Help: ze dragen allemaal een helm

Dit is overduidelijk het seizoen van De Helm. Waar vorig jaar voor het gevoel alleen nog de meest ruige off-piste skiërs en snowpark-boarders ermee getooid waren, droeg eind december 2006 naar schatting eenderde tot de helft van de skiërs en bijna alle boarders hoofdbescherming.

 

Vooral opvallend: alle skileraren, en alle betere ski-goden droegen er een – de meest notoire niet-dragers waren vooral de toeristen (Nederlanders!).

Ik heb er al eerder een artikel aan gewijd, maar weet in ieder geval dat het behalve veilig tegenwoordig ook hartstikke ‘hot' is om een helm te dragen. De verwachting is dat binnen enkele jaren een helm verplicht zal zijn – niet alleen voor kinderen en in Amerika, maar dus ook voor volwassenen in Europa. Ondergetekende heeft haar helm dus vanaf skidag 2 ook netjes gedragen – puur om erbij te horen natuurlijk…

 

Ze zijn in de aanbieding al te krijgen vanaf ongeveer EUR 40,- dus voor de prijs hoef je het niet te laten!

Lees ook:Botsing op de piste in Kaprun: Britse overlijdt
Lees ook:Poll Uitslag “Gebruik jij een Helm? En je kinderen?”
Lees ook:Een helm bij skien of boarden: stoer of stom?
Lees ook:Freeride Zondag: Backcountry Legende Jeremy Jones
Lees ook:Gebruik je een helm? En je kinderen?

3 reacties op “Help: ze dragen allemaal een helm

 1. fam vermeent

  €19,95 bij de Lidl

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jaco Sillevis

  Over helmen kan je lang en breed discusieren, enerzijds beschermen ze de drager maar anderzijds geven ze een false veiligheid.
  Dankzij de verbetering van de materialen en bouwwijze van de moderne ski is het voor de skier makkelijker om sneller naar beneden te suizen. Maar vaak ontbreekt de juiste techniek om beheerst te skien en wordt er maar wat gedaan en gehangen. De pistes en de intensiteit van gebruik leent zich vaak niet voor deze vorm van skien. Meer en meer komen botsingen voor met ernstige letsel schade.
  Draag een helm en een bril en je hebt helemaal niet meer door hoe hard je gaat, geen waarschuwing aan de ogen en/of aan de oren. Resultaat de gemiddelde skier skiet boven zijn of haar macht. En nog fouter is een helm met oordoppen met muziek erop, deze ASO heeft helemaal niet meer door dat er ook nog andere piste gebruikers bestaan.

  Ik ben benieuwd hoe andere mensen hierover denken. Wij wonen in de sneeuw en worden hier dagelijks mee geconfrontreerd.

  Jaco Sillevis
  Gasthof Sonneck
  5453 Werfenweng
  Oostenrijk

    /   Beantwoorden  / 
 3. Claire Boonstra

  Hi Jacco,
  Dank voor je reactie! Ik heb afgelopen vakantie voor het eerst continu met helm geskied. Ik vond het in ieder geval geen belemmering; maar ik ben er zeker niet onveiliger door gaan skien – sterker nog, ik word er voor mijn gevoel alleen maar meer op gewezen dat er wel eens wat mis kan gaan en voorzichtigheid dus ook zeker is geboden bij het skien.
  Wel is het zicht naar opzij wel iets meer belemmerd. Maar het geluid werd bij mijn helm zeker niet tegengehouden; ik had zelfs het idee dat het geluid versterkt werd – als een soort klankkast.

  Wat betreft de hoge snelheden, onbezonnenheid en botsingen: ik denk niet dat dat door de helm komt, tenminste – niet alleen door de helm. Ik heb het gevoel dat mensen niet meer zo goed worden ‘opgevoed’ over pisteregels. Het is immers door de carveski een stuk makkelijker dan vroeger om te leren skien, en ook veel snowboarders nemen geen lessen maar gaan gewoon de piste op. Velen lossen hun gebrek aan controle op door snelheid – gewoon ergens langs suizen en maar zien waar je weer tot stilstand kan komen. Maar of we nou naar Amerikaanse toestanden met snelheidsbeperkingen moeten gaan?
  Ik ben het wel geheel met je eens dat muziek/ oordoppen op de piste zeker niet zouden moeten worden gebruikt!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.