Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk

Er staat een prachtig weekend voor de deur, zeker voor Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bij volop zon zullen veel dagjesmensen uit Geneve, Zürich en andere steden het komend weekend naar de Alpen worden gelokt. Bovendien heeft de oostelijke helft van Oostenrijk vanaf zondagmiddag nog steeds kans op een witte verrassing.

Vandaag is het al voorjaarsachtig in het hele Alpengebied. De nulgradengrens stijgt in tegenstelling tot gisteren nu overal flink de hoogte in, tot zo'n 2500-3000m. Daarbij schijnt de zon de hele dag volop. Vanavond neemt vanuit het westen de bewolking langzaam toe. Vannacht kan dat vooral in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk tijdelijk voor wat sneeuw zorgen, maar de fut is er een beetje uit. De activiteit wordt flink onderdrukt door een naderend hogedrukgebied boven Frankrijk.

Morgen klaart het snel op. Vooral in Frankrijk en Zwitserland schijnt de zon, al blijft het iets koeler dan vandaag. Oostenrijk houdt nog wat bewolking maar ook daar krijgt de zon 's middags meer ruimte. Zaterdag liggen de Alpen onder de beschermende vleugels van een krachtig hogedrukgebied. Dat betekent weinig wind, veel zon en hoge temperaturen. De nulgradengrens varieert zaterdag van 3000m in Frankrijk tot 2000m in Oostenrijk.

Ook zondag wordt in Frankrijk, Zwitserland en Italië een zonnige dag. Zoals ik gisteren aangaf krijgt Oostenrijk zondag te maken met koudere lucht die Oost-Europa binnenstroomt. Deze kou schampt Oostenrijk en de lucht wordt gedwongen tegen de oostelijke Alpen op te stijgen. Hoewel het grootste deel van de Alpen hier weinig van merkt, bestaat daardoor nog steeds een kans dat de gebieden ten oosten van Salzburg een leuk pak sneeuw krijgen van 20-30cm. Het blijft voor Oostenrijk dus spannend tot het laatste moment!

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Weerbericht: sneeuw, zon en warmte
Lees ook:Alpenweerpraat: afloop met een sisser?
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend na de sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: zeer zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: veel zon, tijdelijk kouder in Oostenrijk

5 reacties op “Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk

  1. Marc

    Ik hoop dat de Kitzbuheler alpen ook nog net kunnen genieten van een vers laagje sneeuw ?
    Marc

      /   Beantwoorden  / 
  2. marike

    Ik hoop het ook Marc. Vertrek eind volgende week naar Oberau. Zou mooi zijn als het wit is in het dal als we aankomen.
    Het zal erom hangen of de sneeuw ook bij ons (in de Kitzbuler alpen) zal vallen.
    Diverse sites geven nu ineens wel weer aan dat er mogelijk 10 – 20 cm kan gaan vallen, maar dan vooral van zondag op maandag.
    Laten we het hopen, het blijft idd spannend Roel!!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. wim

    Ik zal het dit weekende allemaal mee maken in oosterijk wel spanend goed weer of sneeuw de kaarten zijn er nog niet uit

      /   Beantwoorden  / 
  4. Oja

    Op dat plaatje mag zo’n meer toch wel bevroren zijn vind ik.:P

    Maar volgens mij kan de noordkant er over een weekje wel flink wat bij krijgen. =)

    (als het bericht van Roel mij niet zind ga ik altijd zelf op onderzoek uit en zoek net zo lang naar kaarten die wat laten zien wat ik wil)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Roel

    Hoi Oja, dat meer is de Achensee in Tirol, foto van gisterochtend. Met deze temperaturen is het natuurlijk niet vreemd dat zo’n meer niet bevroren is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.