Gletsjer in hoogste skigebied ter wereld is gesmolten

Chacaltaya gletsjer

De gletsjer in het Boliviaanse skigebied Chacaltaya, het hoogste skigebied ter wereld, is afgelopen zomer gesmolten. Van de op 5300 meter gelegen gletsjer is niks meer over dan een paar brokken ijs. Chacaltaya is het hoogste skigebied mét skilift ter wereld, gelegen op 5300 meter hoogte in het Andes gebergte. Al in 1939 heeft men er de eerste lift gebouwd, een simpel trekkoord aangedreven door de motor van een auto. Hoewel er hier verder weinig te skieën valt – het is geen skigebied zoals wij Europeanen het gewend zijn – trok het toch veel bezoekers. Als je toch in de buurt bent, wil je toch wel geskied hebben in het hoogste skigebied ter wereld!

Omdat het gebied zo hoog ligt, is het er ontzettend koud, en werd er alleen geskied in de zomer (nou ja, de zomer van het zuidelijk halfrond, voor ons dus de winter). Nu de gletsjer gesmolten is, kan er alleen nog incidenteel geskied worden, er moet namelijk wel voldoende sneeuw zijn gevallen om de 200 meter lange afdaling te kunnen maken.

Omvang van de Chacaltaya gletsjer in 1940 en 2007

Hoewel het jammer voor het skieën is (en voor mij, als ik ooit nog een keer in Bolivia zou komen zou ik hier zeker heen willen gaan), is het een ramp voor de lokale bevolking. In de laatste twee decennia is deze gletsjer voor meer dan 80% gesmolten, terwijl het smeltwater van deze en andere gletsjers de mensen op de hoogvlaktes en in de steden La Paz en El Alto voorzag van water in het droge seizoen. Bovendien leveren waterkrachtcentrales, afhankelijk van het smeltwater van de gletsjers, de helft van de stroom die in Bolivia nodig is. 80 miljoen mensen zullen dus binnenkort, wanneer de rest van de gletsjers in de omgeving ook gesmolten is, op een andere manier aan hun water moeten komen…

Lees ook:Alpe d’Huez probeert de Sarenne gletsjer te redden
Lees ook:Gletsjersites deze zomer misleidend
Lees ook:Après ski in de zomer
Lees ook:De nieuwe Monte Rosa hut: ecologisch kristal of duur misbaksel?
Lees ook:Whistler draait op water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.