Wintersport, een eeuw geleden…


Hoe dacht men een eeuw geleden over wintersport? Wat was in die tijd belangrijk en interessant? Had je toen ook al zespersoons stoeltjesliften met verwarming en bubble? Trad Scooter al op in de Mooserwirt?

Bij Google Books staan sinds kort de archieven van het lijfblad van de ANWB, Kampioen, online. Op dit moment alleen nog de eerste 36 jaargangen, maar de overigen zullen spoedig volgen.

Zo kun je lezen in de editie van 2 januari 1914 dat “De directies der Duitsche trams in dit seizoen meerdere belangstelling toonen voor de wintersport dan voorheen. In navolging van hetgeen te Weenen geschiedt, worden aan de trams, zoodra de eerste sneeuw gevallen is, open volgwagens gekoppeld voor het vervoer van ski’s, rodels, enz., waarvoor hetzelfde tarief als voor een persoon wordt betaald.”

Ook wil men in Duitsland de kerstvakantie verlengen ten koste van de zomervakantie, een goeie zaak natuurlijk! Maar “Helaas geeft in Holland de winter geen aanleiding tot zulke belangwekkende overwegingen.”

En in het Sauerland werd ook al geskied, getuige de opening van een ski-hut. “In het Sauerland is een Elberfelder ski-hut gebouwd, de vierde van de Sauerlandsche Ski-club.”

Kortom: leuk om eens door te bladeren op een regenachtige zondagmiddag, op jacht naar wintersport ‘nieuws’!

Links: Google Books, ANWB Kampioen op Google Books, persbericht op BNR

Lees ook:Ruim tweehonderd nieuwe accommodaties bij Holland International
Lees ook:1 miljoen Nederlanders op Wintersport
Lees ook:Winterbanden ook in Oostenrijk verplicht
Lees ook:Gaaf: door de alpen vliegen met Google Earth
Lees ook:Na Google streetview nu ook Google pisteview?

2 reacties op “Wintersport, een eeuw geleden…

  1. Hossekloshenkie

    zeer indrukwekkend wat die Guido allemaal doet, echt ik ben onder de indruk, werkelijk SCHI-TER-END !! er zouden velen een voorbeeld aan deze man/god kunnen nemen, weet iedereen wel dat hij ook een PRACH-TIG-E kleding lijn heeft ???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.