Meer lefgozer en -meisjes stuff

Vorige week logde ik over snowkiten, terwijl ik eerder al over airboarden logde. Het lijkt bijna een heuse lefgozer/meisjes serie te worden, want ditmaal gaan we het over heliskien hebben. Gedropt worden boven de poedersneeuw. Mogelijkheden genoeg!

Een super expert hoef je niet te zijn om vanuit een helkikopter te springen en op ruim 2800 meter hoogte weg te skien over onaangetaste poedersneeuw ver buiten de gebaande pistes. Een beetje ervaring is overigens wel gewenst. O, ja helisnowboarden kan natuurlijk ook. Zo'n 30% van de heligasten zijn snowboarden.

Kosten?

Een verzorgde heliski reis naar Canada (bijv. bij van Doorne's Helikopterskien) kost ongeveer 5.000 euro….slik… maar ja, dan zit je wel in Canada. Gelukkig kan het ook dichterbij huis.

Risico's

Er zijn wel degelijk risico's verbonden aan het heliskien. Daarom moet je vaak ook een verklaring ondertekenen waarin je aangeeft deze risico's te aanvaarden. 

Waar nog meer?

Zoals gezegd kun je naast in Canada ook terecht in Europa. Zo kun je Georgie je ook heliskien getuige dit filmpje. Maar ook in Frankrijk in La Rosiere kun je terecht. Je heliskiet dan niet in Frankrijk, want daar is het verboden. Nee, je doet dat dan van La Rosiere in het nabijgelegen Italiaanse La Thuile (Val D' Aosta). Ook in Groenland wordt deze sport beoefend en dan voornamelijk in de zomer, tenslotte kun je dan profiteren van de lange dagen met veel licht. Uhm wel tijdig afremmen, anders lig je met je ski's en al in het water….

In Zwitserland heeft men nu een veertigtal
“dropzones” vastgesteld. Een ervan is de 3.963 meter hoge Ebnefluh
boven de Hollandiahütte waar per dag ongeveer 30 helikoptervluchten
plaats vinden die een honderdtal skiërs en snowboarders afzetten.

Tegenstanders

Zoals altijd zijn er ook tegenstanders van het heliskien.Twintig alpinisten van "Mountain Wilderness" hebben onlangs op de Zwitserse Petersgrat tegen het Heliskiën geprotesteerd. Met grote letters vormden ze: "Stilte – Stop Heliskiën" – Rust in de bergen. Ze hadden de 3.130 meter hoge graat boven het Lötschental beklommen waar een landingsplaats voor heliskiën is.

Meer dan 1200 heliskiërs worden jaarlijks in het Unesco wereldnatuur-erfgoed gedropt. Meer dan de helft van de 42 landingsplaatsen in het gebergte liggen in beschermde natuurgebieden. Los van de geluidshinder, is de schade die hiermede toegebracht wordt aan de natuur reëel.

Lees ook andere logs over extreme sporten:

- Airboarden

- Snowkiten 

Lees ook:Heliskiën in de Himalaya
Lees ook:Heli-skiën op Mount Everest!
Lees ook:Wereldkampioenschappen extreme wintersporten
Lees ook:Vreselijk ongeval: Nederlandse skiër verongelukt in Valfréjus
Lees ook:Skiën op TV zondag 25 november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.