Het is gelukt! Sauerbreij wint wereldbeker

In de reeks rondom de triomftocht van Nicolien Sauerbreij vandaag de slagroom op de taart. Want het is gelukt! Nicolien heeft afgelopen zaterdag in het Italiaanse Valmalenco voor het eerst de algemene wereldbeker snowboard, het totaalklassement over alle snowboarddisciplines veroverd. En dat is natuurlijk klasse!De 28-jarige inwoonster van Amsterdam had zich een week eerder al verzekerd van de wereldbeker op de parallel-disciplines.

Sauerbreij eindigde zaterdag in de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Valmalenco als elfde op de parallelreuzenslalom. Ze was in de ochtenduren als derde uit de kwalificatie gekomen. Ze verloor in de eerste ronde van de Duitse Anke Karstens, die later ook de wedstrijd won.

Omstandigheden

"De omstandigheden waren moeilijk. Het was bijna 20 graden. Het was meer water dan sneeuw. De top vier uit het wereldbekerklassement ging er in de eerste ronde al uit."

"Het voelt vreemd om als Nederlandse de beste te zijn in een sneeuwsport, maar als je naar mijn resultaten deze winter kijkt is het echt niet zo vreemd", reageerde Sauerbreij op haar succes.

Bol

De Amsterdamse vertrok na de wedstrijd per bus naar Bormio om de kristallen bol als eindwinnares van het allroundklassement op te halen.

"Dit is een exceptioneel seizoen geweest. Ik heb vier keer gewonnen, werd twee keer tweede en drie keer derde. Ik weet niet wat me allemaal overkomt. Wanneer word ik weer wakker?" vroeg ze zich zelf zaterdagmiddag af.eteen daarna nam ze in een overvolle bus plaats voor een fikse tocht richting Bormio om de kristallen bol als winnares van het wereldbekerklassement in de paralleldisciplines en het allroundklassement over alle snowboarddisciplines in ontvangst te nemen.

"Ik weet niet wat me overkomt. Dit is ongelofelijk", stamelde ze van blijdschap na haar voor Nederlandse begrippen unieke prestatie.

Ongekend

Sauerbreij, die in november 1996 in Tignes debuteerde in de wereldbekerstrijd, maakte een ongekende winter mee. De 28-jarige Amsterdamse won vier wereldbekerwedstrijden, eindigde twee keer als tweede en drie keer als derde.

De toppers uit de traditionele sneeuwlanden als Oostenrijk, Zwitserland, Verenigde Staten, Canada en Duitsland hadden geen enkele vat op het Nederlandse lachebekje.

"Natuurlijk is het vreemd dat een meisje uit een land met geen enkele traditie in de sneeuwsporten een hele winter domineert", keek Sauerbreij vanuit Italië trots terug op haar successenreeks in de voorbije winter. "Maar als je naar mijn resultaten kijkt, is het helemaal niet vreemd. Ik was oppermachtig."

Zege

In september 2002, zeven maanden na haar mislukte debuut op de Olympische Spelen van Salt Lake City, vierde Sauerbreij haar eerste wereldbekerzege ooit. Dat gebeurde destijds ver weg in Chili. "Dat gaf toen een onbeschrijfelijk gevoel en dat gevoel heb ik dit seizoen ook een paar keer gehad."

"Dit is natuurlijk wel exceptioneel. Waar al die goede resultaten vandaan komen? Zeg het maar. Ik weet het zelf echt niet. Kennelijk klopte alles deze winter, zowel fysiek als materiaal- en trainingstechnisch", gaf de specialiste op de parallel- en parallelreuzenslalom zaterdag aan.

Inmiddels heeft ze zes wereldbekerzeges achter haar naam staan, waarvan vier deze winter. "Het is niet dat ik jaren ben weggeweest. Ik heb de afgelopen jaren altijd wel plaatsen in de top acht gescoord. Soms gaat het goed, soms gaat het wat minder. Het komt aan op hele kleine dingen, waar je niet altijd invloed op hebt. Zo is topsport nu eenmaal."

Zelfstandigheid

Marcel Looze, de huidige racedirector van de afdeling snowboard binnen de internationale skifederatie FIS, had als topsportcoördinator van de Nederlandse Ski Vereniging jarenlang met Sauerbreij te maken. In zijn ogen zijn de huidige successen een gevolg van meer zelfstandigheid bij de atlete.

"Op dat vlak heeft ze grote winst geboekt. Ze weet nu beter dan ooit te voren wat ze zelf wil, neemt ook zelf de beslissingen. Ze weet precies wat goed voor haar is. Daarnaast brengt ze natuurlijk een brok ervaring mee, ook mindere. Dat laatste scheelt ook. Ze is volwassener geworden."

2002

Sauerbreij deed twee keer mee aan de Olympische Winterspelen. In 2002 ging het volledig mis door verkeerde wax op het board, in Turijn (2006) liet ze een voortreffelijke kans op de kwartfinale liggen. Haar zegereeks in deze winter schept verwachtingen voor de Spelen in Vancouver, over twee jaar.

"Deze winter geeft in elk geval vertrouwen voor het preolympisch seizoen. Aan de Winterspelen denk ik nog helemaal niet, maar waarom zou ik dit gevoel volgend jaar kwijt zijn?"

Bron: nu.nl

Lees ook: 

- Huldiging Sauerbreij in SnowWorld
- Hoera! Sauerbreij pakt wereldbeker reuzenslalom
- Zet Sauerbeij de kroon op haar werk?
- Sauerbreij blijft maar winnen 
- Nicolien alweer de beste 
- Onze eigen Nicolien aan top in Wereldbeker klassement 
- Nicolien Sauerbreij heeft weer gewonnen

 

Lees ook:Video: Nicolien Sauerbreij in actie
Lees ook:Hoeral Sauerbreij pakt wereldbeker reuzenslalom
Lees ook:Huldiging Sauerbreij in SnowWorld
Lees ook:Zet Nicolien Sauerbreij de kroon op haar werk?
Lees ook:Sauerbreij blijft maar winnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.