Club La Joly & La Chapelle d’Abondance: onderkomen met een ziel

Net als in het gewone leven blijk ik ook in mijn 'ski-carriere' een ontwikkeling door te maken in wat ik belangrijk vind.

'Vroeger' wenste ik niets anders dan accomodatie direct aan de piste in een groot en bekend dorp. Het maakte me nauwelijks iets uit als dat een betonnen bunker was – maar nu ben ik daar een beetje klaar mee. Zeker na ons recente bezoek aan het dorpje La Chapelle d' Abondance, waar ik rond oud en nieuw in Club La Joly verbleef. 

Wat een schoonheid! Wat een charme! En wat een verschil met de 'reguliere' wintersportdorpen… 

Zoals jullie wellicht al is opgevallen in mijn eerdere artikelen over Les Portes du Soleil, is dit gebied nog altijd mijn grote favoriet. En ben ik fan van Oud & Nieuw in de sneeuw vieren. Dus toen de kans voorbij kwam om jaarwisseling 2007/2008 in een winter wonderland te kunnen vieren (zie foto links), hoefden mijn lief Arnold en ik niet lang na te denken…

 

 

La Chapelle d'Abondance

Dit dorpje (groene pijl op plaatje rechts, Google Maps) ligt vlak onder het meer van Geneve (Lac Léman in het Frans) en maakt onderdeel uit van het skigebied van Les Portes du Soleil; het grensoverschrijdende wintersportoord dat deels in Frankrijk en deels in Zwitserland ligt. Je kunt La Chapelle bereiken via de Franse kant (Geneve-Evian), maar wij kozen voor de Zwitserland-route: voorbij Montreux bij Monthey rechtsaf omhoog en via de 'Pas de Morgins' ga je de grens met Frankrijk over.

Het eerste dorp wat je dan tegenkomt is Chatel – het grootste stadje in de Vallee d' Abondance (letterlijk: de vallei van de overvloed). Chatel is heel levendig en ontzettend mooi, met prachtige chalets en veel winkeltjes met gourmandises – lekkernijen uit de regio.

Vlak achter Chatel ligt La Chapelle d' Abondance. Al direct bij binnenkomst vielen onze monden open van verbazing en vooral verrassing. Wat een schitterend dorpje! De weersomstandigheden werkten wel mee – want al bij aankomst was het dorpje (op 1000m hoogte) helemaal wit. En omdat La Chapelle in een schaduwdal ligt (wat overigens niet betekent dat er nooit zon is -integendeel- maar het vriest er gewoon langer) bleef de sneeuw veel langer liggen dan elders. Dus nog vaker sprookjesachtige plaatjes!

Hieronder het kapelletje waar La Chapelle haar naam aan te danken heeft (foto rechts: Sander Overeem):

 

 

 

 

 

 

 

 

De Vallée d'Abondance is in het (verre) verleden in handen geweest van zowel de Italianen en de Zwitsers als de Fransen. Dat verklaart wellicht de bourgondische inslag, want de vallei staat bekend als het culinaire centrum van de regio. 

Anders dan de meeste wintersportcentra die in alle andere jaargetijden dan de winter 'spooksteden' zijn, wordt hier echt gewoond en geleefd. De mensen op straat zeggen je vriendelijk gedag, en diverse hotels en accomodaties hebben werk gemaakt van de kerstversieringen, zoals bijvoorbeeld het hotel op het plaatje rechts.

Nog wat plaatjes van het dorpje:

Een ander kerkje in de 'hoofdstraat'.

 

 

 

 

 

 

 

Dezelfde straat vanuit een andere hoek:

 

 

 

Het dorpje vormt de aansluiting tussen het 'aparte' skigebiedje van "La Cret Beni" en het grote Les Portes du Soleil via de "Panthiaz"- lift. Door het dorpje rijdt iedere paar minuten een skibus – die je (met je skipas) gratis van de ene naar de andere kant en zelfs naar Chatel brengt.

La Cret Beni is een allerschattigst klein en compact skigebiedje; ideaal voor gezinnen en beginners t/m (half)gevorderden. We hebben hier de eerste ochtend geskied – zie hier voor ons verslag daarvan!

Vanuit La Cret Beni kun je het dorp mooi overzien:


 

Elke keer weer als we door het dorpje reden vroegen we ons af wat dit nou zo bijzonder maakte. Gevoel is altijd moeilijk in woorden uit te drukken, maar een van de gasten maakte de opmerking: 'dit dorpje heeft een ziel'. En dat is precies wat het is! 

