Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk

Het sneeuwt weer aan de noordzijde van de Alpen, zoals hier in Lech. Lange tijd bleef het spannend hoever de sneeuw zich naar het westen zou uitbreiden, al was vanaf het begin duidelijk dat Oostenrijk de beste papieren zou hebben.

Het toeval wil dat de grens zo'n beetje op de landsgrens tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt. Dat wil zeggen in Zwitserland alleen in het uiterste oosten wat sneeuw; in Oostenrijk echter op uitgebreide schaal sneeuw met hoeveelheden die tot en met morgen op zo'n 20-30 cm kunnen uitkomen. In Salzburg en de Steiermark nog meer. In combinatie met een harde wind doet het ronduit winters aan.

Morgen neemt de neerslagintensiteit vanuit het westen af en komt steeds vaker de zon erdoor. Vooral in Zwitserland, Frankrijk en Italië kan het een uitgesproken zonnige dag worden. Dit hangt samen met een hogedrukgebied dat een paar dagen het weer in de Alpen gaat bepalen. Het blijft eerst nog aan de frisse kant met temperaturen op 2000m van west naar oost tussen -5 en -11 graden. Woensdag en donderdag stijgen de temperaturen langzaam.

Dit hangt samen met een weersverandering die zich in de loop van donderdag aankondigt. Er ontstaat vanaf de oceaan een krachtige westcirculatie waardoor de ene na de andere storing op Europa afstevent. Donderdag neem de bewolking vanuit het westen toe met vooral in Frankrijk en Zwitserland al wat neerslag, boven 1000-1500m sneeuw.
Een tweede veel actievere storing bereikt de Alpen komend weekend. Aan de noord- en westzijde (met name Frankrijk en Zwitserland) gaan tientallen centimeters sneeuw vallen. Punt van aandacht is de sneeuwgrens, met de storingen zal afwisselend koele en zachte lucht de Alpen overspoelen waardoor de vorstgrens waarschijnlijk flink zwabbert.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: hogedruk regeert
Lees ook:Alpenweerpraat: vrij zonnige week
Lees ook:Alpenweerpraat: tijdelijk meer zon
Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk

10 reacties op “Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk

  1. Saskia

    Hee Roel, ik heb ‘t gevoel dat Frankrijk ernstig tekort wordt gedaan met deze sneeuw :-( . In Tignes (waar ik in jan. naar toe ga) ligt nog bedroevend weinig en ook nu als ik naar de webcams kijk, word ik niet blij….

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Klopt helemaal, Frankrijk valt deze herfst vaak buiten de boot. Maar het komend weekend belooft voor Tignes en omgeving waarschijnlijk veel goeds!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Pim

    En Risoul? Dat ligt nog wat zuidelijker toch?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roel

    Hallo Pim, per plaats is op dit moment natuurlijk nog geen gedetailleerde verwachting te maken voor het weekend, maar het ziet er voor de hele Franse Alpen niet slecht uit. Ook voor de zuidelijker gelegen gebieden.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Claire

    Oei, spannend! Ik ga (ja, heel asociaal) van 6-9 december weer naar de sneeuw. Ditmaal met vriendlief naar La Fouly, achter Verbier, op bezoek bij vrienden. Ben benieuwd of die noord-west ‘aanval’ daar wat mooie verse poeder kan dumpen…

      /   Beantwoorden  / 
  6. apresski.biz

    Ik zit van 14-17 december in Val Thorens.
    Wat is de huidige situatie en de verwachting?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Oja

    @apresski.biz staat de weerssituatie en verwachting niet in het weerbericht? ;)

    Maar de ‘zwabberende’ is wel jammer. Lijkt dan een beetje op vorig jaar, ¾ van de neerslag valt als het warm is en is het eindelijk koud valt er niet veel meer. Hopelijk is dat niet het geval bij deze noord-west stroming.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Oja

    ‘zwabberende’ sneeuwgrens natuurlijk :-X

      /   Beantwoorden  / 
  9. arjan

    Hé roel,

    Wie of wat vind jij de betrouwbaarste voorspellingen hebben voor oostenrijk?
    Het wordt namelijk echt twijfelachtig wat er gaat gebeuren van het weekend in oostenrijk. Of we regenen weg of we zitten een heerlijk weekend in de poeder! Weet jij het al voor wagrain(salzburgerland +- 900 meter)
    Groetjes arjan
    ps uiteraard hoef je niet bang te zijn dat ik puur alleen af ga op jou visie! Ik neem het je echt niet kwalijk als het blijkt te regenen terwijl jij dacht dat het ging sneeuwen! we beslissen nog altijd zelf om te gaan dus vrees niet om een bepaalde uitspraak te doen!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Roel

    Hoi Arjan, ach het is niet voor niks een verwachting he, die zijn er om soms bijgesteld te worden :-) . Ik ben me er van bewust dat het niet altijd zal kloppen. Desondanks denk ik dat je op 900m komend weekend niet helemaal veilig zit. Het zijn afwisselend kou- en warmtefronten die de ene keer regen en de andere keer sneeuw brengen. En de beste voorspellingen voor Oostenrijk… dat is een lastige. Dat is een van de redenen dat ik zelf verwachtingen ben gaan maken, door meerdere bronnen te raadplegen. Ik geloof niet zo in een wolkje en een sneeuwvlok per wintersportplaats zoals wetter.at pleegt te doen. Je ziet het aan de icoontjes die elke dag veranderen. Een graad verschil kan het verschil tussen regen en sneeuw maken. Dan ben ik meer gecharmeerd van http://wetter.orf.at.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.