Alpenweerpraat: veel sneeuw in Italië

Gisteren kwam vanuit Frankrijk flinke sneeuwval opzetten, dankzij een grote portie onstabiliteit die eerder deze week in Spanje voor veel regen zorgde. Met de zuidelijke stroming heeft de neerslag inmiddels een groot deel van de Italiaanse Alpen in zijn greep. Tot en met morgen kan op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw vallen. Ook het Zwitserse Tessin ten zuiden van de Alpenhoofdkam en de Zuidfranse Alpen vallen goed in de prijzen.

De sneeuwgrens is echter stijgende waardoor vooral de hogere gebieden (boven 2000m) hier van profiteren. Het westen van Italië vormt hierop een uitzondering omdat de temperatuur hier gisteren (en ook vandaag nog) beduidend lager lag zoals hier Sauze d'Oulx (Piemonte).

Morgen en zaterdag krijgen de Dolomieten, Ost-Tirol en het westen van Karinthië de volle laag met zware sneeuwval. Eerst ligt de sneeuwgrens op zo'n 2000m, later daalt deze naar ongeveer 1400m. Dit heeft alles te maken met het, inmiddels vertrouwde, Britse hogedrukgebied dat de wind in de loop van zaterdag weer naar noorden laat draaien. Daarmee dringt koelere lucht de Alpen.

Dit is de voorbode van spannende tijden voor de alpennoordzijde want hier heeft de föhn veel 'schade' aangericht. Stormachtige winden teisterden het sneeuwdek in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland. Een ongelofelijke wind- (of föhn)stoot van 122 km/uur werd geregistreerd in Garmisch-Partenkirchen. Op bergtoppen is dit niet ongebruikelijk, maar voor een dal op slechts 705m hoogte is dit zeer uitzonderlijk.

Het eerdergenoemde hogedrukgebied richt zich op in de richting van IJsland waardoor een krachtige noordelijke stroming zich warmdraait boven de Noordzee. In de loop van zondag bereikt de eerste portie kou de Alpen met sneeuw als gevolg. De nulgradengrens daalt razendsnel tot in de meeste dalen. Zoals ik gisteren al aangaf zwabberen de modellen behoorlijk als het gaat over het naderend hogedrukgebied vanuit het westen. Die is grotendeels bepalend voor de duur van de sneeuwval.

Om op de vraag van Arjan gisteren terug te komen, hij vroeg wanneer er redelijk betrouwbare verwachtingen te maken zijn voor de dagen vanaf aanstaande woensdag. Dit hangt helemaal af van hoe de consequent de weermodellen zich gedragen. Sommige worden 4x per dag ververst en leveren elke run een compleet ander scenario op. Daar is de laatste dagen sprake van. Bovendien zijn er meerdere modellen die ik doorgaans met elkaar vergelijk want sommige modellen pikken bepaalde weertypen beter op dan andere. Ook die lopen op dit moment uiteen. Elke keer maak je dus een nieuwe afweging hoe je de uitkomsten interpreteert, en of je daar uitspraken over kunt (of wil) doen.

Maar hoe zit het dan voor volgende week? Ik hou het erop dat het noorden van Oostenrijk tussen maandag en woensdag zo'n 20-50cm sneeuw vangt, mogelijk zelfs meer. Hoe verder naar het westen, hoe onzekerder de verwachting maar ook in Zwitserland blijft het niet droog. Daar hebben Graubünden en het Säntis-gebied bij Liechtenstein de beste papieren. Wat de modellen voor de dagen erna voorschotelen is nog steeds een 'puinhoop', dus dat blijft nog even afwachten.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: veel zon en koud
Lees ook:Alpenweerpraat: volgende week weer sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: vandaag en morgen sneeuw, het weekend onzeker
Lees ook:Alpenweerpraat: afloop met een sisser?
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten

2 reacties op “Alpenweerpraat: veel sneeuw in Italië

  1. arjan

    Hoi Roel,

    Duidelijk verhaal! Ik wacht het rustig af! Wetter.at twijfelt ook nog sterk en houdt het een beetje in het midden wat er gaat gebeuren en wisselt ook per dag! Ben benieuwd! Ik hak volgende week dinsdag denk ik de knoop door om wel of niet te gaan!
    bedankt!

    Arjan

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Spannend, ik ken het gevoel!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.