Nieuw in de sneeuw: Trikke Skki versus Switchboard

 

 

 

 

 

Bij de seizoensopening in Snowworld waren ze allebei te bewonderen en uit te proberen: de Trikke Skki en het Switchboard. Komend seizoen zullen deze twee nieuwe alternatieven voor skien en snowboarden de pistes gaan veroveren. Wintersport.blog.nl testte ze beide uit – lees verder voor onze uitgebreide review, met foto's en filmpjes!

Eindelijk, na al die jaren van 'enkel' skien en snowboarden is er weer eens wat nieuws op de markt, dat de verwende sneeuwganger enige variatie op het menu kan brengen. Groot voordeel van beide innovaties is dat je er geen speciaal schoeisel voor nodig hebt – een paar warme, stevige sneeuw-of snowboardschoenen is genoeg! 

Over de Trikke Skki is op dit blog al het nodige te lezen geweest, dus beginnen we dit keer met het Switchboard.

Switchboard
Deze innovatie is nog het best te omschrijven als een in tweeën gehakt snowboard met een stuur er op. Het Switchboard is ontwikkeld door een Nederlander die het snowboarden niet snel genoeg onder de knie kreeg en enige houvast in de vorm van een stuur miste. En wat doe je dan: je schuur in gaan en net zo lang klussen tot je een ontwerp hebt dat niet alleen een erg leuke nieuwe vorm van snowboarden vormt, maar ook nog eens erg vernuftig in elkaar zit.

Venom International (de ontwikkelaars) positioneren zelf het Switchboard ergens tussen skien en snowboarden in. Kennelijk leren skiers het ook iets sneller dan snowboarders omdat juist snowboarders gewend zijn snel op hun kant te gaan hangen, iets wat je bij het Switchboarden pas moet doen als je verder de bocht in bent. Skiers hebben blijkbaar minder de neiging om te gaan hangen en zijn gewend slippende bochten te maken. Ook heeft de beweging bij korte bochten iets weg van het telemarken. 

Dat moest natuurlijk even uitgeprobeerd worden… De eerste schreden op het Switchboard zijn, net als bij een snowboard of telemark, niet zo eenvoudig. Ik moest (tegen mijn gevoel in) niet meteen in de bocht leunen, maar eerst met mijn voorste voet + stuur insturen en dan pas meedraaien. Doe je dat andersom, dan lig je heel elegant meteen op je snufferd. En aangezien je bij dit appaat op je zij valt leverde me dat wel wat blauwe plekken op.

En zoals het hoort als je 'back to beginner' bent: eerst eindeloos omhoog klimmen om weer een paar meter te glijen. Na een half uur had ons kleine groepje het wel gehad (alle jassen stonden al open van de inspanning) en zijn we de sleeplift in gegaan. Dat ging, tegen de verwachting in, best makkelijk want je kunt 'mee-stappen'

En zowaar, na een klein uurtje kon ik een paar aardige, gecontroleerde, bochten achter elkaar maken, zie de video hieronder. Wel erg leuk; ben benieuwd wat zoiets op de 'echte' piste doet.

Het mooiste kwam nog na afloop van de try-out: met een paar handige bewegingen klap je de switchboard in elkaar tot een handzaam pakketje dat a la Tell-Sell 'Mike, het is ongelooofelijk!' zo achterin de auto of onder het bed past – en zelfs in het vliegtuig als handbagage mee kan.

 

 

 

 

Het Switchboard is ontwikkeld en wordt op de markt gebracht door Venom International en die hebben een uitermate hilarisch filmpje ter promotie gemaakt:

(klik om te starten)Tien keer raden op welke videoclip dit is gebaseerd!

 

 

 

 

Het Switchboard is te koop voor EUR 499,-

 

Trikke Skki
De Trikke Skki is het best te omschrijven als een 'driewieler'  op ski's. Je staat op twee plateaus en je hebt een stevig stuur in handen. Remmen doe je net als bij skien door dwars op de piste te sturen. Gek genoeg hebben veel mensen bij het zien ervan grote angst dat het een oncontroleerbaar iets is, maar als je er eenmaal op staat verdwijnt dat als sneeuw voor de zon. Je kunt er alle kanten mee op en je skiet er zo op weg, of je nou wel of geen ervaring hebt op ski's of snowboard. Zie hier en hier voor eerdere artikelen plus filmpjes over de Trikke Skki.

