Alpenweerpraat: eerst nog zacht

Vandaag komt de zon op veel plaatsen er goed door. Wel is het erg zacht met een nulgradengrens die in Frankrijk plaatselijk tot boven 3000m klimt. Ook naar het oosten toe is het zacht maar in iets mindere mate. Oostenrijk heeft vanmorgen nog wat last van bewolking maar ook daar komt de zon vanmiddag goed door.

Vannacht neemt de bewolking vanuit het westen toe. Dit hangt samen met een zwakke storing die de noordkant van de Alpen gaat schampen. Omdat nog steeds vrij zachte lucht wordt aangevoerd valt de neerslag pas boven 1400m als sneeuw. Veel neerslag verwacht ik trouwens niet.

Vrijdag zakt een lagedrukgebied vanaf de Noordzee naar het zuiden uit. De straalstroom buigt naar het zuiden af en komt over het Alpengebied te liggen. Deze kun je zien als de grote autobaan waarlangs storingen hun weg volgen. Aan de voorzijde wordt eerst nog zachte lucht aangevoerd met van tijd tot tijd neerslag, pas boven 1500-2000m in vorm van sneeuw. Vervolgens passeert in de nacht naar zaterdag het koufront waardoor de sneeuwgrens zakt tot zo'n 1100m. De volgende storing koerst via de Benelux in de nacht naar zondag op de Alpen af.

Frankrijk komt in de directe aanvoerrichting te liggen waardoor ik daar flink wat sneeuw verwacht! Ook Zwitserland krijgt veel sneeuw, en begin volgende week waarschijnlijk ook de andere gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. De sneeuwgrens daalt daarbij weer tot beneden 1000m.

De westcirculatie lijkt er daarna uit te gaan met zelfs kans op een hogedrukblokkade. Die zou op termijn kunnen leiden tot belangrijk kouder weer, maar dat is nog verre toekomstmuziek. Laten we eerst de mooie sneeuwperspectieven maar eens afwachten.

Wil je in de aanloop naar Kerst ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkeling, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Veel sneeuw vanaf 2500m
Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten
Lees ook:Alpenweerpraat: lente van korte duur
Lees ook:Alpenweerpraat: winters weekend

5 reacties op “Alpenweerpraat: eerst nog zacht

  1. Saskia

    Alweer: joepie!! (voor de sneeuw in Frankrijk)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Ja Saskia, het gaat voor jou wel goedkomen in Tignes!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tom

    Nou volgens mij valt dat nu wel mee ik zie nu toch dagelijkse nieuwe staann.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.