Alpenweerpraat: vanuit het westen opklarend, in het weekend sneeuw

In een gebied van Frankrijk tot het westen van Oostenrijk is sinds gisteren op uitgebreide schaal zo'n 20-40 cm sneeuw gevallen. Een groot deel van de Alpen viel dus in de prijzen met de grootste hoeveelheden in de Franse en Westzwitserse Alpen, plaatselijk meer dan 60cm.

Vandaag sneeuwt het in het oosten van Zwitserland en Oostenrijk nog lange tijd door, zoals hier in Savognin (Graubünden). Langs de alpennoordzijde ook aanhoudend. Vanavond klaart het vanuit Frankrijk echter langzaam op en deze weersverbetering zet zich morgen door. Frankrijk en Zwitserland kunnen een dag met veel zon tegemoet zien waarbij de vorstgrens naar zo'n 3000m stijgt. Het levert wel een uiterst aangename skidag op na al die verse sneeuw. Ook in Oostenrijk komt de zon in de middag goed tevoorschijn.

Donderdag komt weer een westelijke aanvoer op gang, af en toe kan er een sneeuwbui vallen boven zo'n 1400m. Het meeste is bestemd voor Zwitserland en de noordfranse Alpen maar ook hier gaat het niet om grote hoeveelheden. Interessanter wordt het vrijdag en zaterdag.

Gisteren vertelde ik al over twee scenario's die dit weekend denkbaar zijn, afhankelijk van de gedragingen van het hogedrukgebied boven de Azoren. Het GFS-model dat ik gisteren toonde heeft zich nu aangepast aan de verwachting van ECMWF en dat is goed nieuws! Het hogedrukgebied blijft op afstand waardoor lagedrukgebieden zich makkelijker boven Midden-Europa kunnen nestelen. In de loop van vrijdag nadert vanuit het noordwesten een storing, die zaterdag een aparte lagedrukkern boven Noord-Italië laat ontstaan. Dit geeft in de nacht van vrijdag op zaterdag veel sneeuw langs de noordkant van de Alpen. Van Frankrijk tot en met Oostenrijk valt opnieuw een flinke laag sneeuw!

Wanneer de lagedrukkern boven Noord-Italië zich voldoende ontwikkelt kan later mogelijk ook de zuidkant van de Alpen met sneeuw te maken krijgen. Daar blazen de sneeuwkanonnen in de tussentijd vrolijk door.

 

Wil je in de aanloop naar Kerst ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkeling, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: na sneeuw komt zon
Lees ook:Alpenweerpraat: massieve winterinval
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: zeer zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk

8 reacties op “Alpenweerpraat: vanuit het westen opklarend, in het weekend sneeuw

  1. Joep

    Ha Roel, fijne berichten zeg! Alleen: de webcam die jij aan Savognin toeschrijft staat in Bivio en dat ligt toch wel weer 10 km verderop bij Savognin en is qua skigebied ook niet aangesloten op dat van Savognin. Wel goed om te zien dat daar ook lekker veel sneeuw valt, het moet alleen wel t/m maart blijven liggen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saskia

    Op de webcam van Tignes kan ik helaas nog niet goed zien dat er sneeuw bijgekomen is….moet wel eerdaags gaan gebeuren wat mij betreft ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lars

    Eventjes een hulpje voor m’n geheugen …

    die Plan de Gralba … is dat het kleine liftje aan Ortisei als je de Sella Ronda neemt?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roel

    Hoi Lars, Plan de Gralba ligt tussen de Sellajoch en Wolkenstein dus niet bij Ortisei. Op de achtergrond zie je de Langkofel.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Lars

    Aaah, right … nu weet’k het weer :)

    Was eigenlijk wel een grappig liftje … de hele sella in de richting waren relatief luxe stoeltjesliften en gondels en dan ineens een klein (& face it, schattig) sleepliftje dat elke 20 meter stilviel :) .

      /   Beantwoorden  / 
  6. meteo morris

    @saskia..
    Tignes meldt nu al 40/50 cm plus. Wel hele harde wind. GrtZZ

      /   Beantwoorden  / 
  7. Saskia

    Joepie! Das al beter dan vanochtend!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.