Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen

Iets eerder dan verwacht heeft hoge bewolking vannacht de Alpen bereikt. Daardoor schijnt de zon vandaag veel minder uitbundig dan gisteren. Vanuit het westen wordt de bewolking langzaam dikker en in Frankrijk begint het op sommige plaatsen al licht te sneeuwen. De vorstgrens ligt rond 1700m.

De wolkenvelden breiden zich over het hele Alpengebied uit en tot in het westen van Oostenrijk gaat vanmiddag wat lichte sneeuw vallen boven 1200m. De storing verliest echter steeds meer van zijn activiteit waardoor het vanavond vanuit het westen alweer opklaart.

Morgen is een zonnige maar zachte dag. De nulgradengrens stijgt op veel plaatsen tot 2000m of zelfs hoger. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland schijnt de zon uitbundig. De Franse Alpen blijven wat gevoeliger voor bewolking maar ook daar komt de zon geregeld tevoorschijn. Op nadering van een actieve storing vanaf de Golf van Biscaye trekt de zuidwestenwind in de middag langzaam aan.

Vrijdag draait de wind door naar het zuiden en komt de südstau op gang, dat betekent toenemende bewolking en neerslag die zich vormt tegen de zuid- en westalpen. De noordalpen krijgen te maken met föhn. De meeste sneeuw verwacht ik zaterdag, dan breidt de neerslag zich over de hele zuidalpen uit, boven 1600m gaat een flink pak sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Alpen is het door föhn aanvankelijk erg zacht met dooi tot boven 2000m, maar na passage van een koufront daalt ook daar de temperatuur en kan er tijdelijk sneeuw gaan vallen.



Door föhn is het tot en met zaterdagochtend aan de noordkant erg zacht. Dit zijn de temperaturen op +/- 1500m.

De dagen erna blijft het wisselvallig en vrij zacht, met sneeuwkansen vooral voor het zuid- en zuidwestelijk Alpengebied. Het is voor de noordkant wachten op het doorstoten van depressies naar Oost-Europa. Pas dan kunnen ook de noordalpen flinke sneeuwval én kouder weer tegemoet zien. Voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuwrijk maar vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: volgende week weer sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: tijdelijk meer zon
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst nog zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig en vrij zacht

4 reacties op “Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen

  1. Richard

    Ik zit volgende week mooi in de zuid-west Alpen. Ik ben benieuwd, paar mooie strepen trekken is altijd fantastisch!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Michel

    Beste Roel,

    Hartelijk dank voor jouw berichten die ik met grote belangstelling lees.

    Ik ga zaterdag (12-01) naar Les Sybelles, kun je mij geruststellen over de sneeuw/weer omstandigheden terplaatse of moet ik een zwembroek meenemen??

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    @Michel: Qua sneeuwhoeveelheid zit je wel goed. Verwacht wel geen strakblauwe luchten de hele week, het is erg wisselvallig.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Michel

    @Roel:
    Veel verse (goede) sneeuw of wordt het “papzooi” door te hoge temperaturen??

    Alvast bedankt voor je reactie!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.