Alpenweerpraat: sneeuw uit het zuiden

De zuid- en westkant van de Alpen krijgen de komende 48 uur veel sneeuw te verwerken! Ook Süd- en Ost-Tirol gaan volgens de laatste prognoses in de prijzen vallen met boven 1500m 50-100 cm sneeuw. De noordkant van de Alpen moet het met duidelijk minder doen, rond 10-20 cm.

 

In het zuiden is het inmiddels alweer grotendeels bewolkt geworden onder invloed van een aantrekkende zuidwestenwind. Ook de eerste sneeuwval dient zich al aan in de Zuidfranse en Westitaliaanse Alpen. Aan de noordkant komt een sterke föhn te staan met vooral vanmiddag en vanavond zeer zachte temperaturen. In föhngevoelige dalen kan het ruim 15 graden worden, elders blijft het wat minder zacht. Vanochtend om 8.00 uur was het in het Zwitserse plaatsje Altdorf dat bekend staat om zijn föhn bijvoorbeeld al meer bijna 13 graden.

Vanavond intensiveert de neerslag vanuit het zuiden. De sneeuwgrens bevindt zich rond 1000m maar naar het oosten toe ligt hij aanvankelijk wat hoger. Morgen daalt de sneeuwgrens ook daar, mede door de intensiteit van de sneeuwval, tot zo'n 1300m. Morgenmiddag dringt vervolgens koelere lucht de Alpen binnen en daalt de sneeuwgrens tot in de meeste dalen. Op dat moment krijgen ook de noordalpen wat sneeuw, maar de meeste sneeuw is bestemd voor de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk.

Zondag keert de zon terug. Het zuiden van Oostenrijk heeft nog wat last van bewolking maar die verdwijnt in de loop van de ochtend. De nulgradengrens bevindt zich rond 1300m maar in Frankrijk stijgt deze in de loop van de dag weer naar 2000m.

Maandag profiteert vooral de oostelijke helft van de Alpen van flinke zonnige perioden. In het westen komt alweer nieuwe bewolking opzetten die in de avond in vooral Frankrijk weer sneeuw geeft. De dagen daarna blijven de zuid- en westalpen gevoelig voor storingen door een aanhoudende west- tot zuidwestelijke stroming, met op woensdag wellicht weer op uitgebreide schaal sneeuw. De noordalpen blijven grotendeels buiten schot met nog steeds relatief hoge temperaturen.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Het Alpenweer: plaatselijk 1 meter Sneeuw Zuidkant
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw kouder
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst warm, daarna weer sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw

Eén reactie op “Alpenweerpraat: sneeuw uit het zuiden

  1. jeffrey

    Roel,
    Zie jij op de langere termijn al verandering in positieve zin voor de noordkant van de Alpen? Kortom, kun je mij wat geruster stellen, daar ik eind jan. begin febr. naar Niederau (823m) vertrek?
    Op de webcam zijn de bergen aan de zuidkant al weer groen helaas. Mvg Jeffrey

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.