Sneeuw spuiten bij 30°C!


"Stel een vroege seizoenstart veilig"! Zo luidt de slogan voor de All Weather Snowmaker die fabrikant IDE levert. Hij komt uit Israel en wordt dit seizoen in gebruik genomen in 2 skigebieden. Chemievrij en onafhankelijk van de temperatuur sneeuw spuiten! Hoe? Hier een korte "Snowmaking for Dummies"!

Op de bijgevoegde beelden zie je de machine in kwestie tijdens een demo in Israel. Lokale temperatuur: 30°C! Indrukwekkend toch? Ik denk dat een hele hoop skigebieden die traditioneel vroeg in het seizoen openen hier behoorlijk blij van kunnen worden! Het mooiste misschien nog wel is dat er geen chemicaliën voor nodig zijn en hij energie-zuinig is. Groene sneeuw dus!

Hoe gaat zoiets in zijn werk? Ik ben zelf een sneeuwspuit-leek, maar ik zal een poging wagen. Commentaar welkom dus ;)

De All Weather Snowmaker maakt gebruik van vacuum verdamping om sneeuw te maken. 

Ten eerste heeft de machine koud water nodig van 2°C tot 6°C. Over het algemeen komt dit uit een natuurlijke bron of een aangelegd waterbekken. Het koude water wordt in de Freezer (zie afbeelding) blootgesteld aan vacuum. Hier verdampt één gedeelte van het water terwijl het andere gedeelte bevriest. Hierdoor ontstaat er een water-sneeuw mix. Vervolgens wordt dit naar de Snow-Concentrator (zie afbeelding) gepompt, waar het water van de sneeuwkristallen gescheiden wordt. Het resultaat is "spring snow", redelijk zware sneeuw dus.

De Pitztaler Gletscherbahnen en Zermatt Bergbahnen zijn de eerste twee afnemers van de Snowmaker. Beide zullen hem vooral in de herfst gebruiken om meer sneeuwzekerheid te kunnen bieden aan de gasten. 

In Zermatt komt de gletscherpiste zo rond oktober maar tot zo'n 500 m voor het liftstation. Die overige 500 m moest dus te voet worden afgelegd. Niet erg aangenaam en dit merkt Zermatt dan ook in het aantal skiers, voornamelijk tijdens de anders zo populaire skitest weken tussen oktober en december. Voor hun is deze machine dus een ideale oplossing!

 

Source: ide-tech.com, seilbahn.net

Lees ook:Eerste All Weather Snowmakers in Bedrijf!
Lees ook:Supergave goggle met GPS en Heads Up Display
Lees ook:Terugblik op wintersportseizoen: oktober 2007
Lees ook:“Oneindige” race in Zermatt
Lees ook:Wintersport jobs bij Snowcompany

0 reacties op “Sneeuw spuiten bij 30°C!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.