Les Arcs: een veelzijdige sneeuw-speeltuin

Van 17-24 maart 2007 zijn wij met een groep van 15 sneeuwfanaten een week in Les Arcs geweest dat samen met La Plagne onderdeel uitmaakt van Paradiski. Hieronder een algemeen overzicht van de 5 onderdelen van het gedeelte van Les Arcs, beschreven aan de hand van een tour gemaakt met een gids. Later op dit blog ook detail-verslagen van de Vanoise Express en La Plagne, de beste restaurants, alsmede over ons hotel l'Aiguille Rouge. Conclusie: een geweldig skigebied met waanzinnige mogelijkheden voor elk niveau wintersporter!

 Skischool Privilege

De eerste zondag hebben we met 6 skiërs een waanzinnnige tour door het gebied gemaakt met gids Laurent Jolibois. Laurent is eigenaar en instructeur van skischool Privilège. Deze school is een concurrent van de ESF  en de andere skischolen in Les Arcs en geeft enkel privélessen (van 1-8 personen) of gidswerk (‘engament') – zeg maar een dag lang je eigen begeleiding mee. Wij waren erg in onze nopjes met onze relaxte Laurent.

 

Erg optimistisch gezegd dat wij ‘good skiers' waren – en dat werd meteen even uitgeprobeerd. De eerste afdaling van de dag (en voor sommigen de eerste van deze vakantie) ging meteen over een hoge, steile, ongeprepareerde buckelafdaling, zie foto rechts:

 

 

De benen waren in ieder geval warm en wij wisten wat de rest van de dag ons ging brengen: eindeloos skiën. Met hier en daar een prettige aanwijzing om nog wat puntjes op de i te zetten. Maar alles vooral vanuit de gedachte: skiën is relaxed – Be Cool!

Dus onze af en toe actief-aggressieve skistijl (lekker felle bochtjes draaien) werd al gauw met wat subtiele hints ‘smoother' gemaakt en natuurlijk vooral ‘cooler'. Vooral de tip ‘compression' – altijd druk op die ski's bleek bij velen toch the magic trick te zijn…

 

We hebben Laurent specifiek gevraagd om ons de interessante plekjes van het gebied te laten zien – ook om te weten waar we ons de rest van de week zouden kunnen vermaken (morgen gaat het sneeuwen!).

 

Arc 1950

Na de zware buckelpiste zijn we even door Arc 1950 geskied. Dit is het nieuwste project in dit gebied, gebouwd door het Canadese Intrawest. Een erg gezellig en charmant gebouwd dorp. De auto parkeer je in de garage onder het dorp, daarna zijn de enige vervoersmiddellen die je nodig hebt je ski's of je benen. Het dorp is in traditionele houten chalet-stijl gebouwd en ziet er echt prachtig uit. Ideaal: alle accomodatie heeft ski-in/ ski out, direct naast de piste – maar met de charme van een heel authentiek dorpje. Aanrader! Vanuit ons dorp Arc 2000 kun je tot 's avonds laat met een speciale gondel heen en weer pendelen. De leukste kroeg is Les Belles Pintes – een beetje Ierse kroeg die ook Heineken op de tap heeft.

 

Arc 1600

Vanaf 1950 ging de tocht langs super lekkere rode en blauwe racebanen naar 1600. Laurent heeft ons onderweg veel lekkere en uitdagende zwarte afdalingen gewezen, waar we de rest van de week heerlijk kunnen spelen.

Arc 1600 is het oudste deel van les Arcs, al gebouwd in 1968. Dat is wel te zien aan de wat verouderde bouwstijl, met schuin lopende appartementencomplexen en een typische 60/70-er jaren bouwstijl. Rondom 1600 liggen overigens een paar erg leuke en verrassende pistes, zoals bijvoorbeeld de afdaling vanaf Comborsière naar Les Deux têtes toe.

