Veel verse sneeuw in de alpen zorgt voor problemen en plezier

De afgelopen 24 uur is – zoals Roel al had voorspeld – voornamelijk in de zuidelijke alpen erg veel sneeuw gevallen, plaatselijk zelfs 80 cm vers.

Dit levert de nodige ongemakken op (verkeersopstoppingen, lawinegevaar plaatselijk niveau 4, Isola 2000 zelfs afgesloten van de buitenwereld!) maar voor de sneeuwgangers natuurlijk heel veel plezier! Een overzicht (plus update van zondagavond – meerdere doden gevallen en aanhoudende lawinewaarschuwing!)

Meteo France waarschuwt voor lawinegevaar niveau 4 in Mercantour, le Haut-Var en le Haut-Verdon. "Le manteau neigeux restera fragile, sensible à toute surcharge telle le passage d'un skieur", aldus Meteo France (fragiel sneeuwdek, de belasting van een skier kan teveel zijn). Overigens verwacht men dat de situatie verbetert in de loop van vandaag (zondag).

De toegangsweg naar ski-oord Isola 2000 (Franse zuidalpen) is gisteren (zaterdag 11 jan) en vandaag (zondag 12 jan) afgesloten vanwege de sneeuwval en het risico op sneeuwmassa's die over de weg schuiven.

Mijn zus & familie, gisteravond aangekomen in Les Arcs, vertelde dat zij nog net op sneeuwbanden naar boven konden glibberen, maar medereizigers vlak achter hen moesten op last van de politie verplicht de sneeuwkettingen omdoen.

Ook in Zwitserland heeft het verkeer de nodige problemen ondervonden als gevolg van de sneeuw, die plaatselijk tot 700m  is gevallen. De Noord-Zuid routes (oa Gotthard, San Bernardino,  Simplon en Gd St Bernard) waren afgesloten; vrachtverkeer werd omgeleid. Ook zijn er meerdere ongevallen gemeld.

Maar voor ons  wintersporters geld vooral het plezier! De zuidelijke alpen konden weer een mooi sneeuwdek gebruiken, en vandaag is, zoals Roel al zei in zijn weerpraat, een picture-perfect day vanwege de zon die over het verse sneeuwdek straalt. Zuslief meldt vanuit Arc 1950 (zie webcam links) dat het helemaal geweldig is, kleine Casper van 2 wilde niet meer naar binnen van plezier.

Genieten dus! 

(Bettmeralp cam) 

Update van zondagavond:

Er zijn twee off-piste skiers dood gevonden in het massif de Belledonne, onder 1,5m sneeuw. Het zijn twee locals uit de Savoie, 23 en 27 jaar oud, die zaterdagavond niet thuiskwamen. Zondagochtend zijn ze gelocaliseerd met behulp van hun lawine-apparatuur.

De waarschuwing luidt als volgt: 

Les services de secours en montagne conseillaient la plus grande
prudence aux adeptes du hors-piste. La neige est en effet encore
instable sur de nombreuses pentes et les services de Météo-France
annoncent de nouvelles chutes pour la journée de lundi avant le retour
des éclaircies mardi. AP

(ruwe vertaling: grootste voorzichtigheid is geboden bij off-piste liefhebbers. De sneeuw is nog instabiel op diverse hellingen en Meteo France voorspelt nieuwe sneeuwval voor maandag overdag, voordat dinsdag weer opklaringen doorbreken).

Verder nog een bericht van 21u30:

In de Italiaanse Alpen zijn vanavond toeristen getroffen door een
lawine op de berg Maniva bij Brescia. De toeristen reden met
gemotoriseerde sleeën, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Volgens de
eerste berichten zijn er een dode en zes gewonden gevallen en worden
vijf personen vermist.

De
lawine deed zich voor rond 17.00 uur, zei de brandweer van Brescia. De
nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend. (novum/sam)

Lees ook:Het Alpenweer: evt. Sneeuw Noordkant
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw en regen
Lees ook:3 Lawine Slachtoffers in Frankrijk!
Lees ook:Mont Blanc hoger door toename sneeuw
Lees ook:Het Alpenweer: enige sneeuw aan Zuid-Westkant

Eén reactie op “Veel verse sneeuw in de alpen zorgt voor problemen en plezier

  1. Dupont Jo

    Hallo

    Alvast bedankt voor het snelle antwoord voor de vragen die ik u gesteld heb , Ik vertrek de vrijdag naar zell am see en wil zo graag een beetje sneeuw zien vallen en ik blijf tot en met de zaterdag 26/01/08.Want ik vind zo een ski valkantie met regen maar triestige . Het kost ten slotte allemaal zoveel geld en laten we hopen dat het weer toch een beetje mee zit . wat denk jij voor deze datum , mag ik hopen op sneeuw of niet

    Groetjes

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.