Alpenweerpraat: veel zon, tijdelijk kouder in Oostenrijk

Er lijkt geen einde te komen aan het overwegend zonnige vrij zachte weer. Zaterdag is het in Oostenrijk even wat kouder door een kou-invasie die oost van de Alpen langstrekt, maar daarna herstelt het weer zich snel. We geraken zo langzamerhand in een indrukwekkende periode van standvastig zonnig weer.

Vandaag en morgen schijnt de zon volop, vooral morgen kan wat onschuldige hoge bewolking overdrijven maar de zon heeft hier weinig last van. De nulgradengrens bevindt zich op de meeste plaatsen tussen 1700 en 2000m, de hoogste waarden in de Franse Alpen.

Vanaf vrijdag is tijdelijk sprake van een tweedeling. In Frankrijk en Zwitserland verandert er vooralsnog weinig. In Oostenrijk koelt het vanuit het noordoosten langzaam af en die afkoeling zet zaterdag door. Dit is een indirect gevolg van intense kou die op dat moment Oost-Europa binnentrekt. In Oostenrijk daalt het kwik op 2000m zaterdag even naar zo'n -12 graden. Dat is dus wennen voor de vakantiegangers die daar de afgelopen dagen zaten. Wel wordt het met elke kilometer naar het westen weer wat zachter zoals je op onderstaand plaatje ziet. Ondanks de kou laat de zon zich geregeld zien.

Zondag trekt de kou naar het oosten weg en lopen de temperaturen in Oostenrijk weer op. De kern van het hogedrukgebied komt dan boven de Balkan te liggen maar behoudt een uitloper richting de Noordzee. Precies onder deze uitloper liggen de Alpen, voorlopig dus weinig verandering met volop zon. Sneeuw van betekenis is in de verste verte niet in zicht.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mail me dan.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneew in Frankrijk en Zwitserland
Lees ook:Alpenweerpraat: winters speldenprikje voor Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds meer zon
Lees ook:Weerbericht: sneeuw, zon en warmte

5 reacties op “Alpenweerpraat: veel zon, tijdelijk kouder in Oostenrijk

  1. Michel

    Beste Roel,

    het is inderdaad een inderukwekkende periode met zon en vrij zacht weer. Maar zie ik het nou verkeerd of komt er toch weer een behoorlijke lading sneeuw aan rond de 22e ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sander

    Sneeuw rond de 22e wordt ook al voorzichtig verwacht door versesneeuw.nl. Ben heel benieuwd. Ga zelf op de 22e naar Val Thorens en verse sneeuw zou niet verkeerd zijn!

    @Roel: bedankt voor je uitstekende weerberichten. Ik lees ze alweer voor het derde seizoen!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    Persoonlijk vind ik het puur gokwerk om nu al over sneeuw vanaf de 22e te speculeren. Vanzelfsprekend neemt de kans op sneeuw op lange termijn toe, maar dat heeft naar mijn mening meer te maken met de toenemende onzekerheid. Neemt niet weg dat ik er wel op hoop, 29 februari vertrek ik naar St. Moritz :)

    @Sander, bedankt voor het compliment. Deze verwachtingen maak ik overigens voor het tweede jaar.

      /   Beantwoorden  / 
  4. andrea

    Hallo,
    Bij het weerbericht voor Meribel staat voor de week van de krokus een maxtemperatuur van 12 tot eind van die week 14 graden.
    Wat gebeurt er in zo’n geval met de sneeuw?
    Hoeveel dagen kan je dan nog fijn skieen?
    Ik heb een naar voorgevoel.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Roel

    Ligt eraan of de skihellingen aan de noord- of zuidzijde (zonkant) liggen. In het laatste geval wordt de sneeuw snel papperig, dan kun je er ‘s ochtends niet vroeg genoeg bij zijn! Maar het hangt er ook vanaf of ze ‘s nachts kunstsneeuw maken. Dan heb je elke ochtend toch weer een nieuwe laag die ‘mag’ smelten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.