Alpenweerpraat: extreem zacht weekend

Beneden 2000m hebben dooi en wat regen hun werk gedaan afgelopen nacht. De regen bleef beperkt tot de noordalpen maar de combinatie van vochtige en zachte lucht heeft het sneeuwdek plaatselijk flink aangetast. Vandaag klaart het steeds meer op, in Frankrijk en Zwitserland is het al vrij zonnig maar Oostenrijk houdt nog even last van wat bewolking. Het blijft overal droog.

Met de bewolking en regen van vannacht is extreem zachte lucht binnengedrongen. De nulgradengrens is inmiddels gestegen tot 2500m en in Frankrijk zelfs tot 3000m. De komende 48 uur blijven we in deze lucht zitten. Dat betekent veel zon en lenteachtige temperaturen, in de dalen kun je de komende dagen gerust met een T-shirt in de zon gaan zitten. Alleen het noorden van Oostenrijk en Zwitserland heeft af en toe last van wat wolkenvelden maar dat doet geen afbreuk aan het aangename weertype.

Gelukkig voor de wintersporters houdt deze warmte niet lang aan. Dinsdag trekt een storing over Nederland naar het oosten, en stijgt de luchtdruk tijdelijk boven Engeland. Hierdoor draait de wind naar het noordwesten en komt koudere lucht de Alpen binnen. In de nacht van maandag op dinsdag begint het in Frankrijk te regenen, maar al snel daalt de sneeuwgrens tot zo'n 1200m. Dinsdag regent het ook elders aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens daalt in Oostenrijk tot beneden 1000m.

De dagen daarna knapt het weer op. Hogedruk zorgt weer voor meer zon en hogere temperaturen. Vanuit het westen stijgt de nulgradengrens opnieuw tot 2000m. Een volgende storing met sneeuw en afkoeling staat waarschijnlijk voor vrijdag op het programma.

Zo blijft het een beetje kwakkelen door het aanhoudende zachte weer, maar doordat er ook geregeld verse sneeuw valt zit je in de gebieden boven 1500m redelijk goed. Lager heb je te maken met sterk wisselende sneeuwcondities. 

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: zeer zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw kouder

2 reacties op “Alpenweerpraat: extreem zacht weekend

  1. Michel

    Roel,

    allereerst bedankt voor je geweldige weerbericht dagelijks !! Als ik de 16 daagse kaarten (GFS) bekijk dan zie ik vanaf eind januari dikke blauwe vlekken (lees kou -10/-15) richting de Alpen trekken vanuit het noorden en zich daar nestelen. Zou dit dat misschien de koudeperiode worden waar iedereen op hoopt ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Hoi Michel, dankje! Het heeft alleen nog een lange weg te gaan, ik zal er in mijn nieuwe weerpraatje op ingaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.