Alpenweerpraat: winters weekend

Het wordt een winters weekend vlak voor de carnavalsvakantie. In grote delen van de Alpen gaat vannacht en morgen sneeuw vallen. Ze kunnen het gebruiken, vooral in de lagergelegen gebieden en op zonhellingen zoals dit beeld uit Kitzbühel laat zien.

 

Het is vandaag bewolkt maar veel neerslag valt er op dit moment nog niet. Daar komt vanmiddag langzaam verandering in. Een actieve storing nadert de Franse Alpen en hier begint het in de loop van de dag te sneeuwen. Beneden 1400m is dat eerst nog regen maar geleidelijk zakt de sneeuwgrens tot in de dalen. Ook in Zwitserland en Oostenrijk begint het vannacht te sneeuwen nadat föhn de temperaturen in de noordalpen vanmiddag eerst nog even flink laat stijgen.

In totaliteit valt er tot en met morgenavond gemiddeld 10-30cm sneeuw. Het meeste in het westen en zuiden, het minste aan de noordkant van de Alpen. Zondag is de storing voorbij en krijgen we te maken met een rug van hogedruk. De wind draait naar het zuiden, daarmee wordt het vooral in het westen en noorden weer zachter. De zon komt goed tevoorschijn, alleen de Italiaanse Alpen hebben last van meer bewolking en daar kan nog wat sneeuw vallen. In de rest van de Alpen wordt het mooie plaatjes schieten.

Maandag komt een randstoring vanuit noordoost-Spanje naderbij. Die brengt die vooral in de zuidfranse Alpen opnieuw sneeuw. Later krijgen ook de Zwitserse en Italiaanse Alpen hiermee te maken, naar het oosten toe lijkt de activiteit er wel langzaam uit te gaan. Vanaf dinsdag breidt hogedruk boven de Middellandse Zee zich langzaam weer over de Alpen uit. De stroming blijft hoofdzakelijk zuidwest en daarmee wordt steeds zachtere lucht aangevoerd. Vooral in Frankrijk en Zwitserland stijgt de nulgradengrens weer tot boven 2000m.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: gevaarlijk weer in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst nog zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: tijdelijk flink warmer?

3 reacties op “Alpenweerpraat: winters weekend

  1. Oja

    Toch vind ik het vals dat de noord-alpen weer het minste krijgen… toch raar eigelijk…. Het komt toch uit het noorden? Hoe kunnen die dan alsnog het minste krijgen?

    “het minste” is natuurlijk altijd velen stukken beter als niets, maar ik had meer gehoopt

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Oja, het zit hem erin dat de stroming niet pal op de noordalpen is gericht. De kou komt weliswaar uit het noorden maar deze bereikt de Alpen slechts met een omweg (via Frankrijk). De wind blijft dus meer westelijk waardoor veel minder stuwing plaatsvindt tegen de noordalpen. Ik zal er in het weerpraatje morgen meer uitleg over geven, met een paar voorbeelden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Oja

    Haha oke, dan zit ik wel in Zwitserland maarja. :P

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.