Apres ski:
In La Chapelle d'Abondance zijn een paar gezellige kroegen, waaronder Le Fer Rouge (met eigen bierbrouwerij, heeft een paar oude skilift-stoeltjes als bankjes buiten), goed voor wat drankjes na een mooie dag. Voor het 'echte' werk kun je naar het naastgelegen dorpje Chatel – de meest fameuze kroegen "Le Tunnel" en "l'Avalanche" hebben zelfs een gratis drop-off service. Zodat je niet met de auto op pad hoeft en toch flink kunt uitgaan! Maar in ons onderkomen in La Joly was het elke avond ook al erg gezellig – zelfs in de schoolvakantie…

Ook wordt er vanalles georganiseerd in het dorp. Regelmatig is er bijvoorbeeld de 'descente aux flambeaux' (afdaling met fakkels): de lokale skileraren komen bij donker in een lange slang naar beneden onder luid tromgerommel, om beneden door een menigte localen en vakantiegangers opgewacht te worden die al lekker zijn opgewarmd door de 'vin chaud' (gluhwein) en de locale fanfare.

 

Club Ja Joly
In La Chapelle d'Abondance verbleven wij in Club La Joly, een groep chalets van een ontzettend aardige en gezellige Nederlandse familie die ons platte landje beu was en op een mooi stukje grond een nieuw bestaan is begonnen.

 

De verschillende leden van de familie hebben er elk hun eigen chalet gebouwd waar ze nu wonen – en in elk van de chalets zijn appartementen (varierend van 2p tot 12p) waar vakantiegangers kunnen verblijven. Ook zijn er 2-persoons hotelkamers op basis van halfpension. In de appartementen kun je per dag beslissen of je zelf voor het eten zorgt, of dat je in het restaurant mee eet.

Wij zaten in een heerlijke hotelkamer en genoten elke ochtend van een ontbijtbuffet met vers fruit, yoghurt, verschillende soorten vers brood, diverse soorten locale vleeswaren en kaas, en garnering als komkommer en tomaat.


De avondmaaltijden waren helemaal een feestje – de koks bereiden met heel veel liefde elke dag weer een overheerlijk driegangen diner. Soms is het a la carte, soms is er bijvoorbeeld fondue met vanalles erop en eraan. Met Oud & Nieuw was  er een groots buffet met allerlei lekkers.

 

De chalets van La Joly liggen aan de voet van de pistes van het gebied La Cret Beni. Op de foto links zie je achter de skilift de daken van de chalets van la Joly.

Dit gebiedje met 8 liften deed mij heel erg denken aan Les Paccots in Zwitserland, waar ik met mijn familie altijd heen ging toen wij jong waren. Voor zowel mijn ouders als voor ons was het ideeal: je kunt niet kwijtraken of in een ander dal terechtkomen (wat mij een serieus gevaar lijkt in de grotere skigebieden), er is geen ravijn of andere potentiele ellende in de buurt, de pistes varieren van heel makkelijk (oefenweide) tot flink rood – en zodra de kinderen wat groter zijn laat je ze lekker zelf ravotten en zie je ze met de lunch vanzelf wel weer 'thuis' verschijnen. Dit alles geldt ook hier in La Cret Beni.

De kilometervreters (wij dus) komen vanuit hier echter ook fantastisch aan hun trekken. Les Portes du Soleil heeft 650km in de aanbieding – en dat is vanuit La Joly erg makkelijk te bereiken: ofwel je neemt de skibus die voor de deur vertrekt en je in 5 min naar de Panthiaz lift brengt (en van daaruit ski je richting Torgon, Morgins, Chatel en verder), of je pakt de auto en in 15min ben je in Pré Ja Joux – van waaruit je met 2 liften in Les Lindarets en nog 1 lift verder in Avoriaz belandt. Geweldig.

Van tevoren waren wij een beetje terughoudend over het feit dat deze accomodatie vooral gericht was op Nederlanders. Ik zal niet ontkennen dat ik van tevoren visioenen kreeg van lallende bierbuiken met slechte teksten over dronken de pistes afkomen – of erger nog: hordes schreeuwende verwende kinderen van ongeinteresseerde ouders (ja, leuk beeld heb ik van mijn landgenoten)… Maar van bovengenoemde stereotypen was in de verste verten niets te bekennen. Daarentegen allemaal leuke, interessante en gezellige mensen die genieten van skien en snowboarden, van de prachtige vergezichten in de omgeving en van de gastvrijheid van La Joly. 

