Trikke Skki: waanzinnig gaaf!!

Vorige week tijdens mijn wintersport in Zwitserland heb ik de Trikke Skki (spreek uit 'traik') mogen uitproberen. Eerste reactie: WAT GAAF!!  Hieronder een eerste evaluatie – hopelijk volgen er later dit seizoen nog meer. 

Vanwege het vele verplaatsen (van Montreux naar Gstaad en Zermatt en daarna naar Les Portes du Soleil) hebben we de Trikke niet zo vaak gebruikt – je moet hem toch uit de grote tas halen en in elkaar zetten – 10 minuten werk.

Maar eenmaal in Les Crosets (Portes du Soleil) aanbeland hebben we hem uit de tas gehaald en tijdens een flinke sneeuwstorm voor het eerst uitgetest.

Het in elkaar zetten was makkelijker dan ik had verwacht – alleen het loskrijgen van de borging kost wat kracht, maar een sterke man is altijd wel in de buurt te vinden… ;-)

Voor de Trikke heb je geen speciale schoenen nodig, gewone stevige snowboots volstaan. Ga er in ieder geval niet met skischoenen op staan – maar dat merk je vanzelf. Geen bindingen afstellen – je kunt dus makkelijk wisselen en anderen even laten proberen, maar skiers moeten dus wel even hun gewone schoenen aantrekken.

Je kunt de Trikke gewoon voor je uit duwen en tussen de twee zij-benen lopen. Heel makkelijk.

Na even omhoog te zijn gelopen en de eerste meters gegleden te hebben (zie eerste filmpje) heb ik het er maar op gewaagd en ben maar een sleeplift ingegaan. Wel eerst even aan de vriendelijke liftbediende gevraagd of hij het goed vond – maar na wat meewarige blikken heeft hij me netjes geholpen op te stappen. Moest wel 'omlopen', want het apparaat paste niet door de smalle toegang naar de sleeplift… Maar desnoods had ik hem ook kunnen optillen.

sorry voor de gekantelde video, gemaakt met fotocamera en daarna kon ik niet meer editen! 

Op het sleepje gewoon op de twee plateaus gaan staan, sleep tussen mijn benen geklemd en vasthouden maar! De rit naar boven was een beetje wiebelig, maar ik kwam zonder vallen boven. Goed te doen dus!

De eerste echte afdaling was met heel erg weinig zicht en met een op sommige stukken toch wel erg steile helling (die ik niet kon zien) was ik de controle wel heel even kwijt. Maar toch geeft het helemaal geen onveilig gevoel en zat de lol er goed in!

Tijdens het nachtskien in Les Crosets op woensdagavond hebben zowel Arnold als ik de Trikke even goed uitgeprobeerd. Het zicht was goed en de piste was heel erg rustig – ideaal voor een beetje spelen dus!

Ik ging nog wat voorzichtig weg maar kreeg gaandeweg de smaak steeds meer te pakken. Arnold echter pakte na twee afdalingen de Trikke van mij over en ging meteen als een ware pro naar beneden. De truc blijkt te zijn om niet alleen de dalski er goed in te drukken, maar vooral ook het stuur goed mee te nemen – zodat je echt op alledrie de ski's carve't. Wat gaaf! Daarna ging het bij mij ook steeds beter, en na een uurtje kwamen we allebei zowat wedelend de rode piste af. Je gaat trouwens even hard als een skier, dus je kunt met een groep goed meekomen.

Je trekt ook meteen een hoop bekijks: kinderen vragen hun ouders wat dat is, tieners schreeuwen vanuit de lift hoe het apparaat heet, meewarige oude mannen zuchten over wat er nou weer voor nieuws voor de jeugd is en liftbediendes komen positief verbaasd informeren. En dat voor een rustig avondje nachtskien! Ik verwacht bij een tochtje bij mooi weer nog veel meer belangstelling…

Even wat tips op een rijtje als je zelf ook met de Trikke Skki aan de slag gaat:

- begin op een rustige, brede, blauwe piste – om de carve-beweging een beetje in de gaten te krijgen en de controle goed te bewaren. Na een paar blauwe afdalingen kun je rustig aan een rode beginnen.

- gebruik je volledige lichaamsgewicht om de bochten te maken – je maakt echt een extreme carve-beweging. Druk ook het stuur goed de bocht in!

- Maak vriendjes met de lift-bediendes – het is nieuw en onbekend, en dus soms onbemind. Een rustig moment is vaak beter dan topdrukte midden op de dag…

- Doe voorzichtig, maar laat je vooral gaan! Net als bij gewoon skiën en snowboarden helpt zelfvertrouwen – losjes op de Trikke staan en lekker je gewicht in de bochten gooien. Maar overdrijf het niet, je bent het eerste half uurtje weer gewoon 'beginner'!

Conclusie: een supergave nieuwe manier om de pistes af te dalen, die je snel onder de knie hebt – veel sneller dan skiën of snowboarden. Leuk om een paar uur of een dag mee te spelen, of om je er echt in te bekwamen.

Als je meer informatie wilt, geef dan even een reactie. Ik probeer korting te regelen voor lezers van het blog, dus hou het in de gaten!

Lees ook:Geen Trikke Skki vandaag in Landgraaf
Lees ook:Alternatief voor zomerskiën: Trikke!
Lees ook:Zondag 25 februari: Trikke Skki testen in Landgraaf
Lees ook:Heerlijk dagje Landgraaf
Lees ook:Trikke Skki filmpje

2 reacties op “Trikke Skki: waanzinnig gaaf!!

  1. Veroniek

    Geweldig!

    Eindelijk nederlandse skki’ ers.
    Kijk eens op trikketalk.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ricambi Moto Terneuzen

    Beste trikke-skiër,

    Ik heb het filmpje gezien en het commentaar gelezen het kwam echt gaaf over. A.s. zaterdag gaan we naar Italia (Valle d’Aosta) om zelf de trikke skki te proberen en te promoten. Ik verkoop ze n.l. zelf voor een aantrekkelijke prijs. Mocht iemand interesse hebben laat het me weten. Met vriendelijke groet Martien Jansen van Ricambi Moto Terneuzen.info: 06 13687495

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.