Alpenweerpraat: vrij zonnige week

Het heeft vannacht op diverse plaatsen in Zwitserland en Oostenrijk weer streng gevroren (beneden -10). Vandaag stijgt het kwik op 2000m tot 0 graden in Frankrijk, -3 in Zwitserland en -6 plaatselijk in Oostenrijk. Daarmee is het vooral in Oostenrijk weer flink afgekoeld ten opzichte van afgelopen weekend, toen het op de bergtoppen dag en nacht boven nul bleef. Deze foto maakte ik afgelopen zaterdag vanuit het vliegtuig in de buurt van Salzburg toen een hardnekkige mistlaag het in de dalen dagenlang liet vriezen, terwijl het in de bergen zonnig en zacht was.

Voordeel van dit weertype was en is dat de sneeuw nauwelijks aan kwaliteit inboet. Afgelopen weekend was de luchtvochtigheid extreem laag waardoor de sneeuw zich ondanks de hoge temperaturen goed hield. Nu is het weer kouder waardoor het niet tot smelten komt, uitgezonderd de zuidhellingen. Daarbij schijnt de zon deze dagen volop wat het wintersportplaatje compleet maakt.

Vandaag heeft het oosten van Oostenrijk met wat hoge bewolking te maken maar die verdwijnt snel. Dit hangt samen met een zwak koudeputje dat over het oosten van Oostenrijk naar het zuiden trekt. Naast wat bewolking heeft het voor een daling van de temperatuur gezorgd.

Morgen is het opnieuw zonnig, vooral in het westelijk Alpengebied is het ook zacht met een vorstgrens op 2000m. In Oostenrijk blijft het kwik op 2000m hangen op -5 graden. 2e kerstdag nadert een zwakke storing vanuit het westen. Deze levert waarschijnlijk alleen wat bewolking op en dan vooral in Frankrijk. Want het hogedrukgebied weet van geen wijken, het krijgt vanuit het westen nieuwe impulsen om het daarna opnieuw een paar dagen uit te houden. Dit weertype houden we dan ook zeker tot zaterdag.

Richting de jaarwisseling laten enkele modellen toenemende depressieinvloed zien vanaf de Noordzee. Als dit doorzet hebben de noord- en westalpen eindelijk weer wat sneeuw in het vooruitzicht. Maar of het er daadwerkelijk van komt is afwachten.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: gevaarlijk weer in Oostenrijk
Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.