Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw

De modellen liggen al een paar dagen goed op één lijn als het gaat om de weersontwikkeling voor de komende dagen. Dat wil zeggen, maandag en dinsdag staan in het teken van veel sneeuw, daarna wordt het weer zachter.

Vandaag neemt vanuit het noorden de sluierbewolking geleidelijk toe. Vanmiddag valt in Frankrijk en Zwitserland de eerste neerslag, vanavond en vannacht breidt deze zich uit naar het noorden van Oostenrijk. Het blijft wel vrij zacht, pas vannacht daalt de sneeuwgrens geleidelijk naar zo'n 1100m. Veel stelt deze neerslag overigens nog niet voor.

Morgen overdag is de storing gepasseerd waardoor het op veel plaatsen opklaart. Oostenrijk houdt het langst last van bewolking. Met een krachtige westenwind blijft het aan de zachte kant met de nulgradengrens op zo'n 2000m. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe. Dit komt door de nadering van een actieve randstoring die over de Noordzee naar Denemarken koerst. 's Nachts begint het vanuit het westen flink te regenen, maar omdat wat koudere lucht wordt aangevoerd daalt de sneeuwgrens van 1500m naar zo'n 800m.

Langs de gehele noord- en westkant van de Alpen gaat het maandag en dinsdag intensief sneeuwen. Zeker Frankrijk en Zwitserland krijgen tot en met dinsdag een halve tot een meter verse sneeuw te verwerken. Groot nadeel is de zachte lucht dinsdag die op de loer ligt. Doordat de wind langzaam terugdraait naar zuidwest springt de sneeuwgrens dinsdag de hoogte in. Omdat er gewoon neerslag blijft vallen wordt komt deze tot op steeds grotere hoogte in de vorm van regen omlaag. Het is dus afwachten hoeveel er van de versgevallen sneeuw blijft liggen beneden pakweg 1500-2000m. Later op dinsdag neemt de neerslag vanuit het westen af en komt de zon tevoorschijn.

Woensdag wordt op veel plaatsen een zonnige, zachte dag waarbij het nulgradenniveau op 3000m ligt. Het wordt dus spannend de komende dagen. In de gebieden boven 2000m is daarvan minder sprake, daar zal de sneeuw-aanwas hoogstwaarschijnlijk groter zijn dan de dooi. Dus mocht je vroeg op wintersport gaan, zoek het komende week dan hoog genoeg op.

Vanochtend is ook onze eerste SMS-weerupdate voor Oostenrijk, Ziwtserland, Frankrijk en Italië uitgegaan. Wil je ook onderweg of op je bestemming weten wat het weer gaat doen in jouw land, meld je dan aan voor de Alpenweerpraat per SMS!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: extreem zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten
Lees ook:Alpenweerpraat: overgang naar sterk wisselvallig weer
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.