Alpenweerpraat: tijdelijk meer zon

Het is flink opgeklaard vannacht. De storing die gisteren overtrok bracht hogerop sneeuwval, zo viel in het Arlberggebied 20-30cm. Beneden 1500m-1800m was het echter grotendeels regen en dat heeft voor een flinke verslechtering van de condities gezorgd in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk. Dit plaatje toont de besneeuwde Aletschgletsjer (Wallis) bij zonsopkomst vanochtend.

Vandaag wordt een zonnige dag in het hele Alpengebied, het is wel zacht met temperaturen die in de dalen ruim boven nul komen. De nulgradengrens varieert van 2000m in Frankrijk tot 1600m in het oosten van Oostenrijk.

Ook morgen schijnt de zon, later op de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking wat toe maar het blijft tot de avond droog. De bewolking hangt samen met een zwakke storing die de Alpen in de nacht naar woensdag schampt. In Frankrijk en het noorden van Zwitserland levert dit mogelijk wat lichte sneeuw op maar veel stelt het zeker niet voor.

Donderdag keert de zon terug. Het wordt wel zachter door een aantrekkende zuidwestenwind. Dit luidt een nieuwe weersverandering in. Depressies die zich tot nu toe ophielden rondom de Britse Eilanden zakken de komende dagen uit naar de Golf van Biscaye. Hierdoor kantelt de stroming boven Midden-Europa naar het zuiden tot zuidwesten. Donderdag komt vanuit het westen de föhn erin wat de voorbode is van nieuwe sneeuw.

Vrijdag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en begint het in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen te sneeuwen boven zo'n 1300m. In tegenstelling tot afgelopen week breidt het neerslaggebied zich goed in oostelijke richting uit en lijken de Dolomieten ook eindelijk een dik pak sneeuw te krijgen. Zaterdag is een sneeuwrijke dag in een groot deel van de Alpen. Boven 1300m gaat veel sneeuw vallen, het meeste is bestemd voor in de Italiaanse Alpen.

Dat lijkt ook de trend te zijn voor de dagen daarna, de stroming blijft zuid tot zuidwest en na een zonnige föhnige zondag dient zich maandag nieuwe sneeuwval aan. De dalen aan de noordkant van de Alpen blijven benadeeld door minder sneeuw en vrij zachte temperaturen. Ze moeten het hebben van de zaterdag wanneer het ook daar tijdelijk tot in de dalen kan sneeuwen.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: hogedruk regeert
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuwrijk maar vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk

5 reacties op “Alpenweerpraat: tijdelijk meer zon

  1. jeffrey

    Hey Roel, leuk je weerpraatjes telkens.
    Alleen minder dat ik juist naar de noordkant van de Alpen ga. ;-((
    Hoeveel sneeuw verwacht jij voor de noordkant komende zaterdag? En,
    hoe lang denk je dat die NW stroming aanhoudt (zie jij op de langere termijn mogelijk al verandering).

      /   Beantwoorden  / 
  2. jeffrey

    In mijn vorige bericht zei ik NW stroming, dit moet natuurlijk ZW stroming zijn!!

    De NW stroming is waar mijn hart vol van is! ;-) )))

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    Jeffrey, in de hogere gebieden aan de noordkant moeten we hopen op 10-20cm. Ik heb het trouwens over een ZW-stroming in plaats van NW (dat was voor jouw veel gunstiger geweest). Het einde daarvan is nog niet in zicht.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Oja

    Naja, het duurt nog lang tot de carnavalsvakantie. En in die tijd kan er nog genoeg sneeuw vallen in Toggenburg (uber noordkatn).

    Zullen we maar zeggen dan ……

      /   Beantwoorden  / 
  5. Oja

    En ik zie nu dat de langere termijn er waarschijnlijk ook niet zo slecht uit ziet. Na zaterdag bedoel ik dan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.