Het instappen van een lift is overigens erg eenvoudig: bij een stoeltjeslift ga je gewoon zitten en laat je de Trikke op je schoot hangen (of zet hem op de voetensteun); bij een sleeplift ga je gewoon op de plateaus staan en zet je de schotel tussen je benen of aan het stuur; of doe je het anker gewoon achter je billen. 

Ik heb de Trikke Skki zelf uitgeprobeerd op verschillende pistes en soorten sneeuw; zelfs in slecht zicht op een stevige ondergesneeuwde buckelpiste (waar iedereen stond te rommelen) kwam ik nog vrij eenvoudig beneden. De Trikke Skki is vrij eenvoudig in te klappen tot een hanteerbaar formaat (bijvoorbeeld om een gondellift in te gaan); maar het inklappen (je moet een pin verplaatsen) blijkt voor sterke mannenhanden toch makkelijker te gaan dan met mijn vrouwenhanden.

Maar het allerleukste van de Trikke vind ik het echte carven – je laat van die schitterende parallelle strepen achter als je lekker gaat hangen:

Je hebt er veel uitdaging aan, komt er elke piste mee af, kunt elke keer weer iets nieuws ontdekken en toch is het mega eenvoudig te leren.

Ook in het funpark kun je er veel gekkigheid mee uithalen, getuige dit filmpje:

De Trikke Skki is te koop voor EUR 895,-; hij komt voor een flink lager bedrag beschikbaar in de verhuur (kun je hem een weekje uitproberen).

Kortom, er is weer veel leuks te beleven op de piste, voor zowel de verwende skier en snowboarder als degene die het niet zo op heeft met de huidige materialen – en voor wie dit een uitkomst kan zijn!

Even de voor- en nadelen van Switchboard versus Trikke Skki op een rijtje:

Allebei:
+ Geen speciale schoenen voor nodig
+ Je staat los, dus je kunt niets verdraaien (weinig kans op blessures) en je zult niet zo gauw anderen omver 'maaien' (zoals beginners nog wel eens gebeurt op een snowboard of ski's)
+ Veelzijdig, kan ook in funpark gebruikt worden
0 Echte 'head-turners', je krijgt veel aandacht op de piste
0 In de meeste gevallen zal het iets voor 'erbij' zijn of een leuk alternatief; waarschijnlijk niet zo snel een volledige vervanging van de ski of snowboard.

Switchboard:
+ Compact, makkelijk mee te nemen
+ Uitstekende marketing, gave promotie & imago
+ Niet al te duur
+ T.o.v snowboarden: op vlakke stukken kun je makkelijk even 'steppen' – en je hoeft niet steeds op je billen te zitten :-)
- iets lastiger te leren (maar nog altijd makkelijker dan snowboarden)
- kun je waarschijnlijk niet al te veel moeilijke pistes mee af
0 lijkt erop dat vooral de 'snowboard-dudes' hier op af komen

Trikke Skki:
+ Supersimpel te leren, stap op en skki weg
+ Het ultieme carven, drie prachtige diepe groeven
+ Ook op lastige pistes maximale controle (hoewel een echt heftige buckelpiste weinig plezier zal geven)
+ Zelfs voor mensen met knie-blessures geschikt
- duur (maar goedkoper in de verhuur)
- ook ingeklapt nog een flink apparaat
- je mag er (nog) niet alle liften mee in
0 Meer een ding 'voor iedereen'
 

Voor meer info:

Venom Switchboard (klik voor website)
Voor verkoopadressen: klik hier.

Trikke Skki (klik voor website en verkoopadressen)

Lees ook:Zondag 25 februari: Trikke Skki testen in Landgraaf
Lees ook:Trikke Skki filmpje
Lees ook:Geen Trikke Skki vandaag in Landgraaf
Lees ook:Ook Trikke Skki bij seizoensopening Snowworld
Lees ook:Trikke Skki World Race binnenkort in Polen

3 reacties op “Nieuw in de sneeuw: Trikke Skki versus Switchboard

  1. Bess

    Leuk verhaal zeg! Ik ben zelf nog altijd blij met mijn ski’s, maar wel goed dat er weer eens iets nieuws op de markt is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Nick

    Leuk stuk om te lezen Claire. Goed om eens de verschillen tussen het switchboard en de Skki Trikke te zien.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.