Categorie: "Blessureleed"

Feiten en fabels over je verzekering tijdens de wintersport

Stelling: je bent verzekerd als je je been breekt op de piste.

feiten_fabelsFeit! Via je zorgverzekering (de Basisverzekering) ben je wereldwijd verzekerd voor spoedeisende medische hulp voor het ‘Nederlandse tarief”. Dus breek je je been en gaan ze er in een Zwitsers ziekenhuis gips om leggen? Dan krijg je vergoed wat het in Nederland zou kosten. Maar… in sommige landen, zoals Zwitserland of Frankrijk, is de zorg veel duurder. Het is dan goed om ook medische kosten in het buitenland mee te verzekeren via je aanvullende zorgverzekering of via de aanvullingen ‘medische kosten’ en ‘wintersport’ op je reisverzekering.

Vervoer vanaf de plek van het ongeluk met een traumaheli en de gipsvlucht terug naar Nederland zijn verzekerd als je een reisverzekering met wintersportdekking én medische kosten hebt of een aanvullende zorgverzekering. Overkomt het jou of iemand in je reisgezelschap? Neem dan  altijd contact op met de Alarmcentrale. Die helpt je verder.

Stelling: je snowboard is verzekerd als ie wordt gestolen uit je hotelkamer terwijl jij zit te lunchen

Het zal je maar overkomen. Je bent lekker aan het genieten van je lunch. Je hebt je snowboard veilig opgeborgen in de kledingkast op je hotelkamer  en dan toch wordt ie gejat. En gelukkig, de stelling is waar. Heb je een Doorlopende of Tijdelijke Reisverzekering van Centraal Beheer? Dan  krijg je bij schade of verlies altijd de dagwaarde vergoed van je snowboard of skies, tot maximaal €2.500,- per persoon per gebeurtenis.

Stelling: je skipas is niet verzekerd.

Fabel! Heb je een Tijdelijke of Doorlopende Reisverzekering mét wintersportdekking van Centraal Beheer? Dan is je skipas natuurlijk ook verzekerd.

Stelling: je Go-Pro is verzekerd.

Tuurlijk wil je je afdalingen filmen met je Go-Pro. Maar een ongelukkige val verknalt je film. Sterker nog, je Go-Pro werkt niet meer. Je krijgt dat wel vergoed. Als je alleen een reisverzekering hebt, dan krijg je maximaal € 1.250,-  vergoed (voor alle verzekerden samen). Je kan je mobiel, je Go-Pro, je laptop en andere kostbaarheden voor een hoger bedrag verzekeren met de ‘Kostbaarheden Buitenshuis’ verzekering, onderdeel van de Woonverzekering.

Stelling: off piste skiën is niet verzekerd.

Waar en niet waar! Alle gevaarlijke takken van wintersport zijn niet verzekerd. Ook niet met extra dekkingen. Denk aan: bobsleeën, freestyle-figuurspringen, ski-jöring, skispringen, skivliegen, speedraces, speedskiën, paraskiën en heliskiën.

De enige uitzondering is wanneer je gaat off-piste skieeën  onder begeleiding van een skileraar of gids. Dan ben je wel verzekerd.

Stelling: voor langlaufen moet je een wintersportverzekering afsluiten.

Fabel! Langlaufen is verzekerd met een basis Tijdelijke ofDoorlopende Reisverzekering. Je hoeft hiervoor niet de Winter- en Onderwatersport dekking af te sluiten.

Stelling: Je bent verzekerd als je je vakantie afbreekt voor de begrafenis van je tante.

Fabel! Je zit er natuurlijk nooit op te wachten om je vakantie af te breken. Zeker niet voor een begrafenis. Maar als het een dierbaar iemand is, dan wil je er vaak toch bij zijn. Je reis afbreken en naar huis gaan voor de begrafenis is alleen verzekerd bij 1e en 2e graads familieleden. Jouw grootouders en die van je partner zijn bijvoorbeeld 2e graads familieleden. Maar je tante is niet een familielid in de 1e of 2e graad. De kosten die je maakt om naar huis te gaan en de dagen die je mist op vakantie zijn  niet verzekerd met een Annuleringsverzekering.

