Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw

Onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië en een hoogtestoring boven de Oostzee wordt de komende 24 uur steeds koudere lucht aangevoerd. Vooral in Oostenrijk gaat dit vandaag gepaard met veel bewolking en wat sneeuw.

 

De temperaturen komen ook in de dalen niet meer boven het vriespunt en op 2000m vriest het meer dan 10 graden. Een heel verschil dus met de afgelopen twee weken. Ook het noorden van Zwitserland heeft vandaag last van wat bewolking maar in Frankrijk en Italië schijnt de zon. Morgen houden we deze tweedeling al breidt het heldere gebied zich steeds verder naar het oosten uit. In de loop van de dag zal de zon zich ook in Oostenrijk goed laten zien. Het blijft koud met vorst tot in de meeste dalen.

Woensdag draait de wind naar het zuiden waardoor de südstau langzaam op gang komt. Als vanuit het niets ontstaat langs de zuidkant van de Alpen bewolking waaruit in de loop van de dag ook neerslag gaat vallen. De Zuidfranse Alpen, globaal het gebied rond Isola 2000, krijgen waarschijnlijk als eerste met neerslag te maken. Boven zo'n 1200m valt hier de eerste sneeuw.

In de loop van donderdag schuift een depressie vanuit de Golf van Biscaye door naar Zuid-Frankrijk. Hiermee neemt de neerslagintensiteit verder toe en breidt de neerslag zich naar het oosten uit. Langs de hele zuidkant van de Alpen gaat het sneeuwen boven zo'n 1200m, en deze sneeuwval houdt tot en met vrijdag aan. De noordkant van de Alpen krijgt tijdelijk met föhn te maken, maar niet in alle dalen krijgt deze waarschijnlijk even goed voeten aan de grond.

Wat daarna gaat gebeuren is niet zeker. De eerdergenoemde depressie neemt in activiteit af en vanuit het westen naderen alweer nieuwe exemplaren. Het is echter niet zeker hoe snel deze de Alpen kunnen bereiken. Dat zal mede afhangen van de tegenwerking van een beresterk Russisch hogedrukgebied.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Sneeuw voor de komende dagen!
Lees ook:Alpenweerpraat: vandaag en morgen sneeuw, het weekend onzeker
Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht

3 reacties op “Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw

  1. Tom

    Hey Roel,

    bedankt voor je schitterende weerberichten. Even een vraagje van een leek: Wat bedoel je met “föhn”?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saskia

    @Tom: Een fohn is een warme wind. En die kan nogal desastreus zijn in combinatie met koude sneeuw…dan smelt ‘t ;-)

    Groeten, Saskia

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    Klopt föhn is een warme droge wind. Die ontstaat aan de noordkant van de Alpen vaak bij een zuidenwind. Ten zuiden van de Alpen heb je dan volop sneeuw/regen, omdat de lucht daar tegen de bergen gedwongen wordt op te stijgen.

    Als de lucht eenmaal over de alpenhoofdkam is (de hoogste bergtoppen) daalt hij weer. Al het vocht is er dan uit verdwenen, de bewolking lost op en door het dalen warmt de lucht flink op. Dat is wat aan de noordkant van de Alpen gebeurt.

    Bij een noordenwind heb je juist föhn aan de zuidkant van de Alpen, dat werkt precies andersom.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.