Après ski in de zomer

Voor wie na alle berichten op dit blog toch nog over de streep getrokken moet worden wat betreft zomerskiën, hierbij nog een leuk artikel uit de Metro van 16 augustus:

In het Franse Tignes kan je zomers, in je bikini, in alle rust skiën

Wie bij een gletsjer alleen maar denkt aan ijzige kou, dikke mutsen, bevroren tenen en andere winterellende heeft het helemaal mis. Want op de gletsjer in het Franse Tignes ligt het hele jaar door sneeuw. Je kunt er dus ook hartje zomer terecht. Vervang de glühwein door een glas rosé, trek je bikini aan, smeer factor dertig op je gezicht en je hebt de perfecte zomervakantie op 3000 meter hoogte.

Diehard skiërs en snowboarders die aan de winter alleen niet genoeg hebben, zonaanbidders die ook in de zomer een wintersportkleurtje ambiëren en beginnelingen die rustig willen oefenen zonder omver geskied te worden door opgefokte pistegenoten; op de ‘Grand Motte Glacier’ in Tignes zijn ze allemaal te vinden. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Om kwart over zeven ’s ochtends op de latten staan bijvoorbeeld. Want de sneeuwkwaliteit in de zomer is wel even wat anders dan in de winter. Vanwege de felle zonnestralen en de hoge temperatuur is de sneeuw ‘s ochtends vrij ijzig en ’s middags alweer papperig.

Om maximaal van de sneeuw en de zon te kunnen genieten gaan de pistes in de zomer dus al voor dag en dauw open en sluiten ze al weer om een uur. Ook het aantal geopende pistes zal de verwende skiër een beetje tegenvallen. Waar Tignes in de winter met ruim 350 kilometer piste een van de grootste skigebieden van Europa is, is het zomerskigebied met twintig kilometer beduidend kleiner.
Maar dat mag de pret niet drukken. Want waar kun je nu midden in de zomer in bikini de berg op, zonder wachttijden bij de lift de ene na de andere afdaling maken en vervolgens de rest van de middag après skiën op een zonovergoten terras met uitzicht op de besneeuwde Franse bergtoppen?

Metroverslaggever Sanne van der Most, zelf een fervent winterskiër, nam de funiculaire -een hightech ondergronds treintje- naar boven en vanaf daar de grote lift naar het eindstation op de gletsjer. Een vreemde gewaarwording, al die ski­ende mensen zo midden in de zomer. Hoewel het alweer anderhalf jaar geleden is dat ik voor het laatst op de ski’s stond, heb ik het gelukkig al meteen weer te pakken.

Voor wie, net als ik meestal in januari of februari naar de wintersport gaat, is dit een totaal nieuwe ervaring. Herinneringen aan sneeuwstormen, gevoelloze oren en ontdooien met warme chocolademelk zakken dan ook meteen heel diep weg. Dit is pas genieten!
Het is dan ook heel erg jammer dat ik na een paar afdalingen op mijn horloge zie dat het alweer bijna een uur is.

Maar houdt het dan ook allemaal op in Tignes? Welnee, want hoewel de pistes sluiten, blijft de funiculaire de hele middag lopen. Teruggaan naar het dorp kan dus nog de hele dag. Maar waarom zou je? Want met een roseetje in je hand luisteren naar de funky beats van een hippe Franse dj en kijken naar mooie mensen is ook helemaal niet verkeerd.Op 3000 meter word je supersnel bruin, dus vergeet niet om je goed in te smeren.
Wie genoeg heeft van luieren, kan spectaculaire downhill-mountainbike-tochten maken in de bergen, paragliden vanaf diezelfde bergtoppen of naar het lager gelegen Tignes le Lac voor een spectaculaire vijfendertig meter lange waterjump in het meer.
Uitrusten kun je vervolgens op het strand van Tignes; op 2100 meter hoogte het hoogste strand van Europa.

En zoals we dat van een Frans skigebied gewend zijn, kan er ook in de zomer flink worden ge-après-skied. Geen studentikoos gebral en Nederlandstalige balads in ranzige bars, maar echt party-en tot diep in de nacht. Hoewel, ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent, want wie morgenochtend weer om kwart over zeven op de piste wil staan….


Zomerskien
Ook zomerskiën in Tignes? De 'Grand Motte Glacier' is tussen 23 juni en 2 september 2007 open voor zomerskien. Voor prijzen en boekingen kijk op www.tignes.net

Lees ook:Nog meer zomers nieuws
Lees ook:Skiën in de zomer op grote hoogte!
Lees ook:Alpe d’Huez probeert de Sarenne gletsjer te redden
Lees ook:Gletsjer in hoogste skigebied ter wereld is gesmolten
Lees ook:De donkere dagen voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.