Pas op: flits-navigatie in Zwitserland verboden!!

Belangrijk bericht voor bezitters van een GPS navigatie-systeem (TomTom, VDO Dayton, Garmin, Navman enzo) die door Zwitserland rijden:

De Zwitserse automobielbond Astra heeft bekendgemaakt dat het tegenwoordig verboden is om een apparaat te gebruiken dat als bijkomende functie de mogelijkheid heeft om gebruikers te waarschuwen voor snelheidscontroles. Het gaat daarbij dus niet enkel om zogenaamde radars, maar ook om gps-toestellen die standaard met deze functionaliteit uitgerust zijn. In het lijstje van verboden toestellen dat Astra publiceerde, komen dan ook onder meer de TomTom Go 510, 710 en 910 voor, maar ook verschillende systemen van Acer, Mio, Medion en Navman zijn niet langer welkom op Zwitserse wegen. De verkeersbond is van mening dat het omzeilen van flitscontroles de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Bovendien is het door het realtime updaten van de zogenaamde points of interest mogelijk ook mobiele alcoholcontroles te omzeilen en ook dat is een belangrijke reden om dergelijke systemen te verbieden, aldus Astra.

Omdat het verbod zowel in binnen- als buitenland op heel wat verbazing onthaald werd, heeft Astra een document online gezet met het antwoord op een aantal logische vragen. Daaruit blijkt dat ook gps-toestellen met flitspaalwaarschuwing die niet met een mobiele telefoon verbonden zijn – en bijgevolg geen updates kunnen downloaden – niet toegestaan zijn. De aanwezigheid van 'Points of Interest' met flitslocaties is voldoende om het gps-apparaat in beslag te laten nemen door de politie, zo blijkt. De soep lijkt dan ook niet zo heet gegeten te worden als ze wordt opgediend: het verwijderen van alle flitspaalinformatie uit het systeem, zou moeten volstaan om de arm der wet tevreden te houden.

Zie hier voor het officiele document van ASTRA (Duits). 

Het antwoord van TomTom op een vraag van flitsservice.nl hierover:

"Wij zijn bekend met het feit dat het Zwitserse Federal Highways Department (ASTRA) zich heeft uitgesproken tegen GPS-navigatie in combinatie met waarschuwingen voor flitspalen. Echter, TomTom ontwikkelt al zijn producten en services altijd met een prioriteit op gebruiksgemak en veiligheid. We geloven dan ook dat onze flitspaal-oplossing juist een gunstige uitwerking kan hebben op de
veiligheid van de Zwitserse wegen en zijn er van overtuigd dat deze service volledig legaal is, zowel qua gebruik als qua verkoop ervan. Dat neemt niet weg dat we in overleg zijn met ASTRA om hun zienswijze in deze zaak te doorgronden."
 

Verder lezen: zie diverse artikelen in zibb.nl,  de TelegraafMarketingfacts, WM, Transport online, flitsservice

Zelf heb ik VDO-Dayton navigatie waarbij ik via C-IQ ook de Zwitserse flitsservice aan kan zetten… Maar van VDO of C-IQ heb ik nog geen bericht gehad…

Lees ook:Sneeuwval teistert vrachtverkeer in de Alpen
Lees ook:Colofon
Lees ook:Nieuw seizoen, nieuwe layout!
Lees ook:Colofon
Lees ook:Test één van de moeilijkste Reuzen Slaloms online!

2 reacties op “Pas op: flits-navigatie in Zwitserland verboden!!

  1. TomSom

    Wat BELACHELIJK!!! Hoe kun je nou het gebruik van navigatie verbieden?? Die ^&%$#^ Zwitsers doen ook alles om het tourisme terug te dringen. Ik ga er niet meer. Net zo erg als die stomme belgen met hun tolheffing.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Thomas

    In landen zoals Frankrijk en Belgieen kunnen ze niet eens de veiligheid garanderen voor vakantie gangers maar voor de toerist is het verboden in je tomtom met flits-signalering ite rijden onzin ze mogen niks inbeslag nemen (leuke maniert )om aan een Tomtom te komen voor de politie NIET in je prive spullen en eigendommen laten zoeken komen koffers hoeven niet open gemaakt te worden Belgen en Fransen rijden als gekken in Nederland dus dat mag wel die landen vermijden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.