Zie hier voor nog meer foto's van ons verblijf.

Verder leuk om te weten:

- Een van de familieleden, Sander Overeem, is gediplomeerd skileraar bij de Ecole Suisse du Ski

- In de zomer organiseert La Joly golfstages waarbij je in een week klaargestoomd wordt voor je GVB, of wordt voorbereid op handicap. Gediplomeerde golf-instructeurs aan huis, en er wordt gespeeld op een van de vele prachtige golfbanen in de buurt. Zie hier voor het programma.

- Je kunt hier natuurlijk ook geweldig wandelen, mountainbiken, paddestoelen zoeken (de favoriete hobby van de vrouwelijke kant van de familie), schilderen, foto's maken en wat dies meer zij. Dus  meer dan alleen wintersport

- De kamers zijn brandschoon en van alle gemakken voorzien

- Er is een gratis Wifi- verbinding voor gasten (in tegenstelling tot vrijwel alle andere accomodatie in skigebieden waar je EUR 5,- voor een uurtje betaalt). Verder is er Nederlandse TV (voor wie daar behoefte aan heeft) en een Senseo in elk appartement…

- Niet onbelangrijk: voor al dit moois betaal je niet de hoofdprijs. Zie hier bijv. voor de last-minute aanbiedingen. 

Het zal duidelijk zijn: wij hebben genoten! Club La Joly: dank voor de gastvrijheid en de warme ontvangst. We komen graag nog een keertje terug!

 

 

Voor meer info:

- website La Chapelle d'Abondance: www.lachapelle74.com
- website La Joly: www.lajoly.com
- website Les Portes du Soleil: www.portesdusoleil.com/
- golfstages: www.golfstage.nl 

Andere artikelen van wintersport.blog over Les Portes du Soleil: 

- Verslag Les Portes du Soleil (2006/2007)
- Verslag 2e en 3e skidag in Les Portes du Soleil
- Verslag 1e skidag: Torgon, Chapelle, Super Chatel
 

Lees ook:Claire in Frankrijk: veel sneeuw op 1000m!
Lees ook:Verslag 1e skidag: Chapelle d’ Abondance; Torgon; Super Chatel
Lees ook:Verslag 2e en 3e skidag in les Portes du Soleil: grandioos
Lees ook:Wintersport in Frankrijk ook Vroeg van Start
Lees ook:Les Gets: parel in de alpen

9 reacties op “Club La Joly & La Chapelle d’Abondance: onderkomen met een ziel

  1. Joep

    Wat een enthousiasmerend verslag! Ik heb ook zeer goede herinneringen aan PdS en zou best weer eens terug willen maar ben een beetje huiverig omdat het wat laag gelegen is. Maar als ik het zo lees is dat niet echt een probleem. Hoewel de omstandigheden dit jaar natuurlijk toch wel heel ideaal zijn. Hoe was het met de drukte op de piste in de week rond oud en nieuw?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Prachtig Claire. Je beleeft het mee als je dit zo leest.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Claire

    Thanks, Roel en Joep! We hebben inderdaad genoten.

    Wbt de drukte – dat ben ik eigenlijk nog vergeten te vermelden… Maar hoewel het megadruk was (de localen hadden in 5 jaar niet zoveel mensen gezien), was het op de pistes en bij de liften verbazingwekkend rustig. Er waren soms wel wachtrijen, maar daar was je in 5 min doorheen. Wel even anders dan bijv. 3 Vallees in februari :-(

    En Joep: Les Portes du Soleil krijgt ondanks haar relatief lage ligging enorm veel sneeuw, waarschijnlijk (mijn eigen theorie) vanwege de gunstige ligging vlak achter het meer van geneve, waardoor bij een (vaak voorkomende) Noord-west stroming alle lucht tegen het masssief opbotst en moet stijgen = uitsneeuwen.
    En op de een of andere manier zijn ze gewoon extreem goed in het prepareren van de pisten…
    Dus: gewoon gaan!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Nicole

    Hallo Claire,

    Op 2 februari hebben wij het genot om een weekje naar de sneeuw te gaan. Wij zijn te gast voor de eerste maal bij Club La Joly. En als ik jouw verslag zo lees, dan is het een voorrecht om daar te mogen verblijven. De informatie die ik tot nu toe heb gezien over het dorp én zeker de accommodatie wijst zeker in die richting. Na terugkomst zal ik een uitgebreid verslag doen. Wij verheugen ons er ontzetten op! Bedankt voor de leuke review.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Familie Voogt

