Wintereinbruch in Zwitserland

Het zat vorige week al in de kaarten en het is vandaag bewaarheid. Grote delen van Zwitserland kregen vannacht te maken met zware sneeuwval, en dat plaatselijk vanaf 1000m! Als we dat afgelopen winter nu eens wat vaker hadden gehad…

Oorzaak is een lagedrukgebied dat vannacht vanuit het westen naderde, op grote hoogte gevuld met koude lucht. Momenteel zit de depressie gevangen tussen hogedrukgebieden waardoor het leegsneeuwt boven de Alpen.

Vooral het zuiden van Zwitserland kampt momenteel met zware sneeuwval vanaf zo´n 1000meter. Een weeramateur uit Termen Oberwallis meldde vannacht al 36mm, om 10.00 uur was de temperatuur daar gezakt tot 1,8 graden, met vanaf 1100m sneeuw die bleef liggen.

Ter vergelijking, deze man vertelde eergisteren nog in het zwembad te hebben gelegen bij een warme 29 graden!  

Ook de Duitse Middelgebergtes ontkomen niet aan de sneeuw. De Feldberg in het Zwarte Woud meldt vanaf 1400m een laagje sneeuw.

Het mag duidelijk zijn dat de sneeuw vreemde plaatjes oplevert met al het loof aan de bomen. Ook in de Alpen was de natuur namelijk erg vroeg in bloei door het warme voorjaar, dit verhoogt de kans op schneebruch wat dit webcambeeld uit Grächen vanmorgen al liet zien.

Voorlopig houdt de sneeuwval aan, al verplaatst het zwaartepunt zich morgen wel naar de noordzijde van de Alpen. Dan kunnen ook delen van Oostenrijk vanaf 1500-1700m een wit aanzien krijgen.

Hieronder nog enkele beelden uit Zwitserland van vanmorgen. Omdat het voorlopig nog wel even doorsneeuwt is het afwachten wat de totale hoeveelheid sneeuw gaat bedragen….

Lees ook:Veel regen in de Alpen
Lees ook:Het Alpenweer: plaatselijk 1 meter Sneeuw Zuidkant
Lees ook:Veel regen, weinig sneeuw
Lees ook:The day after: een knipoog van de sneeuw
Lees ook:Zware sneeuwval

3 reacties op “Wintereinbruch in Zwitserland

 1. Claire

  Ja, bizar he! Ik kreeg ook al een snowmail alert – die heb ik afgelopen winter nauwelijks gehad. Fijn wel voor de zomerskiërs, dan wel degenen die moeten trainen voor de wedstrijden deze winter…

    /   Beantwoorden  / 
 2. apresski.biz

  En het blijft mooi hoor, die plaatjes van een besneeuwde omgeving…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Roel

  Vandaag is Oostenrijk aan de beurt, het kan nog mensen :)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.