintersportland?
Lees ook:Skiline – hoeveel heb jij geskied vandaag?
Lees ook:Live vanuit de Alpen: Paganella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.