 

Arc 1800

Naast 1600 ligt Arc 1800, het grootste dorp van les Arcs. 1800 heeft het meest ontwikkelde centrum en dito uitgaansleven. De onderdelen liggen wel een stukje uit elkaar, maar met een stukje lopen is alles wel te voet bereikbaar. Vanuit hier kun je met slechts éen lift naar elk ander deel van Les Arcs skiën. Hier liggen veel pistes tussen de bomen – echt super als het hard sneeuwt maar ook geprepareerd zijn het heerlijke race-banen, voor het échte wintersport-gevoel!

 

Peisey-Vallandry

 Het meest ‘rechts' op de kaart ligt Peisey-Vallandy. Vroeger een beetje vergeten uithoek, maar sinds de Vanoise Express hét station om naar La Plagne te komen. Er is hier dan ook een hoop nieuws gebouwd, inclusief een nieuwe Club Med die al zo'n beetje de komende jaren volgeboekt is.

 

 

Arc 2000

Aangezien wij verbleven in Arc 2000 (hotel l'Aiguille Rouge) bracht Laurent ons na de tour terug naar dit hoogste onderdeel van het gebied. Dit is een echt ‘skiersdorp'. Vrijwel alles is ski-in, ski-out; boven de boomgrens en met onbegrensde ski-mogelijkheden met heel veel liften voor de deur. Er zijn hier meerdere grote hotels te vinden, niveau 2-3 sterren. De après ski is hier vrij beperkt en komt pas na 23u los. Maar verder een prima locatie voor een prachtige vakantie!

 

Algemeen

Les Arcs is eigenlijk een heel overzichtelijk gebied: alles ligt zo'n beetje tegen éen grote berg aan die vrijwel overal ski-en boardbaar is. Een grote ‘speelberg' dus! Vlak na een grote sneeuwdump zie je dan ook overal sporen vanaf komen. Het verschil tussen on-piste en off-piste is klein; tenzij je echt vér van de gebaande paden afgaat kun je zo'n beetje overal wel naar beneden zonder angst voor lawines of ravijnen. Qua niveau is er voor elk wat wils. De zwarte pistes zijn écht zwart en erg uitdagend; de rode pistes zijn heerlijke race banen en de blauwe pistes zijn voor iedereen goed te doen en mooi geprepareerd. De meeste liften zijn van goede kwaliteit en er passen meestal ook Nederlandse maten in – oftewel: ook mannen van 2m kunnen hun benen meestal wel kwijt op de voetensteunen. De wat oudere liften zullen de komende jaren in rap tempo vervangen worden. De lager gelegen pistes worden uitgebreid besneeuwd. Ik begreep dat het, zelfs afgelopen sneeuwarme winter, in het gehele gebied uitstekend skiën is geweest.

Voor de ‘kilometervreters' is de recente connectie met La Plagne echt een uitkomst, na een paar dagen heb je het meeste wel rondgeskied en is een rondje Plagne een grote ontdekking en uitdaging. Daar is de afgelopen jaren enorm veel verbeterd en is het ook geweldig skiën!

Conclusie: dit skigebied kan zich makkelijk meten met de omliggende ‘reuzen' 3 Vallées (oa Val Tho, Les Menuires) en Espace Killy (oa Tignes). Het is afwisselend, uitdagend en inspirerend. Een absolute aanrader!

Lees ook:Let’s go play in Les arcs
Lees ook:Reisverslagen Paradiski (Les Arcs/ La Plagne/ Peisey-Vallandry)
Lees ook:Paradiski investeert flink in vernieuwing skigebied
Lees ook:La Plagne en Les Arcs: concurrenten nu ‘paradijselijk’ verbonden
Lees ook:Goedkope skipas Les Arcs of La Plagne

5 reacties op “Les Arcs: een veelzijdige sneeuw-speeltuin

  1. Skijon

    Goed geschreven Claire! En herkenbaar, leuk om weer even in een gebied te komen waar je eerder al bent geweest…

