Drama in India: 17 soldaten komen om in Lawine

Triest nieuws vanuit de Indiase bergen in de regio Kashmir – 17 soldaten kwamen hier om het leven. Een flinke lawine verraste de groep in de buurt van het skigebied Gulmarg. Je leest zelden over zo’n grote groep lawine slachtoffers tegelijkertijd, hoe kon dit gebeuren?

Je zou niet zeggen dat dit in India is he? Gulmarg's prachtige omgeving

Had véél erger kunnen aflopen
Een groep van 350 soldaten bouwden hun kamp op in Khilanmarg, in de buurt van het skigebied Gulmarg (meer over dit waanzinnige skigebied lees je hier), toen de lawine hen overrompelde. Zeker 70 soldaten werden gered, zo’n 17 kwamen om en er zouden nog enkelen onder het sneeuwpuin kunnen liggen. Ook liggen enkele zwaar gewonde soldaten in het nabijgelegen ziekenhuis in Gulmarg.


High Altitude Warfare School

De groep behoorde tot de speciale legereenheid van de prestigieuze “High Altitude Warfare School (HAWS)”.

Andere soldaten op weg om te helpen bij het bergen van de slachtoffers

Indiase skileraren en gidsen – die normaal gesproken het toenemende aantal buitenlandse wintersporters bedienen – soldaten, politie en toerisme medewerkers hielpen tot in de avond als reddingswerkers om slachtoffers te bergen.

Lawine kwam niet echt uit de lucht vallen
Zware sneeuwval blokkeerde al dagen de enige verbinding per weg met de rest van het land. Ook hadden in het weekend al verschillende skiërs hun zorgen geuit over het mogelijke lawinegevaar dat zich dankzij de zware sneeuwval voor zou doen. De websitegulmargsnowsafety.com waarschuwde dan ook al op vrijdag voor een hoog lawinegevaar, helemaal aangezien er sterke wind werd verwacht.

Duidelijke waarschuwingen en geen amateurs – waarom dan toch zo’n drama?
Er waren 70 soldaten bezig met een ski-test toen de lawine los ging. Het Indiase leger heeft een goede reputatie als het op skiën aan komt. De HAWS stoomt namelijk regelmatig hun soldaten klaar voor wat bekend staat als het hoogste slagveld ter wereld, de Siachen gletscher. Hier word wel eens met Pakistaanse soldaten gevochten, en komen goede skivaardigheden zeer van pas. Ook stuurt deze afdeling van het Indiaas leger twee skiërs naar Vancouver om daar aan de OS deel te nemen. Het is dan ook niet duidelijk wat de ervaren militaire skischool met de duidelijke waarschuwingen gedaan heeft om een drama te voorkomen.

Lees ook:Gulmarg, skiën in de Indiase Himalaya
Lees ook:Heliskiën in de Himalaya
Lees ook:Lawine aan Lawines in het “Lawine-Weekend”
Lees ook:Eerste Lawine Slachtoffer een Feit
Lees ook:Weer minstens twee lawinedoden in Zwitserland

Eén reactie op “Drama in India: 17 soldaten komen om in Lawine

  1. Reality 2525

    India is mooiste land ter wereld zonder twijfel , geen enkele land heeft zo diversteit van de natuur ,lanschaap en volkeren verschilheid als India. Natuurlijk in India gebeurd ook altijd iets want dat land heeft 1100 milioen mensen dat is 250 milioen dan heel Africa onder een democratise regering. Vergelijken met Africa in India is veel minder problemen maar Nederlandse media maakt altijd heel snel druk over Indiase problemen alsof India vijand is van Nederland daarom is Nederlandse mensen weten alleen prolemen van India en verder niks.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.