Alpenweerpraat: hogedruk regeert

Op dit moment dringt vanuit het noorden koudere lucht Oostenrijk binnen. Dit gaat vooral in de oostelijke helft gepaard met meer bewolking. In het zuiden en westen van het land, Italië, Zwitserland en Frankrijk blijft de zon echter dominant. Wel koelt het vandaag op veel plaatsen af.

Het hoogtepunt van de 'kou' wordt morgen bereikt. Aanvankelijk hangt er nog wat bewolking maar de zon laat zich ook goed zien. Wel is het ondanks de zon koud met in Oostenrijk vorst tot in de dalen. Op 2000m daalt de temperatuur zelfs tot beneden -10 graden. In Frankrijk en het westen van Zwitserland is en blijft het zacht.

Vanaf zondag wordt het overal weer wat zachter. De Alpen liggen dan onder een langgerekt hogedrukgebied van de Balkan tot aan de Britse Eilanden. Langs de oostflank kan het oosten van Oostenrijk af en toe last hebben van langstrekkende bewolking maar elders is het net als vorige week uitgesproken zonnig.

Hoe gaat het verder? Voorlopig is en blijft de luchtdruk hoog wat komende week veelal garant staat voor rustig en zonnig weer. Wel vind er donderdag waarschijnlijk een wisseling van de wacht plaats. Het oude hogedrukgebied druipt naar het oosten af maar wordt vanuit het westen vervangen door een nieuw hoog. Juist tussen deze twee systemen in kan er donderdag of vrijdag langs de noordkant van de Alpen een zwakke storing tot de Alpen doordringen. Mogelijk levert dit zelfs wat sneeuw op boven 1400m.

Het ziet er echter niet naar uit dat dit het begin is van een belangrijke weersverandering. In de noordelijke helft van Europa komt weliswaar een westcirculatie op gang maar deze reikt niet of nauwelijks tot aan de Alpen. Waarschijnlijk houdt het rustige, vrij zonnige weer dus nog even aan.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mailen kan ook.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: vanuit het westen opklarend, in het weekend sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: vandaag en morgen sneeuw, het weekend onzeker
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk

3 reacties op “Alpenweerpraat: hogedruk regeert

  1. Roel

    Idd een aanrader de artikelen van weer.nl, interessant en goed leesbaar. Straks een nieuwe update: wel of geen westcirculatie?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.