Sneeuwluipaard vertegenwoordigt Ghana op de winterspelen

Ghana is een land dat ik niet associeer met besneeuwde bergtoppen, Doppelmayr’s, Poma’s, schnitzels, Toblerone of tartiflette. Toch zal Ghana vertegenwoordigd zijn op de olympische winterspelen. Door niemand minder dan Kwame Nkrumah-Acheampong, oftewel de snow leopard.
Het sneeuwluipaard uit Ghana

Kwame is in 1974 geboren in het Schotse Glasgow, waar zijn vader studeerde aan de universiteit. Zodra deze is afgestudeerd, is hij teruggekeerd naar zijn thuisland Ghana. Zijn jeugd heeft Kwame doorgebracht in Ghana, Zambia en Nigeria voordat hij in 2000 terugkeerde naar Groot Britannië. Daar heeft hij een master’s degree behaald in Tourism Management.

Hoewel Kwame altijd al erg sportief is geweest en allerlei sporten met redelijk succes heeft beoefend (hij loopt de 100 meter in 11.23 seconden), is het geen echte skiër. Vijf jaar geleden stond hij pas voor het eerst op de lange latten – in de XScape, een sneeuwhal in zijn woonplaats Milton Keynes.

Het sneeuwluipaard in de belangstelling van de mediaKwame noemt zichzelf het sneeuwluipaard, en is niet vies van publieke aandacht. Daar zal hij het ook van moeten hebben in Vancouver, want zijn resultaten op de slalom en reuzenslalom zijn niet al te indrukwekkend. Toegegeven, hij heeft zich kunnen kwalificeren. Maar hij heeft nog nooit aan een worldcup wedstrijd meegedaan, en sowieso nooit een wedstrijd gewonnen. Zijn meest indrukwekkende resultaat was vorig jaar in februari tijdens een FIS wedstrijd in Iran (of all places). Daar werd hij 16e op de slalom, toen hij er een week vertoefde op uitnodiging van de Iraanse skibond.

Sneeuwluipaard in training

Toen ik dit verhaal hoorde, dacht ik meteen aan Errol Kerr, de Jamaicaan die meedoet met de Olympische Spelen. Vergelijkbaar is dat ze beiden uit een land komen dat niemand met skiën associeert. Maar een belangrijk verschil is dat Errol Kerr wél op topniveau skiet – goede resultaten bij wereldbekerwedstrijden skier cross – en het sneeuwluipaard meer als toerist zal meedoen aan de Spelen. Tsja. Misschien is deelnemen voor hem écht belangrijker dan winnen?

Link: site van The Snow Leopard

Lees ook:Cool Runnings: het Jamaica Ski Team
Lees ook:Jamaica weer op de winterspelen
Lees ook:Freeride World Tour Stop 3: Tignes
Lees ook:Nicolien Sauerbreij plaatst zich voor Olympische Spelen
Lees ook:Twee kwalificatiekansen voor Sauerbreij in de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.