Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten

Vandaag beleeft de föhn zijn laatste dag in Oostenrijk. Op diverse plaatsen is erg veel sneeuw verdwenen, gelukkig oogt het op veel plaatsen nog wit, zoals hier in Kitzbühel, waardoor tenminste een onderlaag behouden is gebleven. De komende dagen staan ook voor de noordalpen weer in het teken van sneeuw.

De föhn leverde gisteren wel schitterende luchten op aan de noordzijde van de Alpen. In sommige dalen kwam de föhn niet tot aan de grond doordat de zwaardere koude lucht zich niet makkelijk liet verdringen. Dit leverde een mooie inversie op zoals hier links in Aichereben. In de mist bleef het koud terwijl de temperatuur daarboven ruim boven nul lag. Tegelijkertijd ontstonden even ten noorden van de alpenhoofdkam de typische 'gelaagde' föhnwolken. Ik pikte er eentje mee op deze webcam van Königsleiten (rechts).

 

 

 

 

Vandaag verplaatst de neerslag boven Italië zich steeds verder naar het oosten waardoor het later vandaag in Süd- en Ost-Tirol steeds meer begint te regenen. De sneeuwgrens ligt op een relatief hoog niveau, zo vanaf 2000m. Ook het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) krijgt langzaam met neerslag te maken.

Morgen is het in heel Oostenrijk bewolkt met vooral in het zuiden flinke sneeuwval boven 1800m. Ook in het noorden sneeuwt het dan maar beduidend minder. Wel daalt de sneeuwgrens hier geleidelijk naar zo'n 1200m zodat de sneeuw díe valt eerder blijft liggen. Ook de Dolomieten houden nog last van neerslag.

Zondag komt vanuit het noorden koudere lucht dichterbij waardoor de sneeuwgrens ook in het zuiden langzaam tot in de dalen zakt. Het is even afwachten hoe groot de hoeveelheden zullen uitvallen. Zowel vanuit de Middellandse Zee als vanuit Duitsland naderen storingen, die elkaar mogelijk gaan versterken!

Maandag en dinsdag komen we in een noordelijke stroming terecht die vooral aan de noordzijde sneeuw brengt. Vanuit Frankrijk komt wel hogedruk naderbij zodat de sneeuw vanaf dinsdag langzaam onderdrukt gaat worden. Ook gaat de wind er langzaam uit en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Het ziet ernaar uit dat er vanaf woensdag (in Frankrijk al eerder) zeker één of twee mooie dagen aan zitten te komen. De temperaturen stijgen langzaam wel weer tot bovennormaal maar tot föhn komt het waarschijnlijk niet meer.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst nog zacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.