Stelling: je betaalt zelf voor de kosten van een extra nacht in een hotel vanwege een lawine

feiten_fabels_2Hèhè, eindelijk verse sneeuw. Maar zoveel, dat alle wegen onbegaanbaar zijn en er lawines de berg afrollen. Je moet een of twee dagen langer in je hotel blijven. En dat hoef je niet zelf te betalen. De Doorlopendeof Tijdelijke Reisverzekeringdekt deze onverwachte kosten.

Feit

Ga je op wintersport? Bedenk dan goed wat je wel en niet wilt verzekeren en welk risico je eventueel loopt. Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties te bedenken. Wil je meer weten over een wintersportverzekering? Neem dan contact met ons op. Maar natuurlijk hopen we vooral dat je een heel gave wintersportvakantie hebt, zonder ongelukken, schade en allerlei andere ongemakken! En heb vooral veel plezier!

Roll on the Rollerbaan!

Door mijn blessure heb ik twee jaar lang niet kunnen skiën. En aangezien ik niet onvoorbereid op de piste wil gaan staan deze winter, om erger te voorkomen, leek het me verstandig om eerst in Nederland mijn ski spieren weer in vorm te krijgen. Dilemma was: WAAR? Ik woon in Utrecht en heb absoluut geen zin heb om heel ver te reizen voor een uurtje sneeuwpret. Gelukkig biedt de rollerbaan in Utrecht mij uitkomst!

Meest voorkomende blessures

Ook al neemt het aantal blessures door wintersporten af, mede door beter materiaal, toch komt het nog vaak voor dat mensen tijdens de vakantie het een en ander oplopen aan blessures. De meest voorkomende ski- en snowboard blessures zijn, naast botbreuken, pijn aan de voorste kruisband, duim, enkel of schouder.

Mijn knieblesure: deel 3

Na een skiongelukje, met grote gevolgen, zijn we eindelijk terug van de huisarts in ons vakantiehuisje. Met een gefixeerd been installeer ik mij op een stoel met mijn been omhoog. ’s Avonds begint de pijn: ik voel mijn knie kloppen en bij elke hartslag lijkt mijn knie meer pijn te doen.

Mijn knieblessure: deel 2

Na een misstap op de piste, lig ik met een zeer pijnlijke knie in een banaan op weg naar beneden. De ambulancebroeder van de banaan neemt ons mee naar het midden station, letterlijk een paar honderd meter van ons beginpunt, of moet ik eindpunt zeggen. Samen hijsen mijn vriend en hij mij in de lift. Beneden staat er al een taxi op ons te wachten en twee minuten later en 20 franc armer zitten we in de wachtruimte van de huisarts.

Mijn knieblessure: deel 1

Januari 2011: koud, bewolkt en slechte sneeuwcondities. Ik ben in het Zwitstserse Crans-Montana en sta midden op een druk punt op de piste. Om ons heen schuiven, glijden en vallen meerdere skiërs en we zien verschillende bananen langskomen. De ijzige piste begint zijn tol te eisen. Wegwezen hier! Het is half twaalf en wij, mijn vriend en ik, besluiten om eerst nog een kop koffie te doen voordat we onze vrienden, die voor de eerste keer mee zijn en op snowboard les zitten, ophalen. En dan gebeurt het…

Blessures voorkomen? Dance the Warm-up!

Uit cijfers van Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks zo’n 59.000 wintersporters een blessure oplopen. Van dit aantal word minder dan de helft medisch behandeld. Dat neemt niet weg dat ongeveer 26.000 mensen wel in het ziekenhuis of bij de dokter belanden. Blessures aan de knieën, als gescheurde en verrekte kniebanden, komen verreweg het meeste voor. Andere veel voorkomende letsels zijn fracturen aan onderbeen en enkel en aan onderarm en pols.