Zwitserland: meer slachtoffers en reddingsacties op de berg


Toerskiën

Afgelopen donderdag heeft de Club Alpin Suisse de statistieken over 2009 gepubliceerd. In dat jaar zijn er in Zwitserland meer reddingsacties geweest in de bergen, en zijn er ook meer dodelijke slachtoffers gevallen.

Reddingsacties
In 2009 zijn er maar liefst 2380 personen gered – een stijging van 5% ten opzichte van 2008. 112 mensen hebben het leven verloren in de bergen, een stijging van 8%.
De cijfers hebben betrekking op het hele jaar 2009 – zomer- en winterseizoen – en gaan om ongevallen en reddingsacties bij wandelen of toerskiën. Mountainbiken, parapenten en dergelijke sporten zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Oorzaken
Van de dodelijke slachtoffers zijn er 75 overleden door een val, en 23 door lawines. Het jaar 2008 telde 15 lawineslachtoffers.

Mannen
Van alle dodelijke slachtoffers was 81% man. Mannen zijn dus duidelijk oververtegenwoordigd. Niet vreemd, gezien het feit dat er meer mannen dan vrouwen zijn die bergsporten beoefenen.

Oppassen dus!
Hoewel de bergen een prachtige omgeving zijn om van te genieten, is een dagje toerskiën wel wat risicovoller dan van een geprepareerde piste af racen. En een wandeling in het park is een stuk minder gevaarlijk dan een huttentocht door de bergen. Pas dus goed op als je je buiten de gebaande paden waagt!

Link: artikel op tsrinfo.ch

Lees ook:Weer minstens twee lawinedoden in Zwitserland
Lees ook:Wengen & Altenmarkt: toch nog wedstrijden
Lees ook:TV dit weekend: niet zo heel veel wintersport
Lees ook:Skileraressen kalender 2010!
Lees ook:Volg het WK Skiën in Are op Eurosport

Eén reactie op “Zwitserland: meer slachtoffers en reddingsacties op de berg

  1. Wintersport Zwitserland

    Off piste skien geeft natuurlijk een kick, maar het lawinegevaar is een stuk groter.

    Maar om nou echt daarvoor op te passen, elk jaar zijn er duizenden genieters die off piste gaan, en met een minimaal percentage gebeurt wat. Dusja ik zelf zal me niet zo snel heel druk hier om maken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.