Alpenweerpraat: sneeuwrijk maar vrij zacht

Het is weer flink opgeklaard in het Alpengebied, het wordt op veel plaatsen dan ook een zonnige dag! Alleen het oosten van Oostenrijk kampt nog met wat bewolking maar ook daar wordt het vanmiddag zonnig.

Verder borrelt het wat boven het uiterste zuiden van de Franse Alpen. Dat zijn de voortekenen van een nieuwe belangrijke weersomslag die zich de komende dagen gaat voltrekken.

In de loop van de middag neemt de zuidwestenwind langzaam in kracht toe. Dit op nadering van een actieve storing vanuit het westen. Morgen veroorzaakt dit aan de noordkant van de Alpen een stormachtige föhnwind met windsnelheden tot 120 km/uur op de toppen, net als vorige week moeten sommige liften waarschijnlijk opnieuw sluiten.

In de loop van de dag ontwikkelt zich, vooruitlopend op de storing zelf, aan de zuidkant van de Alpen een neerslaggebied. Boven 1200m geeft dit al wat sneeuw. In de avond en nacht activeert deze neerslag onder invloed van een aparte lagedrukkern die zich tijdelijk boven Noord-Italië gaat vormen.

Zaterdag lijkt een uitgesproken winterse dag te worden voor de west- en zuidalpen. Niet zozeer door de temperaturen maar wel door de sneeuwval. Het lagedrukgebied stuwt vochtige lucht met grote kracht tegen de Alpen en boven 1600m vallen tientallen centimeters sneeuw. Eerst vooral in het westelijk deel, later komt het zwaartepunt boven de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk te liggen. Tegelijkertijd nadert vanuit het westen koelere lucht. De combinatie van stijgingsneerslag en het gevecht tussen koele en zachte lucht zorgt voor zware sneeuwval. Ook aan de noordkant van de Alpen gaat tijdelijk sneeuw vallen tot in de dalen, maar de hoeveelheden hier blijven relatief beperkt.


De verwachte sneeuwval tot zaterdagochtend in het westelijk Alpengebied, de meeste sneeuw voor het oostelijke deel moet dan nog vallen.

Zondag belooft een prachtige dag te worden. In tijdelijk wat koelere lucht schijnt de zon vooral in de westelijke Alpenhelft volop. Het moet prachtige plaatjes gaan opleveren na de massale sneeuwval, alleen in de Dolomieten blijft nog wat sneeuw mogelijk. De dagen daarna blijven actieve storingen en perioden met zon elkaar afwisselen. De stroming blijft zuidwest waardoor de meeste sneeuw bestemd blijft voor Frankrijk, Italië en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland. Het blijft vooral aan de noordkant van de Alpen vrij zacht.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw uit het zuiden
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw maar vandaag zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw
Lees ook:Zware sneeuwval

2 reacties op “Alpenweerpraat: sneeuwrijk maar vrij zacht

  1. Marco

    De haute Savoie,savoie en de isere liggen in het episch centrum,als ik je kaart goed lees Roel.
    Mooie voorspelling voor de gene die daar heen reizen.

    Groet Marco.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    Wat een mooi plaatje, dat onderste met die sneeuwval, Roel! Waar heb je die nou weer vandaan gehaald?
    En goed te horen dat er weer een flinke dump aan komt. Veel mensen in mijn directe omgeving waren al flink zenuwachtig geworden van de eerdere voorspellingen, maar dat moet helemaal goedkomen nu – zeker op grotere hoogte!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.