Alpe d’Huez probeert de Sarenne gletsjer te redden


Alpe d’Huez is een legendarisch dorp. Niet alleen vanwege de aankomsten bergop in de Tour de France, maar ook vanwege het skigebied, met de zwarte Sarenne piste. Deze start op de Pic Blanc, op 3300 meter hoogte, en eindigt rond de 1600 meter. Hij is meer dan 18 kilometer lang, volgens de pistekaart, en daarmee de langste zwarte piste ter wereld.

De gletsjer smelt
Het eerste stuk van de Sarenne piste loopt over de gelijknamige gletsjer. Daar is hij behoorlijk steil, maar na een paar honderd meter wordt hij al gauw minder steil, en loopt verder door een vallei, om te eindigen bij de Alpauris lift tussen Alpe d’Huez en Auris-en-Oisans. Als langste zwarte piste ter wereld, is de marketingafdeling van Alpe d’Huez er erg blij mee.

Maar met de gletsjer gaat het niet goed, die smelt ieder jaar een beetje meer weg. Vroeger werd er iedere zomer nog geskied, maar dat is inmiddels alweer vijf jaar geleden. In 1973 waren er ‘s zomers nog 8 liften in bedrijf op de gletsjer; in 1981 waren dit er zes, in 1989 nog maar 3, en in zomer 2005, het laatste zomerseizoen op de Sarenne gletsjer, was er nog maar nauwelijks sprake van een echte gletsjer, zoals onderstaande foto laat zien.

Red de gletsjer
En op natuurlijke wijze lijkt het tij niet te keren; hoewel er ‘s winters meer neerslag valt, is het er ‘s zomers een stuk warmer en smelt de gletsjer meer dan ooit te voren. Deskundingen verwachten dat de gletsjer binnen 10 jaar verdwenen is. Reden voor Alpe d’Huez dus om hem te proberen te redden.

Andere skigebieden, zoals Laax, Zermatt en Val Thorens hebben dit geprobeerd door de gletsjer te bedekken met reflecterende folie. Bij Alpe d’Huez willen ze het op hun eigen manier proberen: met kunstsneeuw. Kunstsneeuw smelt minder snel dan natuurlijke sneeuw, en zou dus kunnen dienen als een beschermlaag op de gletsjer. Christian Reverbel, directeur van het skigebied, is van plan om een kunstmatig meer aan te leggen om smeltwater in te verzamelen, en dit met 60 sneeuwkanonnen de gletsjer weer op te blazen.

Ik ben benieuwd of het lukt – ik vrees toch dat zomerskiën iets is dat langzaam maar zeker zal verdwijnen.

Link: Alpe d’Huez, twee artikelen op Pistehors.com (1, 2) over de Sarenne gletsjer.

Lees ook:Gletsjer in hoogste skigebied ter wereld is gesmolten
Lees ook:Winterpret in de zomer; Zomerskiën
Lees ook:Leuke winterbaan: werken in hotel, overdag skiën of boarden!
Lees ook:Monoski – bestaat dat nog?
Lees ook:Crans-Montana, here we come!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.