    Wij gaan nu al voor de vierde keer na La Joly, en zoals u begrijpt met heeeel veeel plezier. In al die jaren altijd tot aan de deur kunnen skieen, zelfs vorige jaar toen het overal echt heel slecht was. De hellingen liggen niet in de volle zon, dat is het geheim waarschijnlijk. Accomodatie altijd super verzorgd, ruim en heel redelijk geprijsd.De laatste jaren zelfs een goed en gezellig restaurant erbij voor de eigen gasten. Ook een groot pluspunt voor ons met twee kleintjes is het snelle en makkelijke rijden. Alles snelweg tot de laatste 20km. Geen twee uur slingeren zoals zo vaak op andere locaties.En dan staat Cor en zijn familie je met open armen op te wachten, in een woord geweldig!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Mike

    In het dal naast Abondance ligt Chatel. Het voordeel van Abondance is de rust en kleinschaligheid en van Chatel het sociale en culturele aspect rond de uitgebreide wintersportmogelijkheden. Voor de verwende skiër is er de rechtstreekse verbinding met het grote gebied, waaronder het sneeuwzekere Avoriaz. Petit Chatel is een soort buitenwijkje tegen de berg, op loopafstand van het dorp. Hier is het lekker rustig buiten de drukste weken.

    Lees de ervaringen op http://www.thuisinchatel.nl

      /   Beantwoorden  / 
  7. Petra Vermeulen

    Hallo Claire,

    Het eten was fantastisch!
    De hotelkamers waren echter zeer klein. Als je op de enige stoel zat die de kamer rijk was, kon je partner de kamer niet meer in… We konden nog wel in een appartement maar daar moesten we dan wel de hoofdprijs voor betalen.
    Tevens bleek onze vakantieweek (26-01 t/m 02-02) een “rust” week te zijn. Daardoor vertrokken er minder bussen naar de betere ski-oorden.
    En voor Club La Joly bevindt zich een parkeerplaats voor de toeringcarbussen. Handig voor groepen skiers, maar als je een dag rust zoekt, is dat niet mogelijk op het balkon.
    En wij hadden het gevoel dat de familie Overeem niet geheel op dezelfde golflengte zat met elkaar (vader en zoon)(en andere gasten met ons).
    Jammer. Waarschijnlijk hebben ze meer met het zomer dan het winterseizoen.
    Wij hopen dat Wim zelf iets kan opbouwen, dan komen we zeker terug.

      /   Beantwoorden  / 
  8. M. Roelofsen

    Op zich was het hotel leuk opgezet; goede verzorgde en schone kamers met goed bed! Minpuntjes waren de bereikbaarheid van het hotel. De transfer van luchthaven Geneve naar hotel was nl RUIM 2x zo duur als het vliegticket van Amsterdam naar Geneve en eigenaren (en personeel)zelf waren niet op de hoogte hoe zij per openbaar vervoer te bereiken waren.

    Verder geen mogelijkheid tot gebruik van telefoon; zelfs niet om gebeld te worden vanuit Ned.
    Kortom; weinig behulpzaam!

    Prijs van overnachting was betaalbaar, maar het bedrag van de eindschoonmaak behoorlijk hoog aangezien je alles schoon en opgeruimd achter moest laten!

    Goede busservice van hotel naar skipistes tot ongeveer 19uur a 20uur, waardoor apres-ski in ander gebied alleen mogelijk is bij eigen vervoer of taxi (die behoorlijk aan de prijs is!)

      /   Beantwoorden  / 
  9. Dennis

    Wij hebben een offerte opgevraagd, misschien gaan wij dit jaar wel naar La Joly. Nu is een van ons minder goed ter been. Zij zal misschien om de dag 1 keertje gaan skien, maar ze zal regelmatig in het chalet verblijven. Het is dus belangrijk dat ze voor het chalet in de zon kan zitten en uitzicht op de piste heeft, zodat ze er ook nog een beetje ‘bij’ is. Zo te lezen in jouw verhaal is het verblijf erg goed, we hopen maar dat het ook aan deze ‘eisen’ voldoet. En de lift vlakbij, dat is toch wel een stoeltjeslift hé? Dat is voor haar verreweg het makkelijkst. Zo te zien wel.

    Erg leuke blog, trouwens!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.