      /   Beantwoorden  / 
  2. jaap w

    Leuk om te lezen ! Ik vind het beide ook prachtige gebieden. Alleen de Conclusie “…Conclusie: dit skigebied kan zich makkelijk meten met de omliggende ‘reuzen’ 3 Vallées (oa Val Tho, Les Menuires) en Espace Killy (oa Tignes)…” lijkt me wel vrij boud. Het ligt er ook aan op welke punten je vergelijkt.
    Voor echte km-vreters kan het gebied niet op tegen 3V (dat is veel compacter, met meerdere tussenverbindingen) hier zijn het 2 afzonderlijke gebieden met een verbindingslift.
    En off piste kan het (net als 3V overigens) niet in de schaduw staan van Espace Killy. Daar zijn de mogelijkheden voor skitochten (en dat is toch wat anders dan een beetje naast de piste skiën) voor diverse ski-niveaus gigantisch. ‘t Blijft altijd een kwestie van smaak maar “makkelijk meten met Tignes” gaat off piste m.i. wel heel erg ver..
    (Overigens hoop ik dat in deze serie over Les Arcs nog wat leuke skitochten aan de orde komen..)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Claire

    Jaap, dank voor je commentaar! Ja, het blijft een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Ik ben helemaal weg van poedersneeuw, maar zou zelf niet zo gauwe ‘echt’ weg van de piste gaan voor couloirs etc. De ‘speelbergen’ van Les Arcs en Plagne (bijv. onder de Arpette) vind ik daarom helemaal prachtig – poedersneeuw maar toch veilig en dicht genoeg bij de piste.
    Maar ik moet toegeven dat ik nog nooit uitgebreid heb geskied in Espace Killy, dus dat moet nog maar eens gebeuren.
    En wbt de km-vreters: klopt dat 3V veel meer mogelijkheden biedt. Maar ik ben wel van mening dat, sinds de Vanoise Express, dit gebied wel weer kan meedoen in de race met de grootsten – iets wat daarvoor in mijn ogen niet aan de orde was.
    Er komen nog een paar artikelen over Paradiski, maar deze zullen gaan over de beste restaurants en over ons hotel. Maar misschien schrijf ik ook nog wel een verhaal over een tourtje La Plagne, op verzoek ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Skijon

    Je schrijft
    “De ‘speelbergen’ van Les Arcs en Plagne (bijv. onder de Arpette) vind ik daarom helemaal prachtig – poedersneeuw maar toch veilig en dicht genoeg bij de piste.”

    Dat ben ik op zich met je eens. Vorig jaar was ik echter ook in LA, en viel er ook een laag heerlijke poeder, maar toen was er toch een skier omgekomen die redelijk veilig off-piste leek te skien, net iets boven de hoogste lift bij Vallandry.

    Zie:
    http://pistehors.com/news/ski/comments/brit-boarder-killed-by-les-arcs-avalanche/

    Ik zag de reddingsactie nog, omdat we toevallig in de buurt waren. We dachten dat het een oefening was.

    Zelf ben ik die week (gelukkig) alleen uit mijn dak gegaan op de ongeprepareerde zwarte pistes in het gebied…

      /   Beantwoorden  / 
  5. Claire

    Jon, dank voor je aanvulling en waarschuwing. Het is inderdaad waar dat er ook vlak naast de piste regelmatig slachtoffers vallen. Het is ook erg moeilijk aan te geven waar ‘veilig naast de piste’ eindigt en waar ‘gevaarlijk off piste’ begint. Houd dus altijd de lawineberichten in de gaten en beter nog- laat je voorlichten door een gids, of neem die zelfs mee! Veiligst blijft natuurlijk de piste zelf.
    Overigens vond ik wel dat in Les Arcs (boven, 2000) het ‘naast de piste’ gebied erg overzichtelijk was – en er geen rare of onverwachte stukken met lawinegevaar vlak naast de piste leken te zijn. Ook waren er veel ongeprepareerde maar wel bewaakte stukken, wel zwart. Lekker spelen, flink uitdagend ook!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.